2024. március 2., szombat

Babakötvény – ezeket érdemes tudnod róla

Szeretnéd megalapozni gyermeked jövőjét? De nem tudod, hogy milyen gyermekcélú megtakarítást indíts? A szakértők azt mondják, hogy már kisebb összegben is érdemes elkezdeni megtakarítani. Erre pedig megoldás lehet a Babakötvény! Nézzük meg, hogy mit tud ez a speciális konstrukció!

Kinek vásárolható Babakötvény?

A Babakötvény vonatkozásában el kell különíteni a belföldön és a külföldön születetett gyermekeket, ugyanis eltérő szabályozás vonatkozik az esetekre:

 • a 2005. december 31. után született belföldi gyermek és
 • a 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek 42 500 forint életkezdési támogatásban részesül az államtól.

Ezt az összeget egy elenyésző kamatozású letéti számlán helyezik el a Magyar Államkincstárban. A folyamat első lépéseként Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban. Ezt követően az államtól kapott összeget a gyermek nevére szóló számlára kell helyezni, majd a kamatozó Babakötvényben elhelyezni.

Ugyanakkor van lehetőség 2006. január 1. előtt született belföldi és 2017. július 1. előtt született külföldi gyermek számára is Babakötvényt vásárolni, amennyiben még nem töltötte be 18. életévét. Ez esetben megkötés, hogy a először a számlanyitást követő három évben még nem vehető fel a megtakarítás, csak ezt követően. Szintén feltétel, hogy a számla nyitásakor a családtag fizeti be a 25 000 forintos induló összeget. A befizetésekre járó állami támogatás és a kamatozás ekkor is érvényes.

Mit tud a Babakötvény?

A Babakötvény egy nagyon egyedi konstrukció, így mindenképp érdemes néhány szót ejteni arról, hogy milyen tulajdonságokkal vértezte fel az állam. Habár az állampapírok kategóriájába sorolható, azoktól jelentősen eltér.

 • A kibocsátás napjától kezdődően 19 év a futamideje.
 • 1 forintos alapcímletben vásárolható meg, vagyis már kisebb összegben is elkezdhetünk félretenni gyermekünk számára.
 • Kamata nem fix, ami azért előnyös, mert a változó kamatozás hosszú távon képes a befektetett pénz értékét megtartani.
 • Az éves kamat két tényező összegéből adódik: a kamatbázisból és a kamatprémiumból.
 • A kamatbázist a kamatmeghatározás évét megelőző, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos infláció százalékos mértéke adja (ahogyan a Prémium Magyar Állampapír esetében is).
 • A kamatprémium mértéke 3 százalék.
 • A kamat jóváírása minden évben február 1-jén történik a gyermek Start-értékpapírszámláján. Az első sorozat (2032/S) ez esetben kivételt jelent, itt a jóváírás december 2-án történik.
 • Az éves befizetések 10 százalékával megegyező, de legfeljebb 12000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül.
 • A számlanyitás után egyből, automatikusan megtörténik a Babakötvények vásárlása a Start-értékpapírszámlán jóváírt pénzből.

Miért éri meg a gyermeknek?

Amennyiben csupán a 3 százalékos inflációs célértékkel számolunk, valamint 18 éven keresztül minden hónapban 10 ezer forintot fizetünk be a számlára, akkor 4,3 millió forintot gyűjthetünk össze. Az életkezdés jelentős költségekkel járhat, azonban ezzel az összeggel már valamelyest be van biztosítva a gyermek. A megtakarítás hatalmas segítséget jelenthet a tandíj kifizetésében, a lakbér vagy a saját lakás finanszírozásában és számos más kiadás fedezetében is.

Babakötvénnyel elérhető összeg a gyermek 18 éves korára

A jelenlegi inflációs adatok szerint a Babakötvény kamata akár éves 17,5 százalék is lehet. (Az első sorozat esetében a kamat 8,1 százalék, ami a 2014. január 31-ig született, Start-számlával rendelkező gyermek számára vásárolható.)

Hogyan nyitható meg a Start-értékpapírszámla?

A Start-értékpapírszámlát értelemszerűen a gyermek szülei, illetve egy hozzátartozó is megnyithatja. Érdemes már előre informálódni, hogy ehhez milyen dokumentumok szükségesek. Ezt itt tudod megnézni.

A gyorsabb ügyintézés érdekében már előzetesen el lehet végezni a WebKincstár oldalán az ügyfél regisztrációt, majd csak ezt követően bemenni a MÁK-hoz. Sőt, még ezen is lehet gyorsítani, ha a Kincstárnál foglalsz online időpontot. Amennyiben viszont rendelkezel Ügyfélkapuval, akkor a teljes folyamatot végigviheted az otthonod kényelméből online.

Ki vásárolhat ilyen kötvényt?

Babakötvényt csakis természetes személyek vásárolhatnak abban az esetben, ha a gyermek rendelkezik Start-értékpapírszámlával a Magyar Államkincstárnál. 

A február 1. és a következő év január 31. között született gyermek számára az adott évben kibocsátott Babakötvény-sorozat vásárolható meg. Ez a gyermek 18. születésnapjáig bármikor megtehető. A Babakötvény hozama az adott sorozat lejártáig ugyanabba a Babakötvény-sorozatba fektethető be.

Hol vásárolható meg?

A vásárláshoz először Start-értékpapírszámlát szükséges nyitni, ami a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban és Értékesítési pontjain tehető meg. Ezt követően lehet utalni a számlára pénzt, amiből a Babakötvény automatikusan megvásárlásra kerül.

Hogyan történik a visszavásárlás?

A gyermek 18. születésnapját követően, a futamidő lejáratáig az összeg után jóváírt kamatok automatikusan befektetésre kerülnek az adott sorozatú Babakötvénybe. A kötvény értékesítése a névérték és a kamatok összegén történik, így befektető által a vásárláskor megelőlegezett kamat a következő kamatfizetéskor  kerül jóváírásra.

A Babakötvény a törvényben nevesített esetekben kerül visszavásárlásra a névérték és a kamat összegén a MÁK-on keresztül. Ilyen eset például a 18. születésnap (akár a futamidő vége előtt is).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük