2024. június 16., vasárnap

A fogyasztóbarát lakáshitel átalakulása: mire és hogyan igényelhetjük?

A Magyar Nemzeti Bank a fogyasztóbarát lakáshitel megújításáról határozott. Miért is volt erre szükség? Az átalakítás két alapvető célt szolgál: egyrészt célja, hogy a hitel igénylésével az ügyfeleket minél több előnyhöz juttassa, ezzel ösztönözze a zöld lakáscélt és az energiahatékonyság fejlesztését, másrészt pedig célja az online ügyintézési lehetőség kiszélesítése.

Mit jelent a fogyasztóbarát minősítés?

A fogyasztóbarát minősítés egy olyan tanúsítvány, amit az MNB biztosíthat a bankoknak abban az esetben, ha a pályázati kritériumokkal egybehangzó konstrukciókra használják fel a minősítést. Ez tehát lényegében minőségi garanciát biztosít az ügyfeleknek. A pályázati kiírás tartalmazza, hogy a minősítéssel forint alapú banki lakáshiteltermékek illethetőek. Továbbá a lakáshitelek akkor nyerhetik el a minősített fogyasztóbarát címet, ha az alábbi feltételek teljesülnek:

  • egyenlő a havi törlesztőrészlet (annuitásos törlesztés),
  • kamatperóiusa 5, 10, 15 év vagy kamatrögzített a teljes futamidő során,
  • legfeljebb 15 napos hitelbírálati határidő (az értékbecslés beérkezését követően),
  • 2 munkanapos folyósítási határidő,
  • a kamatfelár legfeljebb 3,5%,
  • folyósításig jelentkező és az előtörlesztéssel kapcsolatos díjak korlátozottak,
  • a folyósítás díja legfeljebb a hitel 0,75%-a, de maximum 150 ezer Ft,
  • az előtörlesztés díja az előtörlesztett összeg maximum 1%-a.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel önmagában nem újdonság, hiszen az ügyfelek már 2017-től kezdődően igényelhetik, habár azóta több, kisebb-nagyobb átalakításon ment már keresztül a konstrukció. A jegybank közleménye szerint újabb módosítások várhatóak.

Fókuszban a zöld lakáscélok

A zöld lakáscélok méginkább előtérbe kerültek az energiaköltségek elszállása és a rezsiszabályok átalakítása miatt. A jegybank a problémát felismerve azzal próbálja segíteni az ügyfeleket, hogy igyekszik átalakítani a fogyasztóbarát keretrendszert, ezzel hozzájárulva a zöld célok kitűzéséhez és megvalósításához. Ahhoz, hogy az energetikai fejlesztések könnyebben és gyorsabban elérhetőek legyenek, az MNB ismét elkötelezte magát a minősített fogyasztóbarát keretrendszer fejlesztése mellett.

A fejlesztés fontos eleme, hogy 2023. április hónapjától kezdődően a zöld célú lakáshiteleket a bankok nem terhelhetik folyósítási díjjal, sőt a zöld célok teljesülésére szolgáló ellenőrzések esetén sem számítható fel díj és egyéb költség. Ez egyben azt is jelenti, hogy az energetikai tanúsítvány költségét a banknak kell fedeznie egy alkalommal. Az átalakítás további előnye, hogy az ügyfél kamatkedvezményben is részesülhet az általános feltételekből a zöld cél teljesítése esetén.

Hiteligénylés akár online is!

Szintén a konstrukció újítása, hogy mostmár a teljes hiteligénylési folyamat a szerződés megkötéséig végigvihető online. Az igénylés egyetlen személyes jelenlétet igénylő része a szerződés aláírása, ami nagyban meggyorsíthatja és megkönnyítheti az ügyintézés folyamatát.

A hiteligénylő kérésére a banknak biztosítani kell arra is lehetőséget, hogy a szerződés aláírásával egyidőben megtörténhessen a közjegyzői okirat aláírása. Azzal azonban érdemes számolni, hogy a közjegyző ezért külön díjat kérhet, ami az adós pénztárcáját terheli.

Ahhoz, hogy az ügyintézés teljes folyamata megvalósítható legyen online, a banki rendszerek és folyamatok átfogó fejlesztése szükséges, így a lakáshitel online igénylése majd csak 2024. januárjától lesz elérhető az ügyfeleknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük