2024. április 24., szerda

10 pénzügyi tipp, amellyel a fiatalok pénzügyi tudatossága növelhető

Ebben a cikkben a fiatal felnőtteknek gyűjtöttünk össze 10 tanácsot, amelyek hozzájárulnak a pénzügyileg tudatos magatartás kialakításához. A munkába álláskor, az albérlet kiválasztásakor, a napi bevásárláskor és az élet minden területén számos olyan döntést hozunk meg, aminek pénzügyi vonzata van. Ezek a döntések azért lényegesek, mert nemcsak a jelenlegi életedre, hanem a jövődre is hatással vannak. A cikk végére érve olyan ismereteket sajátíthatsz el, amelyekkel felelősen tudsz majd döntést hozni.

1. Készíts minden hónapra költségvetési tervet!

A tudatos pénzügyi magatartás elsajátításához az első lépés a havi szintű költségvetési terv készítése. Ez azt jelenti, hogy tisztában kell lenned a bevételeiddel és a kiadásaiddal. Mivel a bevételek nagyjából azonosak minden hónapban, így a hangsúlyt a kiadások tervezésére kell helyezni. Vedd számításba, hogy a kötelező költségeid mekkora összeget tesznek ki! A fennmaradó összeget pedig úgy oszd be, hogy a terveidet és céljaidat meg tudd belőle valósítani!

A tudatos pénzügyi tervezés legismertebb kezdőmódszere a 80/20-as szabály, amivel könnyedén kialakítható a havi költségvetés.

2. Kövesd nyomon a költségeidet!

A költségeid ismeretéhez érdemes pár percet rászánni az adott napi kiadásokra. Ezzel idejében felismerhető a túlköltekezés és pontosan tudni fogod, hogy mikor kell visszafogni a költekezést. Egy fárasztó nap végén már senki nem akar bajlódni a költségeivel, viszont valóban pár percet vesz csak igénybe. 

3. Tudd le a kötelező köröket!

Az albérleten, közös költségen, rezsi költségeken, hitel törlesztésen, jegyeken és bérleteken nem lehet spórolni. Ezeket a kiadásokat lehetőség szerint rendezd már a hónap elején! A kötelező költségek halogatása azt a téveszmét keltheti, hogy több a megtakarításod, így többet is költhetsz. Ennek viszont kellemetlen következményei lehetnek, hiszen a késedelmi díjak és pótlékok a következő havi költségvetésedet fogják terhelni.

4. Állíts pénzügyi célokat!

A pénzügyi tervezés sokkal könnyebb feladat abban az esetben, ha tudod, hogy milyen célokat szeretnél elérni. Ha szeretsz költekezni és nehezen fogod meg a költségeidet, akkor állíts fel célokat! A cél bármi lehet, egy új óra, autó, focimeccs a kedvenc csapatod stadionjában vagy wellness nyaralás a barátnőkkel. Fontos, hogy tudd, miért is spórolsz. A céljaid ösztönözni fognak és sokkal könnyebben fog menni a takarékoskodás.

5. Írj listát a bevásárláshoz!

A boltok tökéletesen ráéreztek, hogy a kisebb értékű és olcsóbb fogyasztási cikkeket a fogyasztók hamarabb megveszik gondolkodás nélkül. Az impulzusvásárlás akkor fordul elő, ha nem tudjuk pontosan, hogy mit szeretnénk vásárolni. Ez napi szinten apró tételnek tűnhet, viszont hosszú távon sokba kerül. Ha minden nap veszel magadnak egy csokit, kólát vagy kakaót, mert megkívántad és nem kerül sokba, az havi szinten több tízezres többlet kiadást eredményez, amit akár félre is rakhatnál. Erre jelent megoldást a bevásárló lista, így csakis azokat a termékeket fogod beszerezni, amelyek ténylegesen szükségesek.

6. Tervezz a váratlan kiadásokkal!

Sosem lehet tudni, hogy milyen nagyobb összegű váratlan kiadásokkal találjuk magunkat szemben. Ha összetöröd a telefonodat, elromlik valami az autón, eldugul a lefolyó, az mind fájdalmas tétel. Az ilyen balesetek elkerülhetetlenek, így biztosan lesz olyan hónap, amikor ezek a váratlan kiadások a havi költségvetésedet terhelni fogják. Ezekre a kiadásokra érdemes már előre felkészülni és elkülöníteni rá egy kisebb összeget.

7. Legyen vésztartalékod!

Sajnos előfordulhatnak az életben olyan szituációk, amelyek jelentős költséget emésztenek fel és nem tervezhetőek meg előre. Ilyen lehet a munkahely elvesztése, egy komolyabb baleset vagy betegség miatti időszakos munkaképtelenség, vagy esetleg egy családi tragédia. Ezekre előre anyagilag fel lehet készülni egy vésztartalék kialakításával. Fontos, hogy a pénzhez azonnal és könnyen hozzá lehessen jutni. A vésztartalék optimális esetben a 3-6 havi fizetésednek felel meg, ami első ránézésre soknak tűnhet, viszont ebből az összegből valószínűleg bármilyen nagyobb kiadást tudsz teljesíteni.

8. Biztosítsd be a megtakarítási célt!

A fizetést és a kötelező kiadások rendezését követően egyből tedd félre a megtakarítani szánt összeget! Ezzel már a hónap elején bebiztosítod magad, hogy a megtakarítási céljaid teljesülnek, így tisztán fogod látni, hogy mekkora a fennmaradó összeg és pontosan mennyit költhetsz. 

9. Vigyázz a megtakarításaidra!

Ahogyan már korábban említettük, a vésztartaléknál lényeges, hogy az likvid, könnyen hozzáférhető legyen. A pénzed másik részénél viszont olyan megtakarítási, befektetési formát válassz, ahol a hozzáférés korlátozott. Ha nehezen tudsz takarékoskodni akkor mindenképpen érdemes erre a célra valamilyen értékpapírt vagy egy olyan vegyes életbiztosítást választani, amely egyszerre biztosítási és megtakarítási célú.

10. Keresd a harmóniát!

Nagyon fontos, hogy legyenek megtakarításaid, de ne erről szóljon minden! A tudatos pénzügyi magatartás elsajátítása nehéz feladat, de egyensúlyozni kell a megtakarítás és az élet élvezése között. A költségvetés kisimulása mellett fontos a saját kisimultságod is, így engedj meg magadnak néha apróságokat, viszont ne feledd, mindent csak mértékkel!

A cikkben bemutatott 10 lépés betartása nem könnyű feladat. Elképzelhető, hogy egyszer jobban megy a spórolás, máskor kevésbé, viszont nem szabad csüggedni, ez is hozzátartozik a tanulás folyamatához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük