2024. április 23., kedd

Hatékony megtakarítási tippek a családoknak: Hogyan spóroljunk okosan?

A család bővülése minden pár életében hatalmas élmény és izgalmakkal teli időszak. Ha már nem  az első gyermeket várjuk, akkor szinte pontosan tudjuk, hogy mire számíthatunk: ez az időszak nemcsak örömben és izgalomban gazdag, hanem költségekben is. Hogyan érhetjük el, hogy a gyermekvállalás mellett se ürüljön ki a családi kasszában lévő megtakarítás? Cikkünkben 5 megtakarítási tippet mutatunk be, ha bővülne a család.

1. Élj a lehetőségekkel!

Ha párunkkal már csak a gólya megérkezésére várunk, akkor érdemes megvizsgálni, hogy a gyermekvállalás miatt milyen kedvezményekre és támogatásokra vagyunk jogosultak, sőt, érdemes ezeket már a tervezésnél számba venni, hiszen bizonyos előnyök már a gyermek megszületése előtt is igénybe vehetőek. Ezekkel a támogatásokkal rengeteget takaríthatunk meg, így a pénztárcánk sem fog kiürülni a számos felmerülő költség miatt.

A gyermekes családok kiemelten kedvező konstrukciója a Családi Otthonteremtési Kedvezménye, amely már nemcsak új lakás vásárlásakor vagy építésekor igényelhető, hanem felhasználható használt lakás vásárlására és bővítésére is. A CSOK igénylését minden házaspár, élettársi kapcsolatban élő és egyedülálló igényelheti legalább egy meglévő gyermek után. A támogatás mértéke a gyermekek számának függvényében változik, viszont már egy gyermek esetén is jelentős, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatunk.

A Falusi CSOK-ot meglévő és a jövőben születendő gyermek után veheted igénybe abban az esetben, ha a lakáscélú állami támogatást azon a településen használod fel, ami a preferált területek között szerepel. A vissza nem térítendő támogatás mértéke itt is a gyermekek számától függ és a CSOK-hoz hasonlóan ezt is felhasználhatod használt vagy új ingatlan vásárlására, bővítésére vagy korszerűsítésére.

A Babaváró hitel és támogatás legfeljebb 10 millió forintos és 20 éves futamidejű szabad felhasználási kölcsönt jelenthet a pároknak, amihez kamatmentesség is tartozhat, ha a családban 5 éven belül születik gyermek. A hitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, illetve ehhez kapcsolódhat törlesztés-szüneteltetés és legalább 2 gyermek vállalása esetén tartozáselengedés is. A család bővülésével mindenképpen célszerű felmérni lehetőségeinket, hiszen az állami támogatásokkal jóval több maradhat a családi kasszában.

Családtámogatásokat összefoglaló táblázat
creditline.hu

2. Figyeld a költéseidet!

A költések figyelemmel kísérésének egyik legegyszerűbb módja, hogy minden vásárlás után átnézzük a blokkot és megszámoljuk a visszajárót, hiszen figyelmetlenségből bármikor többet fizethetünk, mint amennyit kellene. Természetesen ez nem mindennapos, viszont ha előfordul, akkor az is elképzelhető hogy több száz, netán több ezer forintot bukunk a figyelmetlenség miatt.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk megtakarítani érdemes az alábbi módszereket vagy azok kombinációját is alkalmazni:

  • akciós vagy kedvezményes termékek vásárlása,
  • kuponok használata vásárláshoz,
  • impulzusvásárlás elkerülése,
  • bevásárló lista írása,
  • a 80/20-as ökölszabály,
  • a nem használt előfizetések, szolgáltatások szerződéseinek felmondása.

3. Legyél törzsvásárló!

Ha kedvenc élelmiszerláncod esetében van lehetőség arra, hogy törzsvásárlói kártyát igényelj, akkor  ezt célszerű kihasználni. A törzsvásárlóknak gyakran biztosítanak olyan kedvezményeket, kuponokat, leárazásos napokat, amikkel termékenként több száz vagy akár több ezer forintot is spórolhatunk, így a nagybevásárlást töredék áron megúszhatjuk. Egyes márkák vagy üzletek mobiltelefonos applikációkkal is rendelkeznek, így a fizetésnél bemutatott egyedi kóddal árengedményesen vásárolhatsz termékeket. Mi több, ezeknek a digitális megoldásoknak köszönhetően nem fog többé előfordulni, hogy véletlen otthon marad a törzsvásárlói kártya, hiszen a telefonunk már szinte mindig a zsebünkben lapul.

4. Hasznosíts újra!

Vegyünk újat vagy javítsuk meg? Ezt az örök kérdést könnyen megválaszolhatjuk, ha pénzt szeretnénk megtakarítani. Ha van valamilyen használati tárgyunk, ami már nem tökéletes, kicsit kopott, letört vagy leszakadt róla valami, de még használható, akkor mindenképpen célszerű megtartani és tovább használni. Az a legelőnyösebb, ha mi magunk is meg tudjuk javítani, viszont ha menthetetlen, akkor érdemes körbekérdezni a családban, a barátok és ismerősök között, hátha náluk lapul egy felesleges.

Ha nem járunk sehol sikerrel, akkor érdemes körbenézni online a különböző adok-veszek oldalakon és csoportokban, hiszen ha már muszáj újat venni az adott termékből, akkor mégse fizessük ki a teljes vételárat a boltban. Ezekben a csoportokban gyakran töredék áron juthatunk kincsekhez.

Különösen igaz ez a gyermekvállaláshoz szükséges árucikkekre: az etetőszéket, babaágyat, gyermekkádakat, cumisüveg-melegítőt vagy éppen a gyermekülést könnyedén beszerezhetjük használtan is. Ha már nem az első gyermek érkezik a családba, akár pláne egyszerűbb a helyzet, hiszen az első gyermeknél használt eszközöket újra felhasználhatjuk. Ne feledjük: ezzel nemcsak több tízezres összeget spórolhatunk meg, hanem egyben a környezetet is védjük!

5. Add tovább, ha már nem kell!

Abban az esetben, ha mi rendelkezünk felesleges termékekkel akkor ne habozzunk meghirdetni valamelyik adás-vételi platformon vagy csoportban, hátha valakinek pont erre van szükségre. Legyen az szőnyeg, lámpa, asztal vagy turmixgép, elképzelhető, hogy mások pont ezeket keresik. A használt termékekből származó bevétel 600 ezer forintos összeghatárig adómentes éves szinten, ami igencsak jó mellékjövedelem lehet, sőt, gyermekvállalás esetén biztosan megtaláljuk a plusz pénz helyét is.

Ha a családunk bővítésében gondolkozunk, az biztosan számos többletkiadást eredményez, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit. Ahhoz, hogy ne merítsük ki a családi kasszát érdemes megfogadni ha nem is az összes, de legalább néhány fent bemutatott tippet, így mérsékelhetjük költéseinket, gyarapíthatjuk a megtakarításunkat és kevesebb aggodalommal jár az új családtag érkezése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük