2024. május 17., péntek

Adómentes megtakarítás? Hármat is mutatunk!

Nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy a legtöbb befektetésből eredő jövedelem után adót kell fizetni. Ráadásul nem is keveset: a 15%-os személyi jövedelemadó mellett tavaly június 1-je óta 13%-os szociális hozzájárulási adót is kell fizetnünk. Így teljesen érthető, ha valamilyen adómentes megtakarítás után keresgélsz. Mutatunk most 3 olyan lehetőséget, amivel mentesülhetsz az adófizetés alól!

1. A legnépszerűbb adómentes megtakarítás: az állampapír

Az elmúlt években nagyot mentek az állampapírok: a lakosság több ezer milliárd forintot helyezett ezekbe a befektetésekbe. A magyarok egyik kedvence a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) lett, amiben mára több mint 7000 milliárd forintot tartanak a kisbefektetők. Nem csoda, hiszen nemcsak hogy adómentes megtakarítás, hanem inflációkövető is, így az idén induló kamatperiódusokban a papír kamata 17-19% körüli is lehet.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy nem csupán a prémium papír után nem kell adót fizetni, hanem minden, 2019. június 1. után kibocsátott állampapír adómentes. Ide sorolható tehát az Egyéves Magyar Állampapír, a Bónusz Magyar Állampapír, a Fix Magyar Állampapír, a Babakötvény, a Kincstári Takarékjegy, illetve az Euró Magyar Állampapír is. Ekkor tehát mentesülhetünk a személyi jövedelemadó és a tavaly bevezetett szociális hozzájárulási adó megfizetése alól is. Ezzel pedig akár nagyobb összeg is a zsebünkben maradhat.

2. Az elmúlt év újdonsága: a lakástakarékpénztár

A közkedvelt lakástakarékokra (LTP) 2018-ig 30%-os állami támogatás járt. Ez 240 ezer forintos éves befizetés esetén 72 ezres nyereséget jelentett. Ez is adómentes megtakarítás volt, ráadásul egész szép hozamot is biztosított, azonban az állami támogatás megszüntetése letörte a befektetői kedvet. Ez 2023-ig így maradt, ameddig nem jelentek meg az egyszeri, 30%-os jóváírást biztosító lakástakarékpénztárak.

Az LTP jelenleg három helyen érhető el: a Fundamenta, az OTP Bank és az Erste Bank fiókjaiban. Bár a jóváírásokban különbözőek az ajánlatok, az egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM) megvizsgálásával látható, hogy 4 év alatt éves szinten legfeljebb 6,22%-os, 8 év alatt pedig 6,14%-os hozamhoz juthatunk. Az új lakástakarékpénztár is adómentes megtakarítás, így ezzel a termékkel is duplán jól járhatunk.

3. Az örök kedvenc: a tartós befektetési számla

A tartós befektetési számla (TBSZ) az értékpapírszámlának egy olyan típusa, amely egy bizonyos időtáv elteltével adókezdeményt vagy adómentességet biztosít. Az adókedvezmény a 3. év végén jár, ekkor a 15%-os SZJA helyett 10%-os kulcs van érvényben. Az adómentességhez pedig 5 év szükséges, ekkor 0% SZJA terheli megtakarításunkat. Ez azt jelenti, hogy a számlán legalább 5 éven keresztül benn kell hagyni pénzünket. Emellett pedig azt is fontos tudni, hogy időtávtól függetlenül mentesül a megtakarítás a szociális hozzájárulási adó alól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük