2024. április 21., vasárnap

Folyamatosan növekszik az elektronikus fizetési szolgáltatások népszerűsége

Az elektronikus pénzforgalmi keretrendszer jelentős változásokat eredményez, köztük a mobiltárcák, a mobilbankon belüli elektronikus tranzakciók, illetve a internetbanki felületeken belüli számlák térnyeréséhez vezet. Éves szinten már kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható az elektronikus fizetési módszerek, ezáltal a bankkártyás és az azonnali fizetés esetében is. Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy a tartósan magas infláció hatásaként az értékbeli növekedés túlszárnyalja a darabszám bővülését.

A számlaforgalom alakulása a harmadik negyedévben

A jegybank legfrissebb jelentése szerint a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál vezetett fizetési számlák a vizsgált 3 hónapban közel 100 ezer darabos bővülést produkáltak a második negyedév adataihoz viszonyítva, ezzel közel 10,7 millióra emelkedve. Ezáltal az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák darabszáma is 50 ezerrel bővült, így elérve a 7 millió darabot. Az elektronikus pénzforgalomban is jelentős növekedés volt tapasztalható: az interneten hozzáférhető számlák darabszáma 150 ezerrel növekedett, felülmúlva a 8,8 milliót.

A hazánkban kibocsátott fizetési kártyák száma lényegében stagnált, a növekedés nem érte el az 1%-ot sem, azonban ennek hatására számuk meghaladta a 10 millió darabot. A kismértékű növekedés mögött feltehetőleg a kártyahasználati szokások átalakulása áll. A másik oldalon viszont a szokások megváltozása növekedést eredményezett, így a mobiltárcába regisztrált kártyák 8%-os volumennövekedésével meghaladta az 1,6 millió darabot.

A kártyaforgalom alakulása

A kártyaelfogadói hálózatban nem tapasztalható jelentős változás:

  • a fizikai kereskedői elfogadóhelyek 141 ezres darabszáma,
  • az elfogadóhelyeken található POS terminálok 229 ezres száma volt tapasztalható, viszont
  • az internetes elfogadóhelyek lényegi, 3%-ot meghaladó növekedést értek el, ezáltal meghaladva a 40 ezer darabot.

Összességében a harmadik negyedévben a hazai kibocsátású fizetési kártyás vásárlási forgalom jelentős növekedést ért el a 2021-es harmadik negyedévi adatokhoz képest. A két időszak összehasonlításában szemmel látható változások tapasztalhatóak a darabszám és érték, illetve a belföldi és külföldi forgalom tekintetében. A tranzakciók iránya szerint:

  • A belföldi tranzakciók száma 18%-os, értéke 29%-os növekedést ért el az előző évhez viszonyítva, ami abszolút rekordnak számít a 383 millió darabos és 3184 milliárd forintos szintjével.
  • A határon kívüli tranzakciók növekedése dinamikusabb volt, számszerint ez azt jelenti, hogy a tranzakciók darabszáma 24%-os, értéke pedig 53%-os növekedést ért el 2021 harmadik negyedévi adataihoz viszonyítva. Az eredmények szintén rekordnak számítanak a 37 millió darabos, 560 milliárd forintos értékével.
A forgalom alakulásának fontosabb adatai
creditline.hu

A készpénzfelvételek esetében is ez a kettősség figyelhető meg: a hazai tranzakciószám 2%-kal csökkent, miközben értéke 10%-kal növekedett. Az időszakban a készpénzfelvételek értéke 2411 milliárd forint volt, ami nagyban alulmúlja a vásárlások értéket. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az egy készpénzfelvételre jutó érték 105 ezer forint körüli volt.

A mobiltárcás technológia térnyerésével párhuzamosan erőteljes átalakulás tapasztalható az ügyfelek tranzakciós tevékenységében is. Az eredmények szembetűnőek: a hazai kibocsátású kártyákkal teljesített telefonos vásárlási tranzakciók volumene 100%-ot meghaladó mértékben, értéke pedig 130%-kal növekedett a 2021-es harmadik negyedéves szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált időszakban a vásárlási tranzakciók összesített számának 18%-a, értékének kb. 13%-a mobiltárcás fizetéssel teljesült.

A tranzakciós forgalomban tapasztalható átalakulás a pénzforgalmi szolgáltatók hazai elfogadóhálózatában is számottevő. A külföldi kibocsátású fizetési kártyák esetében a tranzakciók volumene 79%-kal, értéke pedig 87%-kal volt magasabb, mint a megelőző év ugyanezen időszakában. Ez szám- és értékszerint 31 millió darabot és 362 milliárd forintot jelent, aminek lényegi része a hazai turizmushoz kapcsolódhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük