2024. május 17., péntek

40 ezren a fogyasztóbarát személyi hitel mellett

A megkötött fogyasztóbarát személyi hitelszerződések már megközelítik a 40 ezer darabot, ami az új értékesítések 25%-át teszi ki. Népszerűségét az indokolja, hogy a piaci alapú hitelekhez képest  átlagosan 1,3 százalékponttal alacsonyabb a díja. Ebből kifolyólag az ügyfelek nemcsak hosszabb futamidővel, hanem nagyobb összegben is érdeklődnek a konstrukció iránt.

Mitől ilyen népszerű a konstrukció?

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a 2022 április végéig megkötött Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek (MSZH) szerződéseinek száma megközelíti a 40 ezer darabot, folyósított összege pedig a 140 milliárd forintot. A piaci személyi kölcsönök átlagos 14,5 %-os teljes hiteldíjmutatójával (THM) szemben ezek a fogyasztóbarát lehetőségek olcsóbban igényelhetőek, csupán 13,1%-os kamatozás mellett.

A konstrukció népszerűségét alátámasztja, hogy az igényelt hitel futamideje átlagosan 4 hónappal hosszabb (6,7 év), illetve a hitelösszeg a duplája (4,1 millió forint), mint a piaci hitellehetőségek esetében. Az MSZH a 2021-es bevezetése óta már 6 banknál és banki fióktelepnél igényelhető. Az újonnan igényelt személyi kölcsönök negyedét (néhány intézménynél ez lehet 35-45 % is) az MSZH teszi ki.

Azon intézmények esetében, ahol elérhető a konstrukció 2021. júliusától az online hitelfelvételi folyamatot biztosítani kell, így egyrészt olcsóbb és gyorsabb az eljárás. Ha a hitelkérelem befogadásra kerül, akkor az összeget 2 munkanapon belül és díjmentesen folyósítani kell az ügyfélnek. Az online ügyintézés közkedveltségét bizonyítja az is, hogy a hiteligénylés 38%-a már online történt 2022. áprilisára. Az online hiteligénylés során a pozitív hitelbírálattal egyidőben már lehetőség nyílik a szerződés megkötésére és a folyósításra.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek esetében a feltételek átláthatóak, könnyen érthetőek, más hitelekkel összevethetőek amellett, hogy kedvező árazása és a díjmentes online ügyintézés értékajánlatot kínál az ügyfeleknek. A konstrukció hitelei szabad felhasználásúak és hitelkiváltásra is felhasználhatóak. További előnye a kiszámíthatóság, ugyanis kizárólag fix kamat és egyenlő  havi törlesztő mellett igényelhető, tehát kedvezőtlen gazdasági környezetben sem növekednek a fogyasztók terhei.

A minősített fogyasztóbarát személyi hitel
creditline.hu

Mi a garancia a fogyasztóbarát személyi hitelek kedvezőségére?

A jegybank folyamatosan felülvizsgálja a minősítésnek való elégtételt és a keresztrendszert is, amelyet szükség esetén átalakít és továbbfejleszt, ezzel hozzájárulva az ajánlat javításához. A konstrukció ellenőrzése során 50 ezer hitelkérelmet vizsgáltak (ebből 30 ezer volt az elfogadott és folyósított kérelem).

Az MNB ellenőrzései során nem talált rendszerszintű problémát: a kisebb hiányosságok az ügyletek kis részénél fordultak csak elő, amelyek nagyrészt egyedi ügyintézői tévedésekkel és mulasztásokkal indokolhatóak. A jegybank minden esetben felhívta az intézmények figyelmét az egyes hibák korrigálására, bizonyos esetekben utólagos beszámolási és visszatérítési kötelezettséget rendelt el.

A jegybank elkötelezte magát az MSZH-konstrukció minősítési keretrendszerének folyamatos fejlesztése mellett. A jövőbeli módosítások középpontjában – összehangolva az MNB zöld céljaival – a klímavédelmi szempontokat is tekintetbe vevő minősített személyi hitel áll. A jegybank honlapján lehetőség van a konstrukciók összehasonlítására, ahol az ajánlat kiválasztását követően egy kattintással tovább navigál minket az ajánlatot biztosító pénzügyi intézmények saját hiteligénylési oldalára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük