2024. június 15., szombat

Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között?

Két, első ránézésre hasonlónak tűnő elnevezés, azonban az egészségpénztár és az egészségbiztosítás teljesen különböző termékeket jelentenek, ezért igénylésük előtt fontos, hogy kellőképpen tájékozódjunk annak érdekében, hogy a számunkra legmegfelelőbb opciót találjuk meg.

Az egészségbiztosítás

Fontos kiemelni, hogy Magyarországon társadalombiztosítás mindenki számára jár, aki munkaviszonnyal vagy tanulói jogviszonnyal rendelkezik, ezáltal a biztosítottak számára térítésmentesen elérhetők az orvosi szolgáltatások. A magán egészségbiztosítás ezt egészíti ki és két formáját is megkülönböztethetjük.

  • Egyik verziójával anyagi segítséget kaphatunk baleset esetén. 
  • Másik verziója pedig magán kórházi ellátások igénybevételére jogosít fel, ez a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás ezen formája magas minőségű orvosi ellátás igénybevételére jogosít fel, panasz esetén rövid időn belül juthatunk orvosi segítséghez, azonban az elsődleges cél a prevenció.

Az egészségbiztosítási díj szerződéses alapon nyugszik és több tényezőtől is függ. Az egyik tényező, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni, milyen beavatkozások térítését várjuk el biztosítónktól. Értelemszerűen egy műtéti költségeket is fedező konstrukció díja jóval magasabb. A másik tényezőt az igénybe vevő egészségügyi kockázata jelenti. Egy idősebb, több krónikus betegségben szenvedő ügyfél esetében magasabb szolgáltatási díjjal kell számolnunk, mint egy fiatal, egészséges páciens esetén.

Fontos kiemelni, hogy már meglévő betegség ütemezett műtétje előtt fölösleges egészségbiztosítást igényelni, hiszen ezt a biztosító el fogja utasítani. Meglévő kockázat fedezésére csak különleges esetekben köt szerződést a biztosító.

A sürgősségi ellátásokat és az orvosilag nem indokolt szépészeti beavatkozásokat az egészségbiztosító szintén nem fogja fedezni. A fogászat és terhesgondozás nem minden biztosító esetében része az ellátásra kerülő tevékenységek körének, ezt a szerződés megkötése előtt érdemes tisztázni a szolgáltatóval.

női orvos sztetoszkóppal
unsplash.com

Az egészségpénztár

Az egészségpénztárak elsődleges célja a megelőzés, valamint az egészség védelme. Az egészségpénztár gyakorlatilag egy számlát jelent, amely számlára történő befizetéssel a tagok egészségügyi, illetve egészségvédelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Az egészségpénztári tagság legfőbb előnye, hogy adókedvezménnyel támogatott megtakarítási forma, akár évi 150.000 Ft értékben visszaigényelhető a személyi jövedelemadó egészségpénztári tagként.

Az egészségpénztári ajánlatok széles skálájával találkozhatunk a piacon, azonban közös bennük, hogy adott egy minimum befizetési összeg, amelyet minden hónapban fel kell tölteni a számlára. Ez a legtöbb esetben 2000-3000 forint körüli összeget jelent.  Ebből a feltöltött összegből az egészségpénztár egy 4-6 % közötti kezelési költséget von le, az így fennmaradó egyenleggel tudunk gazdálkodni.

A felhasználási helyek listája igen széleskörű, fogorvos, fogszabályozós, gyógyszerek, de akár magánorvos is finanszírozható egészségpénztári egyenlegünk terhére. A kifizetést megkönnyíti, hogy a számla mellé egészségpénztári kártya is igényelhető, amely segítségével ugyan úgy fizethetünk, mint egy bankkártyával.

Melyik konstrukciót válasszam?

Az, hogy kinek melyik konstrukció lehet előnyös, az erősen egyénfüggő. Fontos végiggondolni, hogy milyen igényeink vannak és ez alapján választani.

Kisgyermekes családok esetében érdemes lehet egészségkártya mellett dönteni, hiszen a babaápolási eszközök megvásárolhatók az egészségpénztári egyenleg terhére. Ismert krónikus betegség esetén, amely gyógyszerek megvásárlásával jár, szintén érdemes lehet az egészségpénztári szolgáltatások igénybe vétele, hiszen ebben az esetben is élhetünk az adóvisszatérítéssel az egészségpénztári számlára fizetett összegek után. Szemüveg hordása esetén szintén megfontolandó az egészségkártya kiváltása, hiszen a szemüveg szintén a támogatott eszközök között szerepel.

Fiatal, alapbetegségektől mentes emberek esetében az egészségbiztosítás egy jó választás lehet, különösen, ha fontos számukra a prevenció és az ehhez kapcsolódó rendszeres megelőző szűrővizsgálat. Ebben az esetben ugyanis gyorsan, hosszas várakozási idő nélkül juthatnak orvosi ellátáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük