2024. június 13., csütörtök

Minden, amit az állampapírokról tudni kell!

Az állampapíroknak folyamatosan jelennek meg újabb és újabb fajtái, amelyek kedvező befektetési-megtakarítási lehetőséggel, alacsony költséggel, kockázatmentesen biztos hozamot nyújtanak. Az állampapírok népszerűsége abból fakad, hogy az állam garanciát vállal az állampapír összegének és kamatainak visszafizetésére, tehát a befektető számára biztos hozamot garantál, így jóval biztonságosabb a többi megtakarítási formához viszonyítva.

Ugyanakkor mélyebben is érdemes megismerni az állampapírokat, hiszen ezzel a befektetési formával rengeteg tévhit él a köztudatban, ami eltántoríthat az állampapír-vásárlástól. Ha a megtakarításunkat nem a folyószámlán szeretnénk tárolni, ahol csupán minimálisan kamatozik, akkor mindenképp érdemes megismerni az állampapírok világát. Ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni, tisztázni kell néhány igencsak fontos kérdést. Mi is az az állampapír? Hol tudom megvásárolni? Milyen fajtái vannak? Kinek éri meg befektetni?

Mik az állampapírok?

Az állampapírok lényegében igazolások arról, hogy kölcsönadtuk pénzüket az államnak. Ez a legtöbb esetben forint alapú, viszont létezik devizás állampapír is. A kölcsönadott pénzünkért a tőkerész mellett az állam egy előre meghatározott kamatot biztosít, aminek kifizetése általában évenként történik.

Az állampapírok kamatozása kétféle lehet:

 • a teljes futamidő alatt fix,
 • változó (például infláció + 2 %).

A változó kamatozású állampapírok kamata legtöbbször csak egyszer változik évente.

Hol vásárolhatok állampapírt?

Az állampapírok nagyobb része már nem papír alapú, így legtöbbször egy elektronikus jel formájában létezik. Ahhoz, hogy értékpapírt tudjunk vásárolni, értékpapírszámla szükséges. 

Értékpapírszámlát nyithatunk:

 1. a legtöbb hazai bankban,
 2. a Magyar Államkincstárnál,
 3. brókercégeknél,
 4. a postán. 

Fontos viszont tudnunk, hogy a szolgáltatóknak nem kötelező minden papírból tartani, például bizonyos államkötvény kizárólag a Magyar Államkincstáron keresztül vásárolható meg.

Mi a teendő, ha szeretnék kiszállni a befektetésből?

A legtöbb értékpapírhoz hasonlóan az államkötvények szabadan eladhatóak és megvehetőek. Tehát, ha valamiért nagyobb összegre lenne szükségünk, akkor bármikor eladhatjuk az állampapírunkat vagy annak csak egy részét. Fontos tudni, hogyha a fordulónap előtt szeretnénk eladni a papírt, akkor arra már nem érvényes az állami tőke és hozamgarancia. Ez azt jelenti, hogy nemcsak rosszabbul, de akár jobban is járhatunk a futamidő alatti értékesítéssel. Minél hosszabb az állampapír futamideje, az eltérés is annál nagyobb lesz.

Milyen állampapír fajták vannak?

Állampapírok típusai

Jelenleg 10 típusú állampapír közül válogathatunk:

 • Prémium Magyar Állampapír
 • Magyar Állampapír Plusz
 • nyomdai Magyar Állampapír Plusz
 • Babakötvény
 • Egyéves Magyar Állampapír
 • Kincstári Takarékjegy
 • Prémium Euró Magyar Állampapír
 • Magyar Államkötvény
 • Diszkont Kincstárjegy
 • Bónusz Magyar Állampapír

Hogyan lesznek az állampapírok biztonságosak?

Függetlenül attól, hogy mibe szeretnénk fektetni a pénzünket, valószínűleg mindenkiben felmerülnek azok a kérdések, hogy mi van, ha elbukjuk a pénzüket? Mekkora kockázatot vállaljunk?

A jó hír, hogy az állampapírok esetében ezeket a kérdéseket nem kell feltenni, hiszen biztonságos befektetésnek számítanak. Ez abból ered, hogy a papírokra állami tőke és hozamgarancia vonatkozik, ami azt jelenti, hogy az állam kezeskedik azért, hogy az összeget (vagyis a névértéket) és az ígért kamatot teljes mértékben visszafizesse a kölcsönzött pénzért cserébe.

Abban az esetben, ha az állampapírt a Magyar Államkincstártól vesszük meg, akkor a rá vonatkozó garancia korlátlan, míg a többi szolgáltatónál vásárolt értékpapírok esetében a Befektető-védelmi Alap 100 ezer euróig vállal garanciát a befektetésekre. Ez akkor jelent előnyt, ha a befektetési szolgáltató csődöt jelent, vagy bármi olyan esemény történik, amikor nem képes visszafizetni az értékpapírt.

Állampapírok vs. lekötött betétek

Az állampapírok és a lekötött betétek közötti legfontosabb hasonlóság, hogy mindkettő egy előre meghatározott futamidőre vonatkozik. A kamatozásán kívűl viszont fontos különbség, hogy míg a lekötött betét részlegesen nem bontható fel, csak a teljes összeget vonhatjuk ki, addig az állampapíroknál ez is lehetséges. Tehát ha nincs szükség a teljes összegre, akkor csak egy részét is kivehetjük, a másik részére pedig ugyanazok a feltételek vonatkoznak továbbra is. Sőt, az is elképzelhető, hogy a kivett pénz után nem bukjuk el a kamatot, hanem időarányosan megkapjuk.

Kinek érdemes állampapírokba fektetnie?

A válasz egyszerű: mindenkinek! Ha van egy kis megtakarításod, akkor mindenképp megéri állampapírt venni, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ugyanis az állam garanciát vállal arra, hogy visszafizeti nekünk a kamatokkal növelt összeget. Nem kell milliós összegre gondolni, már akár néhány ezer forinttól vásárolhatunk állampapírt, sőt, befektethetünk rövid és hosszútávra szóló futamidejű papírokba is.

Ezen felül az államkötvények hatalmas előnye, hogy előre kiszámítható hozamot biztosítanak. A hozamoknál is választhatunk fix vagy változó kamatozású papírok közül. Ha a futamidő vége előtt szükségünk lenne a pénzre, akkor sincs semmi baj, a lejárat előtt is eladható az állampapír. Jelenleg az állampapírok 10 fajtája érhető el a piacon, így több futamidejű, kamatozású és címletezésű értékpapír közül válogathatunk.

Jelenleg az állampapírok az egyik legbiztonságosabb befektetési formák a piacon, mi több, a kamatozásuk is kedvező. Ha van egy kis megtakarításunk, akkor mindenképp érdemes elgondolkozni az állampapír-befektetéseken, hiszen több opció közül is válogathatunk, így biztosan találunk olyat, ami az igényeinknek megfelel. Ehhez viszont tisztában kell lennünk az állampapírral, mint befektetési formával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük