2024. május 20., hétfő

OTP Öngondoskodási Index: romlik a helyzet

Számottevően növekedett azoknak a magyar lakosoknak az aránya, akik nehezebb nyugdíjas korra számítanak, mint ahogyan szüleiknek volt. Ez magyarázza azt a tendenciát is, hogy növekszik az időskorra való takaréksodók aránya is. Ráadásul az OTP statisztikáiban is szembetűnő a növekedés: egy év alatt 18 ezret is meghaladta az új OTP Nyugdíjpénztári tagok száma, ezzel elérve a 260 ezres létszámot.

Az OTP Öngondoskodási Index eredményei

Az OTP Bank Öngondoskodási Indexe szerint egyre többen aggodalmaskodnak nyugdíjas éveik miatt. Bizonytalannak látják akkori egzisztenciájukat, amit az is igazol, hogy mindössze egy év leforgása alatt 11 százalékkal emelkedett azok aránya, akik nehezebb nyugdíjas életre számítanak, mint amilyen szüleiknek volt. Ebből kifolyólag egyre többen cselekednek, hogy biztosabb anyagi hátteret biztosítsanak maguknak a későbbiekben. Az OTP Nyugdíjpénztár közleményéből az is kiderült, hogy 2019. óta emelkedik azok részaránya, akiknek terveik között szerepel a megtakarítás az időskori stabil pénzügyi helyzet érdekében.

Az emberek közel kétharmada (63 százaléka) úgy gondolja, hogy a magas infláció mellett is lényeges megtakarítani. A válaszadók közül 28 százalék tart otthon jelentősebb összegű megtakarítást. Ennek létjogosultságát azzal magyarázzák, hogyha szükség lenne egy nagyobb összegre, akkor ahhoz könnyen hozzáférnek.

18 ezer fővel növekedett az OTP Nyugdíjpénztár taglétszáma

“Az emberek pozitív szemléletváltását, a megtakarítások iránti nyitottságot és bizalmat a taglétszám növekedésében lehet mérni igazán”

közölte Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A tavalyi évben is érdemi növekedést könyvelhetett el az OTP Nyugdíjpénztár taglétszámában, illetve az emberek megtakarítási hajlandósága is javult.

  • 2022-ben a számlanyitások mennyisége töretlenül, 9 százalékos növekedést produkált.
  • Tavaly a taglétszám 18 ezer fővel bővült, ezzel decemberben közel 260 ezer főre gyarapodott.

Ez két év tekintetében 20 ezres nagyságrendet is meghaladó létszámnövekedést jelent, belekalkulálva azokat is, akik megszüntették OTP Nyugdíjpénztári tagságukat.

“Az utóbbi évek soha nem látott piaci kihívásokat hoztak, de 2022-ben taglétszámunk mellett a tagdíjbefizetések mértéke is nőtt, az előző évhez képest mintegy 6,9 százalékkal. Ebben a nehéz, változásokkal teli helyzetben mutatkozott meg igazán, hogy a tagok és a lakosság számára milyen fontos a hosszútávú öngondoskodás, a nyugdíjcélokra való felkészülés. A számok azt mutatják, hogy az embereknek egyre fontosabb az öngondoskodás, és egyre tudatosabban viszonyulunk ehhez a kérdéshez. Jelentősen felértékelődött a hosszútávú, kiszámítható tartalék képzésének fontossága is az elmúlt időszakban, és nagyobb befektetési hajlamot tapasztalunk” – magyarázta az eredményeket Nagy Csaba.

az OTP Öngondoskodási indexe

Hogy alakulnak a statisztikák a kezdetek óta?

Az önkéntes nyugdíjpénztár az állami juttatáson felül biztosíthat juttatást az időskorra. Hazánk legnagyobb ilyen intézménye az OTP Nyugdíjpénztár, ami jelenleg 259 ezer tagot számlál és 342 milliárd forintnyi ügyfélvagyont kezel.

Az OTP Nyugdíjpénztár 1995. óta 102 500 főnek biztosított nyugdíjszolgáltatást, amelyből 640-en jutottak járadékhoz. A várakozási idő letelte után 57 300-an léptek ki a pénztárból, valamint 10 850 fő hunyt el, ez esetben a kifizetéseknek a kezdeményezetteknek lett teljesítve. A kilépő tagoktól és az idősektől függetlenül állandó a létszámbővülés, ami a közleményük szerint azzal indokolható, hogy egyre több fiatal veszi tudomásul a nyugdíjpénztár előnyeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük