2024. június 12., szerda

Két új állampapír érkezik a piacra

Hétfőtől két új lakossági állampapír került be a kínálatba. Az egyik a Fix MÁP, a másik pedig az új PMÁP. Az előbbi 7 százalékos kamatot kínál, az utóbbinál pedig a kamatbónusz emelkedett. A forgalmazás január 9-én indul. Ezzel párhuzamosan pedig csökken az Egyéves Magyar Állampapír kamata: 8-ról 6,5 százalékra mérséklődik.

Két új állampapír került be a kínálatba 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb bejelentése szerint a héten megkezdődik két új lakossági állampapír értékesítése is.  Az értékesítés első napja 2024. január 9.

Az egyik újdonság a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), ami 3 éves futamideje alatt fix kamatot biztosít a befektetőknek. Ez évi 7 százalékos kamatot jelent, aminek kifizetése 3 havonta történik. Az új papír alapcímlete 1 forint, összesen pedig 150 millió forint értékben lett meghirdetve. A tervek szerint negyedévente lesz majd belőle új sorozat. A befektetők legfeljebb 50 millió forintért vásárolhatnak a FixMÁP adott sorozatából.

Az ÁKK másik újdonsága a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) új sorozata. Az új papír futamideje a korábbi 3 éves konstrukcióval szemben 5 éves lesz. A kamatozás módja viszont nem változik: a három hónapos diszkontkincstárjegyekétől (dkj) függ. A kisbefektetők az első három évben 1,5 százalékos kamatprémiumban részesülnek, míg az utolsó két évben ez a bónusz 2,5 százalék lesz. Az induló kamat jelenleg 8,01 százalék. Ugyanazon forgalmazónál a kisbefektetők 100 millió forint értékben vásárolhatnak az új BMÁP-ból.

Mi lesz a régi BMÁP-pal?

A régi BMÁP is ugyanúgy megvásárolható, mint korábban. A konstrukció továbbra is 1,5 százalékos prémiumot biztosít a dkj-hozamon felül. Kamata a jelenlegi kamatperiódusban 9,31 százalék. Tehát ha nem célod 5 éven át a bónusz papírt megtartani, akkor voltaképpen lényegtelen, hogy az új vagy a régi konstrukciót választod. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a Bónusz Magyar Állampapír továbbra is a második legnépszerűbb állampapír a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) követően. A befektetők kezében mintegy 870 milliárd forint összértékű bónusz papír van.

Ugyanakkor az ÁKK nem csak jó hírekkel szolgált: a két új állampapír bevezetése mellett az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata mérséklődik. A korábbi 8 százalék helyett csupán 6,5 százalékos kamatot nyújt a papír. Az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata is ugyanúgy csökken. A kétéves konstrukció esetében a kamatot 8,5 százalékról 6,75 százalékra csökkenti az ÁKK.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük