2024. június 12., szerda

Új Bónusz Magyar Állampapír sorozat a forgalomban!

2023. február 20-án lezárult a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 2025/N sorozatának forgalmazása, helyette már egy új sorozatot vásárolhatunk, ami a 2026/O sorozatszámú papír. A két befektetési lehetőség rendkívül hasonló, viszont van némi eltérés is közöttük. Az inflációhoz igazodó kamatot biztosító Prémium Magyar Állampapír mellett viszont egy másik kedvező lakossági állampapír konstrukció is kezd feltörni: ez a Bónusz Magyar Állampapír, aminek kamata a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegyek aukciós átlaghozamához igazodik.

A BMÁP-pal megszerezhető kamat is már bőven kétszámjegyű, viszont az új sorozat feltételei kissé átalakultak. A korábban forgalmazott, 2022. szeptember 30-án kibocsátott 2025/N sorozat értékesítési idejét lezárta az Államadósság Kezelő Központ, ehelyett jelenleg az új, 2026/O sorozatszámú papírt vásárolhatjuk meg.

Mi az újdonság az új bónusz állampapírnál?

A Bónusz Magyar Állampapír a tavalyi kibocsátást követően kimondottan népszerű befektetési lehetőséggé vált a lakossági befektetőknél, értékesítési volumene egy időben a Prémium Magyar Állampapíréhoz közeli szinten alakult. Az új 16 százalékos kamatot biztosító PMÁP megjelenése óta a BMÁP iránti kereslet csökkent, viszont a lakosság így is 10 milliárd forintot meghaladó összegben vásárol belőle – hetente. Ugyanez a PMÁP-nál 100 milliárd feletti.

Az állampapír konstrukció alapvető jellemzői nem változtak az új sorozat kibocsátásával sem. A Bónusz Magyar Állampapír továbbra is változó kamatozású, ahol a kamatozás negyedévente történhet a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamának alakulása szerint. (A kamatbázis számítása a kamat meghatározása előtti utolsó négy aukción kialakult átlaghozamok súlyozott átlagaként történik.) A kamatbázisra a kamatprémium rakódik rá, így a kettő összegeként határozódik meg az állampapír által biztosított kamat. A kamatprémium is változatlan maradt az új sorozatnál, ez továbbra is 1 százalék. Sőt, a kamatfizetés gyakoriságában sincs semmi változás, ugyanúgy negyedévente fizet kamatot a papír.

A BMÁP régi és új sorozatának összehasonlítása

Akkor még mi is az újítás? Az új sorozat két lényegi tényezője változott: a futamidő és az induló éves kamatszint.

  • A korábbi sorozat futamideje pontosan 3 év volt, ami most kissé meghosszabbodott, így 3 év és 8 hónapos futamidejűvé alakult.
  • Az induló kamatszint 15,17 százalék, ahol a kamatbázis 14,17 százalék, a kamatprémium pedig változatlanul 1 százalék. Időarányosan ez azt jelenti, hogy az első negyedéves ciklusra 2,44 százalékos kamatot zsebelhetnek be a befektetők. Értelemszerűen így az induló és az aktuális kamatperiódusra érvényes kamatnál is eltérést okoz a korábbi és az új sorozat között. Ez azzal magyarázható, hogy a 2026/O sorozat induló kamatszintje a kibocsátás előtti 4 darab 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama szerint számítandó.

Miért érdemes BMÁP-ba fektetni pénzünket?

A Bónusz Magyar Állampapír új sorozata által biztosított 15,17 százalékos éves kamat kissé alulmarad a hosszabb futamidő mellett vásárolható Prémium Magyar Állampapír 16 százalékos éves kamatától. Mindazonáltal célszerű befektetési lehetőség lehet azoknak, akik hangsúlyt fektetnek a kamatfizetés gyakoriságára. Ebből a szempontból a BMÁP előnyösebb, hiszen ennél a konstrukciónál a kamatfizetés negyedévente történik, míg az inflációkövető PMÁP-nál ez éves gyakoriságú.

A befektetési döntésünk meghozatalakor aszerint is mérlegelhetünk, hogy a piaccal szemben milyen várakozásaink vannak. Ha az árak és a pénzpiaci hozamok további növekedésére számítunk, akkor az viszonylag gyorsan éreztetni fogja hatását a Bónusz Állampapír kamatszintjében. Amennyiben viszont az áremelkedés mellett úgy gondoljuk, hogy csökkenni fognak a piaci hozamok, akkor viszont érdemesebb lehet az inflációkövető befektetést választani, hiszen a piac változásai ebbe a konstrukcióba lassabban épülnek csak be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük