2024. május 16., csütörtök

Építsen jövőt gyermekeinek – start-számla, babakötvény

Jövőt akar építeni a gyermekei számára? Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, hogyan segítheti gyermekei anyagi biztonságát – Start-számla és Babakötvény.

Mi az a babakötvény és a start-számla?

A 2005. december 31. után született gyermekek után a magyar állam egyszeri induló támogatást (jelenleg 42.500 forintot) folyósít a Kinstári letéti Start-számlára, amelyet a Magyar Államkincstár automatikusan nyit. Ez az összeg az infláció mértékének megfelelően kamatozik. A kiskorú gyermekek szülei vagy más törvényes képviselői díjmentesen nyithatnak Kincstári Start-értékpapírszámlát, és az állami induló támogatás összegét a kincstári letéti számláról erre a számlára utalhatják. Erre a számlára már befizetni is lehet, és a 18 év alatti gyermek által felhalmozott megtakarítások és hozamok adó-, díj- és illetékmentesek.

A Kincstári Start-értékpapírszámlán felhalmozott összegeket (tőke és támogatások) és az éves kamatokat automatikusan Babakötvényekbe fektetik, amelyek változó kamatozású államkötvények. A Babakötvény tőke- visszaváltási időpontja az, amikor a gyermek betölti a 18. életévét (de leghamarabb a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásától számított három éven belül), vagy amikor a futamidő végén a Kincstár a tőkét és a kamatokat kifizeti az ügyfélnek.

Hol és hogyan lehet Babakötvényt vásárolni

A Babakötvények megvásárolhatók közvetlenül a Kincstári állampapír forgalmazó ügyfélszolgálatán, a nyitott Kincstári értékpapírszámlához kapcsolódó elektronikus forgalmazási csatornákon (WebKincstár, MobilKincstár, TeleKincstár) vagy interneten, okostelefonon keresztül. A mobiltelefonra letöltött mobilalkalmazásokon vagy telefonon keresztül is lehet vásárolni. Az állampapír forgalmazó ügyfélszolgálatán kizárólag bankkártyás fizetés fogadható el.

A Kincstári Start-értékpapírszámlákon és letéti számlákon lévő összegek

A Babakötvények sorozata a gyermek születési évéhez igazítva, évente a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett előző évi inflációs rátával megegyező kamatlábbal és kamatfelárral kamatozik.

Ezzel szemben a Kincstári letéti Start-számlán lévő összeg évente az előző évi inflációs rátával összhangban növekszik.

Hogyan növelhető a Kincstári Start-értékpapírszámlán lévő összeg?

Amíg gyermeke be nem tölti a 18. életévét, bármilyen összeget hozzáadhat a Kincstári értékpapírszámlához átutalással, hitelkártyával vagy készpénzzel. A Magyar Államkincstár webes rendszerében, a Webkincstárban.

A magánszemélyek által a Kincstári Start-értékpapírszámlára befizetett összeget a kormányzat ezen felül támogatja. Ez az összeg az éves befizetés 10 százaléka, de legfeljebb évi 6000 forint, amelyet automatikusan jóváírnak a Kincstári Start-értékpapírszámlán, vagy megfelelő Babakötvénybe fektetnek be. A jogosult gyermekek esetében az összeg az éves befizetés 20 százaléka, legfeljebb évi 12 000 forint.

A Kincstári Start-értékpapírszámla vezetéséért nem kell díjat fizetni

A Magyar Államkincstár nem számít fel díjat a számlanyitásért és -fenntartásért, más számlatulajdonostól történő átvételért, megbízások teljesítéséért vagy kifizetésekért. Mindig ellenőrizze a legfrissebb feltételeket.

Ki vehet fel pénzt a számláról

A Kincstári Start-értékpapírszámlán Kincstári letéti Start-számlán nyilvántartott összegek a 18. életév betöltését követően bármikor felvehetők. A gyermek halála esetén az örökösök jogosultak a felhalmozott összeg felvételére öröklési bizonyítvány vagy végintézkedés kiállítása esetén. Ezenkívül a gyermek nagykorúvá válása előtt felhalmozott jövedelem és megtakarítás mentes az adók, illetékek és járulékok alól.

A felvett összegek a következő célokra használhatók fel

2018. január 1-jétől nincs jogilag meghatározva, hogy milyen célokra lehet felhasználni a kezdeti juttatást.

Életbiztosítás

Ön köthet kockázati (halál esetére szóló) vagy felhalmozási életbiztosítást, és kedvezményezettként kijelölheti gyermekeit, hogy gondoskodjanak róluk. Az életbiztosítás összege nem számít bele a hagyatékába, és azt biztosítási kötvény, nem pedig közjegyzői okirat alapján fizetik ki. A biztosításokkal kapcsolatos további információkért lásd a Financial Navigator: Védje magát és vagyonát biztosítással című brosúráját.

Lakás-takarékpénztár

A lakástakarék megfelelő megtakarítási forma lehet azok számára, akik kifejezetten lakásvásárlásra szeretnének megtakarítani, mégpedig biztonságos és kiszámítható feltételekkel. A pénzügyi költségek kiszámíthatóak, a biztosítási összegek pedig sokféle célra felhasználhatók. Emellett a piacon kínáltaknál kedvezőbb kamatozású hitelekhez lehet hozzájutni.

További előny, hogy a megtakarításokkal és kölcsönökkel kapcsolatos szerződési feltételek a futamidő alatt nem változnak. A lakástakarékpénztárak tevékenységét és a megtakarítási szerződések feltételeit törvény szabályozza. A 2018. október 17. után megkötött lakás-előtakarékossági szerződések hozamához nem adható állami támogatás.

Összefoglalva elmondható, hogy

  • Minden 2005. december 31. után született gyermek jogosult az egyösszegű támogatásra.
  • Az egyösszegű életkezdési támogatás összege jelenleg 42 500 forint, amely automatikusan jóváírásra kerül a Kincstári letéti Start-számlán.
  • Ez az összeg tovább növelhető a szülők vagy hozzátartozók Start-értékpapírszámla nyitásával, ebben az esetben évente legfeljebb 6.000 Ft-tal többet folyósítanak időarányosan.
  • A 2006 előtt született gyermekek esetében is lehetőség van Start-értékpapírszámla nyitására és az állami támogatás befizetés arányos folyósítására.
  • Kincstári Start-értékpapírszámla speciális szabályok szerint nyitható.
  • A számlán lévő egyenleget a gyermek 18 éves korától bármilyen célra felhasználhatja, de csak a Start-értékpapírszámla megnyitását követő harmadik év elteltétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük