2024. július 20., szombat

Rezeg a léc a novemberi nyugdíjemelés alatt

A Központi Statisztikai Hivatal frissen publikált adatai szerint 17,6 százalék volt az infláció júliusban. A nyugdíjasok esetében mindig máshogy számolják az éves áremelkedés ütemét, hiszen őket erőteljesebben érinti a drágulás. Ezzel párhuzamosan a novemberi nyugdíjemelés is kérdésessé vált.

Magasabb áremelkedést tapasztalhatunk

Az elmúlt időszakban többször olvashattunk arról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált adatokhoz képest eltérő áremelkedést tapasztalhatnak a hazai háztartások. Természetesen az egyes élelmiszerláncokban is eltérő árakkal találkozhatunk, de az összehasonlításban már az online árfigyelő rendszer segíti a fogyasztókat. Ennek megfelelően össze tudunk állítani egy olyan fogyasztói kosarat, hogy az egyes alapvető élelmiszereket milyen árban vehetjük meg a legdrágább helyeken. A ,,szerencsétlenül” vásárlók jóval többet fizethetnek, ami nem ritka eset, ugyanis sokaknak nincs ideje az árakat tanulmányozni és a boltokat körbejárni.

vásárlói kosár 2022-ben és 2023-ban

A legfrissebb árak szerint összeállított kosár nagyobb áremelkedési dinamikát tükröz, mint amekkora átlagos változást publikált a KSH.

A kisnyugdíjasokat sújtja leginkább az infláció 

Ugyanakkor az infláció hónapról-hónapra csökken, hol nagyobb, hol kisebb léptékben. A júliusi statisztika szerint a fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A nyugdíjasok ennél rosszabb helyzetben vannak: a nyugdíjas-infláció 18,7 százalék volt a múlt hónapban.

A magas infláció leginkább a kisnyugdíjasokat sújtja. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nyugdíjemelés mértéke az egyes kategóriákban nagyban eltér. A tavalyi nyugdíjemelés idején a magasabb, 300 ezer forintot meghaladó nyugdíjjal rendelkezők havi kifizetése duplájával nőtt, mint az átlagnyugdíjban részesülő nyugdíjasoké. A 100 ezer forintos, vagy annál kisebb kifizetést kapóknál a nyugdíjemelés szinte csak pár forint többletet hozott. Ekkora korrekció pedig egyértelműen nem volt elegendő a megugró árakat finanszírozni.

A nyugdíjemelés tekintetében a kormány határoz

Magas infláció ide vagy oda, örök érvényű az a szabály, hogy minél alacsonyabb valaki jövedelme, annál magasabb arányban találhatóak kiadásain belül az élelmiszer és a rezsi költségei. Az elmúlt időszakban pedig mindkét kategória ára hatalmasat ugrott.

Ezt szem előtt tartva kért már augusztus hónapra 3 százalékos rendkívüli nyugdíjemelést a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) a kormánytól. A Tanács úgy gondolja, hogy a január havi 15 százalékos nyugdíjemelés mellett is 10,1 százalékos vásárlóerő csökkenés érintette júniusra a nyugdíjasokat.

A NYUSZET kalkulációja alapján annak eléréséhez, hogy az idei év végéig ne érje el a nyugdíjas árindex a 15 százalékot, az év második felében az átlagos nyugdíjindexnek nem szabadna meghaladni a 4,9 százalékot. Ennek voltaképpen semmi esélye nincsen, ugyanis 5 százalékot el nem erő szintre legutóbb 2021 augusztusában volt példa. Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a januári 15 százalékos nyugdíjemelés mellé 27,4 százalékos nyugdíjas-infláció társult. Már az is ismert, hogy az év első 7 hónapjában a nyugdíjas árindex 24,2 százalékon alakult. Ez körülbelül 1,5 százalékponttal volt magasabb, mint az összes háztartásra számított drágulás üteme.

Októberben derül ki a nyugdíjemelés sorsa

Októberben fog dönteni arról a kormány, hogy lesz-e, illetve ha igen, akkor mekkora nyugdíjemelés várható novemberben. A döntésben a kormánynak szabad keze van, azaz dönthet úgy is, hogy csak kisebb arányú emelést kapnak a nyugdíjasok.

Egy hónappal ezelőtt az előrejelzések szerint 3 százalékos nyugdíjemelés lett volna korrekt. Ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy a jegybank tovább mérsékli várakozását, ahogyan arra korábban is volt már példa. Tehát arra is van esély, hogy a kormány a tavalyi gyakorlata szerint jár el. Ez esetben pedig egyáltalán nem lesz, vagy csak minimális mértékű nyugdíjemelés várható novemberben. Mutatunk néhány tippet, hogy mit tegyünk azért, hogy fiatalon nyugdíjba mehessünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük