2024. május 19., vasárnap

Egyre durvább emelkedés jöhet a lakáshitelek törlesztőinél

A folyamatos pénzromlás ellen a hazai jegybank az elmúlt időszakban többször is alapkamat emelésre kényszerült, amely leginkább a lakossági hitelek piacán csapódott le. Az MNB 2022. májusi inflációs adata szerint az éves összevetésben számított infláció 10,7 százalék volt. A magyar jegybank előrejelzései szerint még nem látható a pénzromlás vége, így az elkövetkezendő hónapokban is további kamatemelés várható. A folyamatos drágulás nagymértékben befolyásolja a lakáshitelek törlesztőit, amelyek egyre direktebb módon követik le az inflációt.

Néhol már 10% felett a lakáshitel kamatok

Az MNB legutóbbi lakáspiaci jelentésében olvasható, hogy 2022 első negyedévében az előzetes adatok alapján rekord mértékű, 25,3% drágulás ment végbe országosan, amely vélhetően az emelkedő infláció és az emelkedő kamatkörnyezet miatti előrehozott keresletnek köszönhető. A rendkívüli mértékű lakáspiaci drágulás következtében a jegybank becslése szerint országos átlagban korábban nem látott szintű, közel 18% túlértékeltség jellemzi most a lakásárakat.

Az előrehozott kereslet növekedésére a rendkívül kedvező feltételekkel bíró lakáshitelek is ösztönzőleg hatnak. Az eddig májusban tetőzött pénzromlás – 10,7% – miatt a tavalyi év közepe óta folyamatos az MBN folyamatos beavatkozása szükséges. Ez a lakossági hitelezés piacára gyűrűzött be leginkább, hiszen a gazdasági környezetnek megfelelően a jegybank akár havonta többször is kamatemelésre kényszerül. Azonban a jegybanki alapkamat az a ráta, amelyet a bankok kapnak a betéteikért a hazai jegybanktól. Ha az MNB  alacsony az alapkamat szintet tart, úgy olcsóbbak a hitelek, tehát a lakosság is bátrabban vesz fel banki kölcsönt. Azonban, ha ez a ráta nő, úgy a bankok is drágábban hitelezik meg ügyfeleiknek a felvenni kívánt összegeket. Emiatt számos banknál már jelentős kamatemelést jelentettek be a lakáshitelek esetén, amelynek következtében már 10%-nál magasabb kamatokkal is találkozhatunk.

Marad a moratórium, ám kérdés, mi várható a végén

Azon hitelfelvevők esetén, akik változó kamatozású kölcsönt igényeltek, egészen december 31-éig élhetnek a kormány által nyújtott kamatstoppal, mivel az év közben akár 30 százalékponttal is emelkedhetne a havi törlesztőrészlet. A moratórium változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött, kizárólag lakossági jelzáloghitelekre érvényes, ideértve a családi otthonteremtési kedvezményt, a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott lakáshiteleket, valamint a piaci kamatozású jelzáloghiteleket is. Az ilyen konstrukciókkal rendelkező adósokat még az év végéig biztosan védik a kamatemelkedés mértékétől, ám a moratórium lejártát követően még kérdés, hogy rossz lóra tettek-e a kamatstoppal.

Nem lehet ritka a kétszámjegyű hitelkamat sem

Néhány bank ajánlatában már találkozhatunk 10%-ot megközelítő, vagy akár azt meg is haladó THM-et kínáló lakáshitellel, amely drasztikus emelkedést mutat az előző hónapokhoz mérten. Nem lepődhetünk meg azon tehát, ha nemsokára már 10% feletti kamatokkal találkozhatunk a lakossági hitelek piacán. Ennek következményeképp 2022 második és harmadik negyedévben az MNB előretekintése szerint a bankok fele már a csökkenő lakáshitel-keresletre számíthat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük