2024. július 21., vasárnap

Közel 100 ezerrel járna több nyugdíj

Majdnem 100 ezer forinttal járna több nyugdíj a társadalom idősebb tagjainak, pusztán amiatt, mert a valós inflációnál lényegesen kisebb mértékben emelték meg idén a nyugdíjjárandóságokat. Ezzel kimondottan furcsa helyzet állt elő. Habár már a tavalyi évben is mindenkit terhelt a rekord infláció, az idei év sem tűnik egyelőre gyerekjátéknak, ugyanis májusban még mindig 20% felett alakult az infláció, egészen pontosan 21,5% volt.

Ugyanakkor 2022-ben annyiban javult a nyugdíjasok helyzete, hogy az előrehozott nyugdíj-korrekcióval igyekezett a kormány a rendkívüli árdrágulást kompenzálni. Idén viszont egyelőre más a helyzet, ugyanis a nyugdíj nem változik, sőt, előrehozott nyugdíjkorrekcióra sem számíthat a társadalom idősebb rétege a jelen állás szerint. Ráadásul sokan nehezebb időskort várnak, mint szüleiknek volt.

Végre látványosan csökkent az infláció

Habár a Központi Statisztikai Hivatal legújabb inflációs adatai szerint nagyobb mértékben csökkent az áremelkedés üteme, mint ahogyan azt várták, még mindig 20% feletti szinten áll.

  • Az általános infláció 2,5 százalékponttal csökkent, így 21,5%-on állt meg,
  • a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerinti index pedig 2,4 százalékponttal csökkent, így 22,9% volt májusban.

Nagy Márton szerint “látható módon” csökkent az infláció, ami mindenképpen jó hír, viszont az idei év első öt hónapjában összesítve még így is kimondottan magas a pénzromlás üteme a nyugdíjasok kosara alapján. A KSH közlése szerint ebben az időszakban kumuláltan 25,8 százalékos nyugdíjasokat terhelő árdrágulás ment végbe. Sőt, nagyon sokan a kiadásaik csökkentésére kényszerültek.

Tavaly ekkorra már megérkezett a nyugdíj megemelése

A magas infláció kompenzálására viszont megemelték a nyugdíjakat, ami 15 százalékos mértékű volt. Látható, hogy az inflációnál kevesebb, viszont valamelyest fedezi a megemelkedett árakat. Ez azok számára jelent nehézséget, akik alacsonyabb havi ellátással rendelkeznek: minél alacsonyabb a nyugdíj (vagy az egy havi munkabér), általában ennek annál nagyobb részét költik el élelmiszerekre és lakhatásra az érintettek. Ez a két tétel pedig jelentősen drágult az elmúlt időszakban.

A nyugdíjasok jelenlegi helyzete közel sem fényes, viszonylag egyszerű számításokon keresztül láthatóvá válik. Amennyiben a tényleges kumulált inflációból indulunk ki, akkor a jelenlegi 208 ezer forintban meghatározott összeg helyett 227 533 forint lenne az átlagos havi nyugdíj. 

átlagnyugdíj

Ez egy hónap viszonylatában 19 533 forint, ami május végéig összesen 97 669 forintos deficitet jelent. Ez tehát azt jelenti, hogy az átlagnyugdíjak tekintetében ekkora összeg hiányzik a nyugdíjasok pénztárcájából az eddig lezárt hónapokban. 

Egyelőre még nincs itt a kompenzáció ideje

Jelenleg még nem számíthatnak a nyugdíj kompenzációjára a nyugdíjasok, ugyanis a kormány novemberig tervezi a nyugdíjak megemelését. Ennek mértéke feltehetőleg alacsonyabb lesz, mint a 10,8%-os szint a közölt adatok alapján. Ha a következő időszak hónapjaira is fokozatosan mérséklődő árnövekedési ütemmel számolunk, akkor az az eredménye, hogy a kumulált adatok is folyamatosan csökkennek.

Abból kiindulva, hogy az elemzők és szakértők a 15 és 19 százalék közötti sávba várják az éves átlagos inflációt (a kormány 15 százalékot prognosztizál), a novemberi nyugdíj-kiegészítés elképzelhető, hogy nem fogja meghaladni az 5-6 százalék körüli szintet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük