2024. május 18., szombat

Szocho és befektetés: minden egy helyen

A befektetések a pénzügyi világ gerincét alkotják, lehetővé téve az egyének és a vállalkozások számára, hogy vagyonukat növeljék, megtakarításaikat gyarapítsák és hosszú távú pénzügyi célokat valósítsanak meg. A befektetések világában azonban bonyolult döntéseket kell hoznunk. Mielőtt megtakarításunkat valamilyen befektetésbe helyeznénk, számos tényezőt kell figyelembe vennünk. Ilyen például a szociális hozzájárulási adó (szocho), ami a befektetések sokaságát érinti. A befektetések és a szocho kapcsolatáról számos tévhit kering a köztudatban, cikkünkben ezeket tisztázzuk!

A befektetés és a szocho: mire vonatkozik?

A szocho a megtakarításokon szerzett kamatjövedelmet terheli. A befektetett összegre tehát nem kell megfizetni az adót, csupán az azon nyert kamatra terjed ki bizonyos befektetési formák esetében. Ez tehát azt jelenti, hogy ha a 100 ezer forintos megtakarításunkon 10 ezer forintos kamatot realizálunk, akkor csak a 10 ezer forintos részt terheli a szocho.

Mekkora a szocho mértéke?

2023. július első napjával került átmenetileg bevezetésre az az intézkedés, miszerint a 15%-os személyi jövedelemadón (kamatadón) felül 13%-os szociális hozzájárulási adót is kell fizetni. Ezt a lépést a kormány a veszélyhelyzettel indokolta. Tévhit, hogy ezt minden megtakarításunk után meg kell fizetnünk. A szabály a 2023. július elsejétől felhalmozott betéti kamatokat, illetve az újonnan vásárolt értékpapírokra keletkező kamatjövedelmeket érinti.

Be kell vallani vagy egyből levonásra kerül?

Abban az esetben, ha a kamatjövedelem kifizetőtől – például banktól vagy biztosítótól – ered, akkor a szocho-t a kifizetőnek kell megállapítani. Ha ez nem a kifizetőtől származik, akkor a megállapítás és befizetés is az ügyfél feladata. Ezt a személyi jövedelemadó megfizetésével és bevallásával egyszerre teljesíti. 

Hogyan kell számolni a 2023. július 1. előtti kamatjövedelmeknél?

A befektetéseinkkel és megtakarításainkkal kapcsolatban érdemes megjegyezni ezt a 2023. július 1-jei dátumot. Ezt az időpontot megelőzően a kamatjövedelmeket csupán a 15%-os kamatadó terheli. A dátum után keletkezett kamatjövedelmeket a 15%-os kamatadó mellett a 13%-os szocho is érinti, így összesen 28%-os adóteherrel kell számolni.

Mit terhel a szocho?

Igyekszünk mindenkiben nyomatékosítani, hogy a 2023. június 1-je utáni kamatjövedelmek esetén a 15%-os kamatadót és a 13%-os szochót is meg kell fizetni. Ugyanakkor ez nem igaz minden befektetési formára, hiszen van néhány olyan kivétel, amely a szocho alól mentesült.

A folyószámlák és látra szóló betétek esetén a szociális hozzájárulási adó a bankszámlán elhelyezett összeg 2023 július 1-jét követően keletkezett kamata után fizetendő.

A lekötött betéteknél is hasonló is a helyzet: a 2023. július 1-jétől lekötött, vagy újra lekötött banki betétek után járó kamatjövedelmet terheli a szocho.

A megtakarítási célú élet- és nyugdíjbiztosításoknál ugyanezen dátum a mérvadó. A szocho a 2023. július 1-jétől kezdődően megkötött biztosítási szerződésekből eredő biztosítói kifizetések utáni kamatjövedelemre vonatkozik.

Érdekes kérdés lehet, hogy mi a helyzet akkor, ha a nyereménybetétre kisorsolt tárgynyereményben vagy értékpapírban részesülünk. Habár ez egy nem mindennapi a szituáció, fontos tudni, hogy ezt a kört is érinti a szocho. Az MNB tájékoztatója szerint adóterhünk keletkezik a 2023. június 30-át követően megszerzett kamatjövedelem után (a vagyoni érték szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után).

Mi mentesül az adó alól?

De akkor mire nem vonatkozik a nemrégiben bevezetett adó? Sokan rendelkeznek ingatlanalap befektetési jeggyel, így számukra jó hír, hogy az ebből származó kamatjövedelmet nem terheli a szociális hozzájárulási adó.

Szintén nem terheli a szocho azon befektetések és megtakarítások jövedelmét, amelyek az SZJA törvény alapján kamatadótól mentesek. De mit is jelent ez? Ilyenek például a 2019. június 1-jét követően kibocsátott, a lakosság által megvásárolható tőzsdei részvények és állampapírok is.

Nem keletkezik szocho fizetési kötelezettség a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény szerint nyújtott állami támogatások és a lakástakarék-betétre fizetett kamat esetén sem.

Szochótól mentes a az életkezdési letéti számlán, illetve a Start-számlán jóváírt összeg. A Babakötvény is ebbe a kategóriába sorolható.

Jó hír a Tartós Betéti Számlával (TBSZ) rendelkezők számára, hogy az ezen elhelyezett összeg után kapott, kamatjövedelemnek nem minősülő összegre sem kell szochót fizetni. 

Mielőtt belevágnál készíts befektetési tervet!

A befektetés előtt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy az adott befektetéssel kapcsolatban milyen elvárásaink és igényeink vannak. Ehhez pedig célszerű lehet egy befektetési tervet készíteni. A befektetési tervben alapvetően három dolgot kell meghatározni:

  1. Mi a befektetés célja? A célok között gyakran szokás a jövedelemszerzést, a megtakarítás gyarapítását vagy a pénz biztonságos elhelyezését említeni.
  2. Mi a befektetés időtávja? Itt azt érdemes megfogalmazni, hogy mi az az időtartam, amíg a befektetést meg szeretnénk tartani.
  3. Milyen termékbe helyezzük a pénzünket? A befektetés céljának és időtávjának függvényében már el tudjuk dönteni, hogy számunkra melyik megtakarítási termék a megfelelő. Ennél a pontnál kulcsfontosságú az adott termék kockázatának felmérése is.

Amennyiben a fenti pontokban meghoztuk a döntést, érdemes azt is tudatosítani, hogy a tervet rendszeresen felül kell vizsgálni! Ez azért fontos, mert számtalan olyan tényező van, amely idővel megváltozhat, ezáltal hatást gyakorolva befektetésünkre. Sőt, érdemes lehet a tervezés során pénzügyi szakember segítségét és tanácsát is kérni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük