2024. április 25., csütörtök

A legjobb befektetési lehetőségek, hogy növeld a vagyonod!

Manapság sok befektetési lehetőség közül választhatunk, amelyek között vannak kockázatosabbak, mint a részvények, vagy kevésbé kockázatosak, mint az állampapírok. Ebben a cikkben 3+1 befektetési ötletről olvashatsz, amelyeknek kiemeljük sajátosságait.

 1. Egyedi részvények

A részvények olyan értékpapírok, amelyek tulajdonjogot testesítenek meg. Ha tehát vásárolsz egy részvényt, az azt jelenti, hogy egy cég tulajdonrészét birtoklod.

A részvényekből kétféle nyereséged származhat:

 • árfolyamnyereség
 • osztaléknyereség

Ha megfelelő cég részvényébe fektetsz be, és a makrogazdasági körülmények is kedvezőek, akkor a cég növekedésével annak értéke is növekszik, ami azt jelenti, hogy a részvényed is egyre értékesebb lesz. Ha a részvényed egyre értékesebb, az hétköznapi kifejezéssel azt jelenti, hogy egyre drágább lesz ahhoz képest, mint amennyiért megvetted.

Tehát ha el szeretnéd ebben az esetben adni a magasabb árfolyammal rendelkező részvényed, akkor nyereséged származik a vételi és az eladási ár különbözetéből. Ha pedig úgy döntesz, hogy nem adod el azt, akkor osztalékfizetés esetén te is részesülhetsz annak összegéből. 

business és sport újságok

Forrás: Unsplash

Előnyök:

 • magas hozamod származhat belőle
 • könnyen adható és vehető (likvid)
 • rengeteg cég részvényei közül válogathatsz

Hátrányok:

 • szakértelmet igényel
 • a kockázatosabb befektetések közé tartozik
 • nehéz jó részvényeket választani
 1. Részvény befektetési alapok

A befektetési alapok sok befektető pénzét gyűjtik össze, amely összeget úgy kezelnek, hogy széles részvényportfólióba fektetik be. A fent említett nehézséget, miszerint nehéz jó egyedi részvényeket találnod a piacon, ezzel a módszerrel kezelheted, hiszen a befektetési alap kiválasztja a megfelelő részvényeket helyetted.

A befektetési alapok célja, hogy a legjobb részvényekbe fektessenek be és magas hozamot érjenek el, amelyből így te is részesülhetsz. De ne feledjük el, hogy semmi sem kockázatmentes, így ha befektetsz, számolnod kell azzal is, hogy veszteséged lesz.

man wearing white top looking at projector graph screen

Forrás: Unsplash

Előnyök:

 • kényelmes, hiszen nem Neked kell vadásznod az egyedi részvényeket
 • kevésbé stresszes

Hátrányok:

 • magas kezdőtőkét igényel
 • mivel a munka oroszlánrészét nem te végzed, a jutalmad sem lesz akkora
 1. Állampapírok

Az állampapírok a részvényekkel ellentétben nem tulajdonjogot testesítenek meg, hanem hitelviszonyt. Ez a kifejezés például a magyar állampapír esetén konkrétan azt jelenti, hogy az állampapír megvásárlásával hitelt nyújtasz a magyar államnak.

Képzeld csak el, amikor felveszel hitelt a banktól, neked is kamatot kell fizetned érte – ugyanígy az állam is fizet Neked azért, amiért pénzt adtál kölcsön neki. 

Az állampapírokat a kockázatmentes befektetések közé sorolják, de tudjuk, hogy minden esetben van valamekkora kockázat beépítve egy értékpapír értékébe. Ha az adott ország csődbe megy, akkor el is veszítheted a pénzed.

Azt fontos tudni, hogy a kockázat mértéke, és a hozam kéz a kézben jár, egyenes arányosság figyelhető meg köztük. Tehát ha egy kockázatosabb értékpapírról beszélünk (pl. egyedi részvény), akkor magasabb hozamra számíthatunk annak kapcsán. Azonban az állampapírok a kockázat alacsony mértéke miatt alacsonyabb hozamot ígérnek.

A jelenleg megvásárolható állampapírokért és bővebb információkért látogasd meg MÁP oldalát.

man writing on paper

Forrás: Unsplash

Előnyök:

 • elméletben garantált a hozam (kivéve, ha államcsőd idején birtoklod az értékpapírt)
 • az állampapírok lejárat előtt értékesíthetők (likvidek)

Hátrányok:

 • Ha nem inflációkövető állampapírt vásárlunk, magas infláció idején befektetésünk értéke csökkenhet
 1. Vállalati kötvények

Vállalati kötvények esetén is hitelt nyújtunk, azonban itt nem az államnak, hanem egy vállalatnak.

A vállalati kötvények kockázatosabb befektetésnek számítanak, mint az állampapírok, hiszen itt egy vállalat működése az, amely meghatározó szerepet tölt be az értékpapír értékében. Egy vállalati csőd nagyon könnyen, és gyorsan bekövetkezhet, aminek következtében elveszítheted befektetésed értékét.

Tudjuk, hogy a magasabb kockázat magasabb hozamot ígér. A részvényekkel összehasonlítva, a kötvények biztonságosabb befektetésnek számítanak, hiszen a részvényesek előtt a hitelezők kerülnek kifizetésre.

húszezer forintos papír pénzek

Forrás: Pixabay

Előnyök

 • Az egyedi részvényeknél alacsonyabb kockázattal jár
 • A kötvényesek a részvényesek előtt kerülnek kifizetésre

Hátrányok

 • A vállalat csődje esetén elveszítheted a pénzed
Befektetési lehetőségek hozam és kockázat függvényében
Creditline

Összefoglalva tehát a következő lehetőségeid vannak: ha úgy érzed, hogy megfelelő szakértelmed, és elég időd van belevágni egyedi részvények vásárlásába, akkor kezdj el tőzsdézni, kereskedj a részvényekkel, vagy tartsd azokat hosszabb ideig. Ha nem érzel elég ambíciót ehhez, és kevés időd van a befektetéseid magad kezelni, akkor keress egy befektetési alapot. Ha biztosabb hozamot szeretnél, vásárolj állampapírt, vagy vállalati kötvényt. Érdemes körültekintően választanod, bármely értékpapírról is beszélünk, hiszen a kockázat minden befektetésben ott rejtőzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük