2024. július 21., vasárnap

Van-e kibúvó az új 13%-os adó alól? Befektetési tippek Neked

Nemrég jelentették be, hogy a kormány 13%-os adót (szociális hozzájárulási adó) vet ki a megtakarítások egy részére. Most összeállítottunk egy listát azokról a lehetőségekről, amelyekkel elkerülheted a kamatadó megfizetését.

13%-os adó egyes megtakarításokra

A szerda este megjelent Magyar Közlöny szerint bejelentették, hogy a kormány 13%-os adót vet ki egyes megtakarításokra. A 205/2023-as (május 31-i) rendelet szerint a megtakarítóknak ezentúl nem csak a 15%-os szociális hozzájárulási adót (kamatadót) kell fizetniük a legtöbb befektetési alap befektetési jegyei, a látraszóló betétek vagy lekötött bankbetétek és a megtakarítási célú életbiztosítási alapok befektetési jegyei után járó kamatok és árfolyamnyereségek után, hanem 13%-os szociális hozzájárulási adót.

Forrás: Pixabay

10 évnél hosszabb ideig tartva elkerülhetjük az adót

Az szja-törvény szerint a 10 évnél hosszabb ideig tartott nyugdíjmegtakarítások hozama nem minősül kamatjövedelemnek, így nemcsak a 15%-os kamatadót, hanem a szerda esti rendelettel bevezetett 13%-os szociális adót sem kell majd fizetni például a nyugdíjmegtakarítások után.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint azonban bizonyos feltételek teljesülése esetén a következő megtakarítások nem tartoznak a személyi jövedelemadó hatálya alá:

– Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások

– Tartós befektetési számlák

– Rendszeres díjjal kötött életbiztosítások

– Nyugdíj előtakarékossági számlák

– Egyszer díjjal kötött életbiztosítások

– Nyugdíjbiztosítások

Forrás: Pixabay

Egyes megtakarítások, és az adó elkerülése

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások keretében a jövedelem 10 év után adómentes, és ezt követően háromévente felvehető. A tőke 21 évig adóköteles, de az adóköteles rész addig tartósan csökken.

A nyugdíj előtakarékossági számlás megtakarítások a számlanyitástól számított 10 év elteltével és a befizető nyugdíjba vonulása után adómentesen vehetők fel. Ha a betétes rokkanttá válik, a megtakarítás három év után adómentesen felvehető.

Az nyugdíjbiztosítások a 10. év után teljesen adómentesek, és nem tartoznak a nyugdíjba vonulás hatálya alá (bár az adójóváírásokat 20%-os büntetőmértékkel vissza kell fizetni ebben az esetben). A hatodik évtől kezdve a rendszeres életbiztosításokhoz hasonlóan részben adómentesek lehetnek a nyugdíjbiztosítások.

Forrás: Pixabay

A Rendszeres díjjal kötött életbiztosítások a 10. évtől szintén teljesen adómentesek, a 6-10. év között pedig csak félig adómentesek (azaz 7,5% ÁFA és 6,5% szocho).

Az egyszeri díjas biztosítások az 5. évtől adómentesek; a 3. évtől az 5. évig csak fél adó fizetendő.

A tartós befektetési számlán tartott megtakarítások öt év után nem adóznak.

Ez azt jelenti, hogy az szja-törvény és a legújabb szabályozás értelmezése szerint a nyugdíj-megtakarítások és a biztosítási megoldások esetében elkerülhető a jövedelem és a kamatok utáni adófizetés, ha a szerződés több mint 10 évig fennmarad. Az egyösszegű megoldások és a tartós befektetési számlák esetében ez öt év alatt megvalósítható.

Egyre fontosabb a körültekintés a megtakarításoknál

A 13%-os szocho bevezetésével még fontosabbá vált az ilyen jellegű megtakarítások körültekintő megkezdése, hiszen a korai feltörés nagyobb terhet jelent. A megtakarítási terv megkezdése előtt érdemes a megtakarítás adóvonzatairól is konzultálni egy szakértővel a lehető legjobb eredmény érdekében; a szabályok ugyanis a 13%-os szocho visszaállításával hirtelen változhatnak, de a jelenlegi információk szerint a szocho és a kamatadó alól mentesülők akár több százezer forintot is megspórolhatnak a hosszú távú megtakarításaikon.

Forrás: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük