2024. június 16., vasárnap

Befektetési alap választás hazánkban

A befektetési alapok körében júniusban újra az ingatlanalapok emelkedtek ki, ugyanis a legnagyobb vagyont ezek az alapok kezelik, szemben a pénzpiaci alapok dinamikus vagyonnövekedésével. Ugyanakkor az árupiaci alapok sikeressége továbbra is fennáll, ami idén június végéig már 16%-os hozamot biztosított a befektetőknek.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének júniusi adatai szerint a magyar befektetési alapokban kezelt vagyon már elérte a 7752 milliárd forintot is. Ez azt jelenti, hogy a május végén kezelt vagyon óta már 67 milliárd forinttal növekedett, viszont az év végi, 7850 milliárd forintot még nem sikerült túlszárnyalni.

A vagyonnövekedés mögött az új pénzbeáramlás áll, a nettó értékesítések szintje utoljára 2021 decemberében volt ilyen mértékű. Az értékesítések száma megközelítette a 140 milliárd darabot, viszont a hozamok körében már kedvezőtlenebb a kép: júniusban az árfolyamveszteség túllépte a 70 milliárd forintot is. Mindent összevetve a júniusi statisztikák kedvezőek a tőkebeáramlás területén, míg kedvezőtlenek a hozamok tekintetében.

Ingatlanalapok az élvonalban

A magyar befektetési alapok által kezelt vagyon tekintetében az elmúlt néhány évben csupán kis mértékű változás tapasztalható: a csúcspont tavaly decemberben következett be, amikor 7851 milliárd forintot tudhattak magukénak az alapok. Az év utolsó hónapjában pedig 191 milliárd forintnak megfelelő növekedés ment végbe.

A legfrissebb adatok szerint a legnagyobb vagyont kezelő alapok ismét az ingatlanalapok lettek, így a vegyes alapokat leszorítva a dobogó második fokára. Idén június végén az ingatlanalapok kezelt vagyona 1754 milliárd forint volt, míg a vegyes alapok 1674 forint kezelt vagyonnal büszkélkedhetnek, harmadik helyen pedig a kötvényalapok szerepelnek 1577 milliárd forint kezelt vagyonnal. Az utolsó helyen a tőkevédett alapok (34 milliárd forint), a pénzpiaci alapok (54 milliárd forint) és a származtatott alapok (58 milliárd forint) állnak.

A legdinamikusabb növekedés viszont a pénzpiaci alapok körében ment végbe: egy hónap alatt 45,1%-ot tett ki a kezelt vagyon növekedése, ami a többi kategóriák növekedéseit magasan lekörözi. A kezelt vagyon tekintetében a pénzpiaci alapok megelőzték a tőkevédett alapokat is, így feltehetőleg júliusban a származtatott alapok elé fognak kerülni.

Ha az idei év első fél évét megvizsgáljuk, meglepő eredményeket tapasztalhatunk: a pénzpiaci alapok kezelt vagyona 78%-kal, a magyar pénzpiaci alapok esetében pedig közel 195%-kal növekedett. Szintén növekedés volt tapasztalható az elmúlt fél évben az ingatlan-, a pénzpiaci-, az árupiaci-, az abszolút hozamú és a kötvényalapok körében is, szemben a vegyes- és részvényalapok kezelt vagyonának visszaesésével.

Hogyan alakultak a hozamok a főbb biztosítási alapoknál?

Tőkevonzás szempontjából tehát a hazai alapok nem teljesítettek túl jól az év első felében, az egyes alap-kategóriák kevés új tőkét vonzottak be, éves viszonylatban pedig még mindig mínuszosak a részvényalapok és az ingatlanalapok. Kiemelendő viszont az árupiaci alap, amelyek az első hat hónapban vagyonarányosan 16%-os hozamot biztosított a befektetőknek, míg februárban ez még csupán 3% körül mozgott. A növekedés mögött természetesen fellelhető a szomszédos országban zajló háború és az kialakuló energiaválság.

A főgg befektetési alapok 2022-es teljesítménye
creditline.hu

A hozamnövekedés miatt egy olyan szintet értünk el, ahol a pénzpiaci alapok vagyonarányos hozama a dobogó harmadik helyére került, ugyanis 3,2%-os hozamot biztosít a befektetőknek. Az első hat hónap tekintetében ezt az ingatlanalap 4,1%-os hozama előzi meg, de mindez elhanyagolható az árupiaci alapok 16%-os hozamához viszonyítva. Kevésbé jártak jól, akik a pénzüket valamilyen részvényalapba fektették, ugyanis ott a veszteség már 17,8%-os. Szintén mínuszban jár a vegyes- és a kötvényalap a -6,4%-os és a -1,4%-os hozamértékével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük