2024. május 27., hétfő

Melyik állampapír most a legjobb?

Számos olyan statisztika látott már napvilágot, amiből kiderült, hogy az állampapír az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma. Az ÁKK közleményei szerint is heti szinten ömlik a pénz a papírok egyes típusaiba. A feltételek viszont folyamatosan változnak, így érdemes időnként visszatérni ahhoz a témához, hogy melyik közülük a legjobb befektetés. Melyikkel tehetünk most szert a legmagasabb kamatra? Nézzük meg a top 3-at!

2024: itt a befektetések aranykora

Az idei évet kategorizálhatjuk akár az állampapírok aranykoraként is – azoknak a megtakarítóknak biztosan, akik bevásároltak már a legjobb konstrukciókból. Többek között örülhetnek a Prémium Magyar Állampapír tulajdonosai, ugyanis az idén kezdődő kamatperiódusokban általában 18-19% körüli éves hozam érhető el. Az elmúlt egy évben viszont nagyon megvágták a papírok által nyújtott kamatokat. És ha ez még nem lenne elég, az állampapír-piaci hozamok is visszaestek. De melyek most a legjobb lehetőségek?

1. Prémium Magyar Állampapír

Az elmúlt néhány év kedvence, a PMÁP nem nyújtja már a legmagasabb kamatot szigorú értelemben. A mostani 2032/J sorozat induló kamata éves szinten fix 7,9%. Ez pedig a kamatperiódus hossza miatt időarányosan 9,5%-os kamatot termel a befektetőknek 2025. április 22-én. Ezután pedig a papír inflációkövetővé alakul, ahol a kamatbázist a 2024-es éves infláció adja meg, a kamatprémium pedig 0,5 százalék lesz. A legfrissebb értékesítési statisztikákból viszont az is látszik, hogy a megtakarítóknak nem tetszik annyira a megnyirbált prémium állampapír. A PMÁP helyett most egyre inkább más lehetőségeket választanak.

2. Bónusz Magyar Állampapír

Az állampapír piacra nem olyan régen, 2022. őszén vezették vissza a bónusz papírt. A jelenleg értékesített sorozatok egészen jó kamatot termelnek: a 3 éves futamidejű 2027/N sorozat 8,37%, míg az 5 éves futamidejű 2029/N sorozat pedig 8,13% kamatot biztosít a befektetőknek a mostani kamatperiódusban. Azt is fontos tudni, hogy ezek a kamatok csak rövid távon érvényesek, hiszen a BMÁP kamata 3 havonta változik. A kamatok mértéket a DKJ-hozamok határozzák meg, így vagy mindkettő szárnyal, vagy együtt zuhannak. Mindkét esetre volt már példa.

3. Fix Magyar Állampapír

A frissen, 3 éves futamidő mellett bevezetett Fix Magyar Állampapír éves szinten fix 7% kamatot biztosít. Ezt időarányosan kifizeti negyedévente a tulajdonosainak. A friss statisztikák alapján nagyot megy a FIXMÁP: idén április végéig 357 milliárd forintot értékesített belőle az ÁKK. A népszerűsége a 3 évre fixált 7%-os kamatban rejlik, ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a 3 havi rendszerességű kamatfizetés miatt a befektetőknek folyamatosan mérlegelni kell. Könnyedén elképzelhető ugyanis, hogy egy fél év múlva már sokkal jobb kockázatmentes befektetési lehetőségek lesznek a piacon, mint a bónusz állampapír. Az pedig kiszámíthatatlan, hogy 1-2 év múlva a kifizetett kamatokat hogyan tudjuk majd újra befektetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük