2024. április 22., hétfő

Lakáshitel törlesztés egészségpénztárból?

A lakáshitel kamatok még mindig 9-10% körül mozognak, és egyelőre nem fognak csökkenni. Emellett a jelzáloghitelek hosszú lejáratúak, 20-25 évig tart a törlesztésük. Ha azonban a hitel egy részét egészségpénztárból törlesztjük, a hitel több mint 1,5 millió forinttal csökkenthető.

Amikor az egészségpénztárra gondolunk, nem feltétlenül a lakáshitel törlesztése jut eszünkbe, de nem csak az egészségügyi kiadásokat fedezhetjük belőle. Természetesen a pénztár egyébként is sokat segít, de önsegélyező szolgáltatásokkal is támogatja anyagi biztonságunkat. Az egyik ilyen szolgáltatás a lakáshitel-törlesztés.

Az egészségpénztár előnyei
AdóvisszatérítésAz SZJA-ból visszaigényelhető legfeljebb 150 000 Ft, ami az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-a.
Infláció megakadályozásaAz egészségpénztár hatékonyan megakadályozza az egészségügyi költségek inflációját.
Lakáshitel megtakarításAz egészségpénztárból kifizethető a lakáshitel egy része, melynek limitje a minimálbér 15%-a, jelenleg 34 800 Ft.
Forrás: creditline.hu

Miért érdemes igénybevenni az egészségpénztári szolgáltatásokat?

Az egészségpénztár előnye, hogy előre megtakaríthat a várható nagyobb kiadásokra, amelyhez kapcsolódik adóvisszatérítés is. A pénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot az SZJA-ból vissza lehet igényelni.

Természetesen minden évben kaphatunk adó-visszatérítést, ha abban az évben befizettünk az egészségpénztári számlára. Más szóval az egészségpénztár hatékonyan megakadályozhatja az egészségügyi költségek inflációját.

Mennyit takaríthatunk meg a lakáshitelen?

Egészségpénztárunkkal kifizethetjük lakáshitelünk egy részét. A limit a minimálbér 15%-a, ami jelenleg 34.800 Ft. Lehet, hogy ez nem tűnik soknak, de érdemes közelebbről megnézni. Egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete az UniCredit Banknál valamivel több mint 129 ezer forint, a MagNet Banknál 136 ezer forint, az OTP Banknál pedig 145 ezer forint. Ezekhez képest a havi 34.800 forintos törlesztőrészlet nem jelentős összeg.

Ha azonban ezt az összeget havonta befizetjük az egészségpénztárba, akkor évente 83.520 Ft adó-visszatérítést kaphatunk, ami 20 év alatt összesen 1.670.400 Ft, ami jelentős megtakarítás. Ez egyenértékű azzal, mintha az állam egy évig fizetné a kölcsönünket (az egyértelműség kedvéért az alap költségeit itt nem vesszük figyelembe). Az alap általában a befizetések 5-8%-át tartja vissza működési költségként).

Lakáshitel megtakarítási példa
Havi befizetés az egészségpénztárba34.800 Ft
Megtakarítás évente (adó-visszatérítés)83.520 Ft
Megtakarítás 20 év alatt1.670.400 Ft
Forrás: creditline.hu

Az önsegélyező szolgáltatások némileg eltérőek (ilyen a lakáshitel törlesztés is)

Az önsegélyező szolgáltatás fontos eleme a hosszú távú megtakarítás, ellentétben az egészségpénztári szolgáltatással. Mindenesetre nem igazán számít, hogy mennyi pénz van az egészségpénztári számlán, mivel a befizetett pénz után adó-visszatérítést kapunk.

Önsegélyező szolgáltatásokra azonban csak a legalább 180 napja befizetett pénzt lehet elkölteni. Ahhoz tehát, hogy jogosultak legyünk az önsegélyező kifizetésekre, hat hónapon keresztül rendszeresen kell befizetnünk, vagy hat hónap alatt nagyobb összeget kell befizetnünk a számlánkra.

Az alap az általa kezelt eszközökbe fektet be, és negyedévente fizet hozamot, így nem kell aggódnunk a pénzünk elértéktelenedése miatt. A lakáshitelek kifizetésére azonban egy kicsit jobban fel kell készülni. A befizetés korábban is megkezdődhet, mint a hitelfelvétel, és a befizetés és a törlesztés 180 nap után egyszerre is megkezdődhet.

De mik is azok az önsegélyező szolgáltatások? Hogy jön ide a lakáshitel?

Az önsegélyező pénztár korábban külön pénztár volt, de 2016-ban módosították a törvényt, így az egészségpénztárak is nyújthatnak önsegélyező szolgáltatásokat.

Azóta szinte minden egészségbiztosító kibővítette szolgáltatási körét az önsegélyező szolgáltatásokkal, így önálló önsegélyező biztosítók már nem léteznek. Ezért most már az egészségpénztárakon keresztül érhetőek el.

Az önsegélyező szolgáltatások lényege, hogy egy jelentős anyagi terhet jelentő életesemény esetén a megtakarítás egy részét kivehetjük az alapból. Röviden, kisegíthetjük magunkat.

Ilyen például a beiskolázási támogatás, a születési támogatás, a gyermekgondozási támogatás és a lakáshitel-törlesztés.

Ez megduplázható

Ha a házastársak közös lakáshitelt vesznek fel, a szakértők szerint megduplázhatják a jelzáloghitel törlesztéséhez kapcsolódó adójóváírást.

Ha mindkét házastárs rendelkezik egészségügyi megtakarítási számlával, akkor a lakáshitel egy részét ugyanazon hitel részeként az egészségpénztárukból törleszthetik. Ez azt jelenti, hogy ugyanarra a hitelre havonta összesen 69.600 forintot lehet az egészségpénztári számláról törleszteni. Együttesen több mint 3 millió forinttal csökkenthetik a hitelösszeget.

Azonban nem minden egészségpénztár teszi lehetővé, hogy két adóstárs is igényelhesse ugyanazt a kölcsönt. Ezért ha ezt a szolgáltatást igénybe szeretnénk venni, akkor olyan egészségpénztárat válasszunk, ahol erre lehetőség van.

pénzérmék nagyító alatt

Forrás: Pixabay

A lakáshitel visszafizetése nem bonyolult

A hitel visszafizetését az egészségpénztáron keresztül úgy eszközölhetjük, hogy a bankszámlánkról fizethetjük a hitelösszeget, és miután igazoltuk a visszafizetést a pénztárnak, a pénztár átutalja a pénztárból fizetendő részt a bankszámlánkra. Csak a megfelelő bankszámlakivonat-sort kell elküldeni, amit a legtöbb pénztárnál elég három-négy havonta megtenni.

Egyes pénztáraknál lehetőség van arra is, hogy a megfelelő részletet közvetlenül a banknak küldje. Ekkor a legtöbb esetben nem kell igazolással bajlódni. Erre például a Patika, az OTP Egészségpénztár, az Allianz, az Új Pillér, az IZYS és az MBH Gondoskodás esetében van lehetőség.

Nézzük, mit kínál még az egészségpénztár

Az egészségbiztosítási szolgáltatások alapvetően végigkísérik felnőtt életünket, akár orvoshoz megyünk, akár gyermeket vállalunk, akár gyermeket nevelünk, akár megbetegszünk és ellátásra szorulunk.

Bár egyes területek fontosabbak számunkra, mint mások, hasznos, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a pénztár szolgáltatásai milyen más területeken is elérhetőek. Minél szélesebb körben tesszük ezt, annál jobban ki tudjuk használni a pénztár partnerei által nyújtott adójóváírásokat és egyéb kedvezményeket. Ez különösen fontos nehéz időkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük