2024. április 25., csütörtök

Az infláció csökkentésének legújabb állami eszköze

Nemrégiben a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, nyáron várható az infláció ütemesebb csökkenése. A szakértők elemzései szerint az inflációs fordulat az év végéhez közeledve következhet be. Ugyanakkor az állam intézkedésein keresztül folyamatosan igyekszik csökkentetni a magas inflációt. Az erre vonatkozó intézkedések legújabb példája az online árfigyelő rendszer, amihez elő sorban az „online árfigyelő rendszert előkészítő munkacsoport” létrehozása szükséges. Ez utóbbi már meg is történt.

Folyamatos a küzdelem az infláció csökkentéséért

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium az MTI-nek küldött tájékoztatást, amiben az áll, hogy az immáron több mint egy éve tartó orosz-ukrán háború, az Oroszországgal szembeni szankciók gazdasági és energetikai hatásai mind-mind hozzájárultak a magas hazai inflációhoz. Ugyanakkor a kormány minden tőle telhetőt megtesz az infláció csökkentése érdekében, így az 2023 végére már egyszámjegyűre fog csökkenni. A közleményben azt is megemlítik, hogy az árdrágulás visszaszorítására a kormány már egy 20 pontból álló intézkedés-csomagot hozott létre. Úgy gondolják, hogy az inflációellenes intézkedések – mint az élelmiszerárstop és a kamatstop – eredményesek, az infláció tetőzése után végre elkezdett lassulni a drágulás.

Az infláció elleni küzdelem legújabb lépése az árfigyelő, ami Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének ötlete volt, illetve amit a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatott. Az ehhez szükséges jogi környezet kialakításához, az adatbázis minél hamarabb megalkotásához és működéséhez már ki is alakították a felelős a munkacsoportot. A munkacsoport kormányra is vonatkozó feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelő államtitkára koordinálja.

Milyen előnyökkel jár az árfigyelő bevezetése?

Természetesen sokakban felmerült a kérdés, hogy miért is jó a fogyasztóknak az árfigyelő bevezetése. A nemzetközi (például a görög, román és német) tapasztalatok rávilágítanak arra, hogy a növekvő ártranszparencia, az árak összehasonlíthatósága verseny-élénkítő hatással bír. Ez hosszú távon nemcsak az árakra gyakorolhat hatást, hanem erősítheti a fogyasztók tudatosságát is.

Ebből kifolyólag az online árfigyelő szolgáltatás elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy a lakosság kezében legyen egy olyan adatbázis, aminek köszönhetően összehasonlíthatja az egyes kereskedők árait. Az intézkedés tehát az átláthatóság mellett hozzájárul a túlárazás megelőzéséhez, illetve a piaci verseny erősítéséhez a kiskereskedelem területén.

Az első tervek alapján az árfigyelés a kiskereskedelemi élelmiszer-típusok árait fogja tartalmazni. Az elektronikus árfigyelő-rendszer bevezetésének dátumát a második negyedév végére, vagyis június környékére tűzte ki a kormány. Az intézkedés újabb elemet jelent a kormány infláció elleni intézkedéscsomagjában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük