2024. július 20., szombat

Fenntartható befektetési ötlet: 80/20-as ökölszabály

A pénzügyek tudatos kezelése mindennapi életünk részét képezi. A megtakarítás, a befektetés, az öngondoskodás, a hosszú távú pénzügyi fenntarthatóság mind hozzájárul a pénzügyi tudatossághoz. A spórolás sokaknak a gyenge pontja, viszont ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk megtakarítani elengedhetetlen a költségvetés készítése. A cikkben a 80/20-as ökölszabályt mutatjuk be, amely a költségvetés tervezésének legelső és legegyszerűbb módszere.

Mi is az a 80/20-as ökölszabály?

A 80/20-as szabály vagy úgynevezett Pareto-elv megalkotása egy elismert közgazdászhoz, Vilfredo Paretohoz köthető. Az elv a társadalomban jelentkező egyenlőtlen vagyonelosztását magyarázza, amelyet ma a megtakarítások kezelésénél is előszeretettel használunk. A szabály szerint a bevételeidet két részre bontod:

  • a jövedelem 20%-a lesz a megtakarításod
  • 80%-a pedig szabadon elkölthető.

A legjobb, ha már a fizetés napján elkülöníted ezt a 20%-ot, hiszen így biztosan teljesíted a havi megtakarítási célodat.

Hogyan működik az ökölszabály?

A 80/20-as ökölszabály lényegében egy egyszerűbb változata az eredeti elméletnek. Az első megközelítés Elizabeth Warren harvardi professzor nevéhez és lányához, Amelia Warren Tyagihoz köthető. Az eredeti szabály a bevételeket három részre bontja: 50-30-20%. A bevétel

  • 50%-a a kötelező kiadások teljesítésére szánt összeg, mint például a számlák és lakbér kifizetése, bevásárlás.
  • 30%-a az olyan extra költségek teljesítésére szolgál, mint a mozi, koncert, nyaralás vagy az éttermi étkezés.
  • 20%-a pedig a megtakarítás összege lesz.

Miért hatékony a 80/20-as szabály?

Az internet segítségével számtalan olyan módszert és technikát találhatunk, amelyek a hatékony spórolásra irányulnak. Éppen ezért felmerül a kérdés: miért pont a 80/20-as szabályt alkalmazzuk? A válasz meglehetősen egyszerű. Az emberek jelentős része nem tud annyi időt szánni a megtakarításainak és költéseinek kezelésére, hogy bonyolultabb költségkövető technikákat alkalmazzon. Ebből kifolyólag gyakran már a legelején feladják az emberek a megtakarítási terveiket.

A 80/20-as szabály éppen azért népszerű, mert gyorsan és könnyen alkalmazhatjuk. A hangsúly a folyamat elején van, vagyis a fizetést követően egyből próbáljuk meg félretenni annak 20%-át. Ezt követően mindenki szabadon eldöntheti, hogy a fennmaradó 80%-ot hogyan és mire költi.

Hogyan kezdjek bele?

Bármilyen vagyonépítési stratégiában gondolkozol, az első lépés az “először fizess magadnak” vezérelv, amelyet minden esetben figyelembe kell venni. Ez lényegében azt jelenti, hogy a fizetés napján tedd félre a megtakarítani szánt összeget, majd ezután kezdj csak el költekezni! Az alapelv előnye, hogy egyrészt így biztosan félrerakod azt az összeget, amelyet szeretnél. Másrészt pontosabb képet kapsz a szabadon felhasználható összegről, harmadrészt pedig nem kelt olyan hamis illúziót, hogy nagyobb a szabadon költhető keretösszeg.

Mi a teendő, ha már profin kezeled a pénzed?

Ha most szántad el magad a tudatosabb pénzügyi magatartásra, akkor a 80/20-as ökölszabály kiváló kiindulópont lehet, hiszen alkalmazása egyszerű, nem igényel nagyobb energia befektetést. Ha gyorsan és hatékonyan szeretnél megtakarítani, akkor ezt a kezdő módszert mindenképpen ajánljuk.

Ha már tökéletesen megy a 80/20-as szabály és tudod tartani a havi keretet, viszont valami többre vágynál, akkor az arányok változtatásával tesztelheted pénzügyi döntéseidet. Sokan használják az ökölszabály 60/40-es változatát, amikor a bevétel 40%-a lesz a megtakarítás, 60%-a pedig az elkölthető rész. Ha kevesebb fix költséged van, mert például nem kell albérletet fizetned, nincs hiteled vagy saját gépjárműved, akkor az arányok fordított változata is elképzelhető: 60% megtakarítás, 40% szabad felhasználás. Ez az utóbbi változat már nagyobb elhivatottságot igényel, viszont ne feledjük, ez is teljesíthető!

Abban az esetben, ha a költségeidet pontosabban kategorizálnád, akkor kiváló megoldás lehet a korábban már említett 50-30-20 szabály. Ekkor a költségeket két kategóriába osztjuk: kötelező és extra költségek. Természetesen ebben az esetben is lehet kísérletezni az arányok változtatásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük