2024. június 13., csütörtök

Ismét számíthatunk a hitelkamatok csökkenésére?

Karácsony környékén már igencsak jól járhattak azok a banki ügyfelek, akik szemfülesek voltak, ugyanis december elején olyan változások voltak tapasztalhatóak, mint utoljára 2021-ben. Az elmúlt időszakban megszokhattuk, hogy az emelkedő kamatkörnyezet miatt a bankok is kénytelenek emelni a hitelek kamatait, ami decemberben alábbhagyott: két bank már csökkentette az általa nyújtott hitelek kamatait.

A jegybanki alapkamat a 2022-es év során folyamatosan emelkedett, azonban szeptember végén az MNB úgy döntött, hogy nem folytatja az emelést, így az azóta 13 százalékon áll. A tényleges irányadó kamat azonban ennél jóval magasabb: az egynapos betéti kamat október közepén 18 százalékra kúszott, azóta pedig változatlan. Az utóbbi intézkedés következményeképp méginkább emelkedtek a bankközi kamatlábak, amelynek csúcsa október vége és november eleje körül érkezett el. Ezt az időszakot követően viszont csökkenésnek indult a BUBOR és a BIRS is, ami a hitelintézetek kölcsönei esetében mérvadó.

Ahogyan arról már korábban is írtunk, a lakáshitelek körében törlesztőemelkedés volt várható, hiszen a hitelintézetek lassan, de mindig követik hiteleik költségeiben a kamatkörnyezet emelkedését, ami jelenleg az őszi kamatemelések hitelkamatokba való beépítését foglalja még magába. Ezt követően minden bank megemelte a lakáshitelek és a személyi kölcsönök kamatát, sőt arra is volt példa, hogy egyes hitelintézetek többször hajtottak végre kamatemelést. Az év vége viszont kedvezőleg hatott a hitelpiacra: a bankok ajánlataiban már elkezdett tükröződni a csökkenő kamatok.

Számíthatunk a hitelkamatok csökkenésére?

Igen! Decemberben már csak egy olyan bank volt, ami tovább emelte a lakáshiteleinek kamatszintjét, viszont nem portfolió szinten, hanem csak néhány lakáshitel esetében. Két bank viszont már nemhogy nem növelte tovább a kamatait, hanem csökkentette is azokat, így azok az ügyfelek, akik kivártak a hiteligényléssel, most kicsit olcsóbban juthatnak kölcsönhöz, mint néhány hónappal korábban. A két említett hitelintézet az Erste Bank és az OTP Bank volt, akik a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsöneik körében hajtottak végre kamatcsökkenést, az Erste pedig, habár csak kis mértékben, de legalább csökkentette a lakáshitelek kamatszintjét is.

Természetesen elképzelhető, hogy az új évben tovább fognak növekedni egyes bankok esetében a kamatok, de a jelenlegi helyzet szerint megszűnnek a sorozatos kamatemelések, így nagyobb eséllyel fogják csökkenteni kamataikat a hitelintézetek. Amennyiben ténylegesen olcsóbbá válnak a hitelek, az egy olyan fordulópontot fog jelenteni, amely egy közel másfél éves hiteldrágulási időszakot fog megrekeszteni – természetesen csakis akkor, ha az MNB sem emeli tovább a jegybanki alapkamatot -.

Amennyiben hitelfelvétel előtt állsz, esetleg igénylésen gondolkozol, fontos lehet tudnod, hogy 2023-ban a THM-plafon is magasabb, mint tavaly, hiszen a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintje miatt a kamatok felső korlátja is emelkedett: a 29,9 százalékról 37 százalékra emelkedett, ami 2023 első felében végig érvényes marad.

Mekkora volt a kamatcsökkentés mértéke?

Az OTP és az Erste Bank is a fogyasztóbarát személyi kölcsönei esetében csökkentette a kamatszintet, ennek mértéke 2 százalékpont körüli. Az Erste Bank november végén csökkentette a jelzáloghitelek kamatai is, azonban ennek mértéke minimális volt. A fix kamatozású, 15 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek körében a csökkentés 0,06 százalékpontos volt, ezáltal az ügyleti kamat 11,51 százalékos jelenleg.

ügyleti kamatok az erste banknál
creditline.hu

A bank már nagyobb kamatcsökkentést eszközölt a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök körében, ami az ügyleti kamatokat is lényegesen csökkentette. A hitelek kamatszintjét 2,11 és 2,27 százalék közötti mértékben mérsékelte, így decemberben már 20 százalék alatt volt igényelhető a hitel.

  • 19,32 százalékos ügyleti kamat: 1 500 000 – 10 000 000 ft igénylése esetén, 48-60 hónap futamidő és 250 000 ft-nál alacsonyabb igazolt jövedelem mellett,
  • 18,45 százalékos ügyleti kamat: 1 500 000 – 10 000 000 ft igénylése esetén, 66-84 hónap futamidő és 250 000 ft-nál alacsonyabb igazolt jövedelem mellett,
  • 19,32 százalékos ügyleti kamat: 1 500 000 – 2 900 000 ft igénylése esetén, 48-60 hónap futamidő és 250 000 ft-nál magasabb igazolt jövedelem mellett.

December 1-től az OTP Bank is csökkentette a kamatszintet a fogyasztóbarát személyi kölcsönei körében, ami 2 000 000 és 3 100 000 forint közötti hitelösszeg esetében 0,54 százalékpontos volt, így az ügyleti kamatok is csökkentek, melynek jelenlegi mértéke 18,45 százalék.

Az év utolsó hónapjában már csak egyetlen olyan bank volt, aki tovább emelte hitelkamatait. Ez a Raiffeisen Bank volt, aki az ötéves kamatperiódusú jelzáloghiteleket drágította. Függetlenül a hitel céljától, a kamatszint 0,65 százalékponttal emelkedett, azonban a többi kamatperiódus esetében a kamatokat változatlanul hagyták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük