2024. június 16., vasárnap

Megéri minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást választani?

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben készített felmérése szerint igencsak megéri jelenleg a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat (MFO) választani. A biztosítások átlagdíja havi szinten egyre kedvezőbbé válik a piaci alapú lakásbiztosítások átlagdíjához viszonyítva. Ebből is látszik, hogy az otthonbiztosítások fogyasztóbarát konstrukciókat kínálnak, immár több mint 500 milliárd forintnyi ügyfélvagyont felügyelve. Ha lakástulajdonos vagy Te is, akkor mindenképp fontold meg a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások lehetőségét!

Az MFO átlagdíja

A jegybank legfrissebb, április végi felmérésének eredményei azt mutatják, hogy az áprilisban értékesített Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások átlagdíja 34 632 forintot tett ki, szemben a piaci lakásbiztosítások 45 956 forintos átlagdíjával. Az MFO termékeinek átlagdíja havi szinten egyre kedvezőbb volt, így átlagos díja csupán háromnegyede a piaci termékek átlagdíjának. A kedvező ár már önmagában előnyös a lakástulajdonosoknak, viszont olyan többletszolgáltatások is igénybe vehetőek, amelyen nem járnak extra költségekkel.

A fogyasztóbarát minősítéssel értékelt biztosítók már több, mint 13 ezer MFO szerződést kötöttek az ügyfelekkel, amelyek 516 milliárd forint értékben védelmezik az ingó- és ingatlanvagyont egyaránt. A hazánkba tevékenykedő 13 lakásbiztosító és 1 fióktelep közül már 8 intézmény rendelkezik az MFO-minősítéssel. Ezen felül egy kérelem még elbírálás alatt van a jegybanknál. Ez azt szemlélteti, hogy a biztosítók nagyobb része elkötelezett a fogyasztóbarát biztosítási termékek mellett.

Minősített intézmények és termékeik
creditline.hu

A biztosítás tartalma

AZ MFO alapcsomagja az elemi károk, valamint az általános, a háztartásokban gyakran előforduló káresemények biztosítását foglalja magába. Emellé kiegészítő fedezet is köthető, amelyek a lakás közvetlen káreseményeinek biztosítását szolgálják, de egyedi káreseményekre is köthető biztosítás. A kárbejelentéssel és a kárrendezéssel kapcsolatos ügyintézés egyszerű, digitálisan is elvégezhető.

Ha a Te érdeklődésedet is felkeltette a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás, az MNB oldalán a kalkulátor segít kiválasztani az egyéni preferenciáidnak megfelelő terméket. Az adott termékhez tartozó szerződés megismeréséhez az oldal átnavigál a biztosító honlapjára, így akár a szerződés egyből meg is köthető. A kalkulátor is jelentős népszerűségnek örvend: az indulás óta már 30 ezer alkalommal tekintették meg az oldalt.

A jelenlegi információk szerint további MFO biztosítási termékek kerülnek majd bevezetésre, amelyekhez nagyban hozzájárult az MNB által elfogadott februári módosítás is. Az újítások révén további kedvezmények és gyorsabb ügyintézés érhető el az ügyfelek számára. Az MFO-termékeket forgalmazó biztosítók hűség-, partner- és családi kedvezményeket is biztosíthatnak az ügyfeleknek. A módosítással egyszerűbbé vált a biztosítók oldalán az ügyfelek elvárásainak felmérése, mindezt úgy, hogy a díjkalkulációhoz szükséges adatok továbbra is elérhetőek.Ha két hónapon belül esedékes a lakásbiztosításod évfordulója, akkor mindenképp érdemes tájékozódni a további biztosítási termékeket illetően! Amennyiben biztosítást váltanál, a jelenlegi szerződésedet általában az évforduló előtt 30 nappal már fel lehet mondani. A hitelfedezeti célú otthonbiztosítások körében is tapasztalható jelentős eltérés az átlagdíjban. A fogyasztóbarát konstrukcióval kapcsolatban további információkat az MNB oldalán lehet olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük