2024. július 21., vasárnap

Élj és spórolj az egészségpénztár lehetőségével

Az egészségünk megőrzése kulcsfontosságú, de milyen lehetőségeink vannak erre? Az egyik leghatékonyabb megoldás az egészségpénztár, ugyanis éves szinten 150 ezer forintos szja-visszatérítés jár utána. Ezt pedig akár magán egészségügyi ellátásra is fordíthatod. Bár nem kifejezetten a megtakarítás kategóriájába sorolható, de a magán-egészségbiztosítás is előnyös lehet. Ez abban segít, hogy ne minden ellátást magadnak kelljen finanszírozni.

Így alakul az elmúlt évek statisztikája

Az egészségpénztár előnyeit egyre több magyar igyekszik kihasználni, ugyanis az elmúlt évek során fokozatosan emelkedett az egészség- és önsegélyező pénztári befizetések összege.

A legfrissebb adatok 2023 első félévére vonatkoznak, ami szerint a befizetések összege 26,85 milliárd forint volt. Ha a második félévre is ugyanekkora összeget feltételezünk, akkor a tagdíjakból származó bevétel 53,7 milliárd forint körül lehetett, ami a sorban a második legjobb hely.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak taglétszáma évente 1-1,1 millió között alakult 2011 óta, azaz nagyjából állandó. Ugyanakkor a tagdíjak növekedtek, ezáltal az egy főre jutó befizetés is emelkedett. 2022-ben ez 55 327 forintot jelentett.

Egészségpénztár és az adóvisszatértés

Az egészségpénztár hatalmas előnye, hogy az új befizetések (tagdíjak) után éves szinten 20 százalékos szja-visszatérítés jár. Ez évente legfeljebb 150 ezer forintot jelenthet a befizetett személyi jövedelemadó terhére.

A tagsági befizetések mellett a visszaigénylők száma is növekedett az elmúlt években. Itt is a tavalyi első féléves adatok állnak rendelkezésre, azonban ez tökéletesen szemlélteti a visszaigénylők számát, hiszen május végéig szükséges leadni az szja-bevallást. Ezt az összeget az adóhatóság júniusban el is utalja a pénztárnak.

Mire fordítható ez az összeg?

A befizetett összeget nem lehet bármire felhasználni, de ettől függetlenül az egészségügyi kiadások célja sokféle lehet:

 • magánorvosi ellátás,
 • megelőző szűrések sokasága (emlő-, méhnyak-, prosztata-rákszűrés, fogászati szűrés),
 • gyógyszerek és gyógyhatású készítmények,
 • gyógyászati segédeszközök (pl. fogszabályzó, lúdtalpbetét, vérnyomásmérő),
 • optikai termékek (szemüveg, kontaktlencse),
 • gyógyterápiás kezelések (gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia),
 • otthoni gondozás és ápolás,
 • mozgáskorlátozottak által használt eszközök (korlátok, kapaszkodók, rámpák stb.),
 • vak személyek támogatása (könyvek Braille-írással, vakvezető kutya költségei),
 • fog- és szájápoló termékek,
 • őssejt levétel, feldolgozás és tárolás,
 • lombikbébi kezelés,
 • gluténmentes speciális élelmiszerek,
 • természetgyógyászat.

Az ellátások közül fontos kiemelni a magánorvosi ellátásokat és prevenciós jellegű szűréseket is, hiszen az egészségpénztárból ezeket is finanszírozhatod. Az igénybevett ellátásokról igazolást kell kérni, azonban azt a pénztár határozza meg, hogy milyet. Van, ahol csupán az egészségkártyát kell használni, ugyanúgy, mint egy bankkártyát. Máshol viszont számlát is kérhetnek.

Mi az az önsegélyező egészségpénztár?

Mi az összefüggés az egészségpénztár az önsegélyező pénztár között? Az MNB statisztikájában összevontan kezeli a két pénztárt, azonban ez nem probléma, hiszen mindkettő ugyanazon az adóvisszatérítési éves kereten osztozik, illetve többségük egyben egészség- és önsegélyező pénztár is.

Abban az esetben, ha az egészségpénztár önsegélyező is, akkor a befizetés és támogatás összegét még több célból felhasználhatjuk. Gyermek születésekor például akár 2 millió forint is igényelhető, amit bármire elkölthetünk. Ráadásul a megtakarítás összegéből finanszírozhatjuk a jelzáloghitel törlesztését és a tandíjat is, illetve számos családalapításhoz kapcsolódó kiadást is.

Arról nem is beszélve, hogy nem olyan régóta magán-egészségbiztosítást is köthetünk az egészségpénztárnál. Ekkor a pénztár megállapodást köt egy biztosítóval, így csomagjaik a pénztártagok számára is elérhetőek.

Mit takar a magán-egészségbiztosítás?

A magán egészségügyi ellátások bárki számára elérhetőek, nem kell hozzá magán-egészségbiztosítás. Akkor mi ebben az újdonság? Az egészségbiztosítás révén is választhatunk magán ellátást, amiért havi díjat kell fizetni. Ez viszont összességében kevesebb lehet, mint amennyit enélkül fizetnénk a szolgáltatásokért.

Az egészségbiztosításnak ez a típusa működését tekintve nem megtakarítási, inkább egy kockázati biztosítás: ha a havi díj befizetése alatt történik valami, akkor a költségek megtérítésére vagy az egészségügyi szolgáltatásokra jogosulttá válhatunk.

Az egészségbiztosítást tehát akkor is fizetni kell minden hónapban, ha nincs különösebb problémánk. Ennek díja általában havi 8-10 ezer forinttól indul, de ez az adott csomag tartalmától függően változhat. Ez igencsak kedvezményes díj, már csak akkor is, ha megnézzük egy alap szakorvosi konzultáció díját. Sőt, ha egészségpénztári tagok is vagyunk, akkor az szja-visszatérítésnek köszönhetően csökkenthetjük az egészségbiztosítás költségeit is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük