2024. április 22., hétfő

Hogyan működik az egészségpénztár?

Az egészségpénztárakba történő befizetésekből a tagok egészségügyi, valamint egészségvédelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Az egészségpénzárak elsődleges célja az egészség védelme, valamint a különféle betegségek megelőzése, a prevenció. Az 1990-es évek óta léteznek ilyen szervezetek, amelyeket mind munkáltatók, mind pedig magánszemélyek alapíthatnak, minimum 15 tag szükséges ahhoz, hogy egészségpénztárat lehessen létrehozni. Az egészségpénztári tagság nagy előnye, hogy adókedvezménnyel támogatott megtakarítási forma, akár évi 150.000 Ft értékben visszaigényelhető a személyi jövedelemadó egészségpéztári tagként.

Az egészségpénztári egyenleg felhasználása

Az egészségpénztárak piacán sokféle ajánlattal találkozhatunk. Közös bennük, hogy tagság esetén előírják a havonta minimálisan befizetendő tagdíj mértékét (jellemzően 2000-3000 Ft körüli összeg). A számlára feltöltött összegből a pénztár kb. 4-6% működési költséget von le, az így fennmaradó egyenleg költhető el. A finanszírozható termékek és szolgáltatások listája széleskörű:

 • Gyógyszerek
 • Gyógyhatású készítmények (pl. kenőcsök, gyógyvizek)
 • Optikai eszközök: szemüveg, szemüveglencse, kontaktlencse, kontaktlencse-folyadék
 • Fogorvosi ellátás (akár fogszabályozás is)
 • Magánorvosi ellátás
 • Gyógyászati segédeszközök: ortopéd cipő, tartásjavító
 • Csecsemő-és babaápolási szerek: pelenka, popsikenőcs
 • Egészségbiztosítás: például külföldi utazás esetén

Egészségpénztári számla mellé igényelhető egészségpénztári kártya, amellyel a kifizetések egyszerűen elintézhetők. Ha nem rendelkezünk kártyával, vagy esetleg éppen otthon felejtettük kártyánkat, akkor is van lehetőség egészségpénztári egyenlegünk terhére vásárolni, ebben az esetben azonban számlát kell kérni vásárlásunkról, amelyet aztán be kell nyújtani az egészségpénztárnak. Ezen számlák kifizetése is jellemzően néhány napon belül megtörténik a pénztári egyenleg terhére.

A számlán megtakarítási jelleggel is őrizhetjük pénzünket, amellyel felkészülhetünk váratlan, előre nem látható egészségügyi kiadások fedezésére.

Munkáltatók is választhatják az egészségpénztárat, mint a béren kívüli juttatás egy formáját munkavállalóik részére.

Adóvisszatérítés

A legtöbb ember sokallja az éves szinten befizetett adójának mértékét. Nekik jó választás lehet az egészségpénztári számla nyitása, hiszen az éves személyijövedelem-adóból visszaigényelhető a pénztári számlára történő befizetések 20%-ának megfelelő érték. Az ilyen formában maximálisan visszaigényelhető adó összege évi 150.000 Ft. Az adóvisszatérítés maximalizálásához évi 750.000 Ft-ot kell befizetni számlánkra, ami havi szinten 62.500 Ft-ot jelent. Bár első hallásra magasnak tűnhet ez az összeg, kisgyermekes családok esetében, akik a pelenkát is egészségpénztáruk terhére vásárolják könnyen összegyűlhet ilyen mértékű havi kiadás. Pozitív egyenleg esetén kamat jár a befizetett összeg után, ezáltal hozamra is szert lehet tenni.

Fontos megjegyezni, hogy hiába vagyunk több pénztárnak is tagja, akkor is maximum 150.000 Ft a visszaigényelhető személyi jövedelemadó összege. Nem egészségpénztáranként lehet tehát 150.000 Ft-ot visszaigényelni, hanem összesen.

Térítésköteles prevenciós szolgáltatások igénybevétele esetén (fogászati szűrés, rákszűrés) további 10 százalék adóvisszatérítés igényelhető, ezzel is növelve visszakapott adónk értékét.

Mi történik a befizetett pénzemmel?

Az egészségpénztárak nonprofit szervezetek, elsődleges céljuk tehát nem a nyereség realizálása. A befizetett tagdíj alapvetően három tartalékba kerülhet:

 • Fedezeti tartalék: Ebből történik a szolgáltatások finanszírozása
 • Működési tartalék: Az egészségpénztár ebből finanszírozza működését: a munkavállalói bérét ebből fizeti, rezsi fizetésére használja, stb.
 • Likviditási tartalék: Gyakorlatilag az első két alap tartalékaként működik, a pénztár ezzel a tartalékkal biztosítja a mindenkori fizetőképességét.

Kinek érheti meg az egészségpénztár?

 • Kisgyermekes családoknak, akiknek a babaápolási eszközök havi szinten magas kiadásokkal járnak
 • Azoknak a pároknak, akik még csak tervezik a gyermekvállalást, de már most szeretnének pénzt félretenni a baba ápolási szereire
 • Idősebb embereknek, akiknek jelentős gyógyszerkiadásaik vannak
 • Szemüveges embereknek, akik rendszeresen járnak szemészeti vizsgálatokra és gyakran váltják szemüvegüket, vagy akár lencséjét
 • Gyakorlatilag bárkinek, kinek egészségügyi kiadása van, hiszen adókedvezményt érhet el egészségpénztári számla nyitása által.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük