2024. május 20., hétfő

Itt az MKB Bank Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele

Áprilistól már igényelhető az MKB Banknál a Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel. A konstrukciót új építésű, energiahatékony ingatlanok vásárlására vagy építésére vehetik igénybe az ügyfelek. Az új lakáshitel előnye, hogy a zöld hitelcélnak való megfeleléskor a kedvezmény nélküli kamatból még 0,25 százalékos kedvezményt biztosít a bank.

Mit kell tudni az MKB Bank új hiteléről?

Az Erste Bank után már az MKB Bank is elérhetővé tette kínálatában a Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét. A konstrukciót olyan új lakás vagy lakóház vásárlására igényelhetjük, 

  • aminek a primer energiaigénye maximum 80 kWh/négyzetméter/év,
  • valamint az épületek energetikai tanúsításáról szóló kormányrendelet szerinti BB vagy annál jobb energetikai minőségi besorolással rendelkezik (vagyis nulla közeli az energiaigénye).

Ha az igénylő igazoltan teljesíti a zöld hitelcélt, akkor a bank a kedvezmény nélküli induló kamatból kedvezményt ad az ügyfeleknek, melynek mértéke 0,25 százalék. A konstrukció az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

  • a kölcsön összege: 3 és 55 millió forint közötti összeg igényelhető,
  • futamidő: 10 éves kamatperiódusnál a futamidő 10-30 év lehet,
  • futamidő végéig fix kamatozás mellett: 12-20 év lehet,
  • kamatperiódus: 10 évig rögzített vagy a futamidő végéig fix kamatozás,
  • folyósítási díj: az összeg folyósításánál nincs folyósítási díj.

Nem kötelező minden banknak kamatkedvezményt biztosítani

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberben tette közzé, hogy idén április hónaptól kiterjeszti a minősített fogyasztóbarát lakáshitel feltételrendszerét. Az MNB-nek ezzel az volt a célja, hogy motiválja a kereskedelmi bankokat a zöld lakáscélok kedvező feltételek melletti finanszírozását támogató hitelek létrehozásában. Mindez elősegíti a hazánkban található lakások energetikai korszerűsítését.

A zöld célú minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél a jegybank azt is előírta, hogy a kereskedelmi bankok nem számíthatnak fel az összeg kihelyezésekor folyósítási díjat, a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díjat, illetve egyéb költségeket. Az MNB ugyanakkor nem írta elő, hogy a bankok kötelezőek kamatkedvezményt is nyújtani, ez csupán egy olyan lehetőség, ami felélénkítheti a versenyt a zöldhitelek piacán.

Az MKB Bank mellett az Erste Banknál is igényelhetünk már zöldhitelt annyi különbséggel, hogy az nemcsak az új lakóingatlanok vásárlásához és építéséhez vehető igénybe, hanem meglévő otthonok felújításához és energetikai korszerűsítéséhez is. Az Erste kínálatában a konstrukció kamata 0,5 százalékkal (50 bázisponttal) alacsonyabb, mint a nem zöldcélú minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük