2024. június 16., vasárnap

OTP SZÉP Kártya vs bankkártya: hasonlóságok és különbségek

A SZÉP kártya alapvetően hasonló elven működik, mint a bankkártyák: ugyanolyan plasztikkártya formátumú, névre szól és mágnescsíkkal van ellátva. A munkáltatók egyrészt ezzel a dolgozóiknak szeretnének kedvezni, másrészt adóoptimalizációs célja is lehet. De miben más, mint a bankkártya?

Az OTP SZÉP kártyáról röviden

A SZÉP kártyára utalt összeget a dolgozók kedvezőbb adózás mellett költhetik el, mintha ugyanezt az összeget bérük részeként adná a munkáltató. Ugyanakkor ennek az a feltétele, hogy csak bizonyos célokra, bizonyos helyeken lehet felhasználni a kártyán lévő összeget. A SZÉP kártya a béren kívüli juttatások, vagy az úgynevezett cafeteria juttatások csoportjába sorolható.

Mint minden SZÉP kártya, így az OTP SZÉP Kártya is három zsebből (alszámlából) áll, amelyek felhasználhatóságukban különbözőek voltak 2022. november 15-ig. A dátumot követően a három alszámla már átjárható lett, vagyis minden olyan szolgáltatás, amiért lehet fizetni SZÉP kártyával, már bármelyik zsebből fizethető, tetszőleges arányban. Az idei év elején megjelent rendelet (594/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet) szerint a zsebek már összevonásra kerültek.

Ezt megelőzőn a három alszámlát az alábbi célokra lehetett felhasználni:

  • Szálláshelyi: A kártya birtokosa belföldi szálláshelyre, utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- és strandbelépőre, valamint a szálláshely-szolgáltatással egyidőben a szálláshelyen elérhető szolgáltatásokra használhatta fel az összeget.
  • Vendéglátási: Étkezés, gyógyfürdő- és strandbelépő, szálláshely-szolgáltatás volt finanszírozható az összegből.
  • Szabadidős: Többnyire egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra, sportrendezvények részvételi díjára fürdők és élményparkok igénybevételére, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére, belvízi sétahajózásra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra volt fordítható.

Itt jelenik meg az újabb különbség a bankkártyákhoz képest: a SZÉP kártyán lévő pénzt hazánkban használhatod fel, kifejezetten azokon a helyeken, ahol a kártyát elfogadják. Az OTP SZÉP kártya esetében az elfogadás nem a bankkártya elfogadásra, hanem kimondottan az OTP SZÉP kártya elfogadásra vonatkozik. Magyarországon belül 55 ezret is meghaladja már az elfogadóhelyek száma.

SZÉP kártya vs bankkártya

Az OTP SZÉP kártya voltaképpen nagyban hasonlít a hagyományos bankkártyához, viszont azzal a lényegi különbséggel, hogy csakis azokon a helyeken használhatod fel a rajta lévő összeget, ahol szerepel ennek a logója a pénztárnál vagy a bejáraton. A logóval ellátott helyeken felül a magyarországi elfogadóhelyekről az OTP SZÉP kártya honlapján az elfogadóhelyi keresőből tudsz tájékozódni. Az OTP SZÉP kártya lényegében egy olyan mágnescsíkos kártya, amihez nincs PIN kód.

Habár nem fogadják el mindenhol a SZÉP kártyát, mégis hasznos lehet, hiszen az OTP bankkártyás és az OTP SZÉP kártyás költéseidet közös felületen nyomonkövetheted, így a kétféle pénzügyekkel kapcsolatos ügyintézést is egy helyen bonyolíthatod le.

OTP szép kártya és bankkártya

Az OTP SZÉP kártyával helyben történő fizetés esetén ezt egy bankkártyás fizetéshez használt POS terminálhoz hasonló készüléken keresztül tudjuk megtenni. Ugyanúgy lehet vele weboldalakon is fizetni, sőt a kereskedő elfogadhatja a SZÉP kártyát az OTP Portálok oldalon keresztül is. A bankkártyával lehetőség van telefonon keresztül is fizetni, ami leginkább azoknál a szálláshelyeknél és szolgáltatóknál jellemző, akik nem rendelkeznek POS terminállal vagy weboldallal, esetleg nincs ott helyben internet. Ebben az esetben a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül tudsz fizetni, ahol az ügyfél beazonosítása olyan adatok megadásával történik, amelyek nem szerepelnek a kártyán.

Az OTP SZÉP kártya tehát nagyon hasonlít a hagyományos bankkártyához: mágnescsíkkal van ellátva, szerepel rajta a kártyabirtokos neve, megjelenésében ugyanolyan plasztikkártya. Ugyanakkor az OTP SZÉP kártyával csak azokon a helyeken fizethetsz, ahol elfogadják ezt a fizetési módot, viszont ez már országszerte több mint 50 ezer helyen lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük