2024. május 14., kedd

A járványhelyzet előtti szintnél is élénkebb az elektronikus pénzforgalom

A pénzügyi infrastruktúra oldalán idén az első három hónapban nem sok változás történt. Ezzel szemben az elektronikus pénzforgalomban jelentős mértékű bővülés történt, ami még a járványhelyzet előtti szintet is meghaladta. Ez alapvetően a kártyás vásárlások 30 százalék feletti volumene indokolja, de megemlítendő az azonnali fizetések magas szintje is.

A háborús konfliktus és annak hatásai, az ukrán állampolgárok itteni számlanyitása és a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyének érvénytelítése ellenére a fizetési számlák közel változatlanul alakultak: a hazai fizetési számlák száma a korábbiakhoz hasonlóan 10,5 millió volt. A hazánkban kibocsátott fizetési kártyák esetében sem történt jelentős változás: számuk 9,8 millió körül alakult.

Jelentős a növekedés minden területen

A betéti kártyák körében viszont jelentős növekedés – összesen 63 ezer darabos – ment végbe, míg a hitelkártyák száma drasztikus, 84 ezer darabos csökkenést mutatott tavaly év végéhez viszonyítva. Ezzel a betéti kártyák száma elérte a 8,7 milliót, a hitelkártyák száma pedig lecsökkent 1,2 millió körüli értékre. A betéti kártyák népszerűsége a háborús helyzettel magyarázható, hiszen az ukrán állampolgárok generálták az extrakeresletet. A hitelkártyák csökkenése pedig az év végi kártyacsere programokkal indokolható.

Az idei év első negyedévében a fizetési kártyás vásárlási forgalom erőteljes növekedést mutatott, olyannyira, hogy még a vírushelyzet előtti szintet is meghaladta. A hazánkban kibocsátott kártyákkal az ügyfelek 3 ezer milliárd forint értékben vásároltak Magyarországon, amely 313 millió tranzakciót jelent. Ez a vásárlási érték tekintetében 33 %-os, a tranzakciószám tekintetében pedig 30 %-os növekedés a tavalyi év első negyedévéhez viszonyítva.

A koronavírus-járvány csillapodásával és az utazási feltételek megszüntetésével a külföldi tranzakciós volumen is bővült. A határon túli fizikai kereskedőknél a tranzakciók száma 132, a tranzakciók értéke pedig 191 %-kal növekedett. A dinamikus bővülést a korábbi év alacsony bázisa magyarázza.

Drámai a növekedés a külföldi tranzakciókban is

Az utazási korlátok feloldása a külföldi kártyás tranzakciók hazai forgalmában is tükröződik. A hazai pénzforgalmi szolgáltatók elfogadóhálózatában végbement tranzakciók száma 248 %-os, a tranzakciók értéke pedig 234 %-os növekedést mutatott. A 19 millió tranzakció 240 milliárd forintos értéke szinte új rekordot is eredményezett. A drasztikus növekedés azért meglepő, mert a hazai turistaszezon hatása a harmadik negyedévi adatokban szokott tükröződni. A növekedés szintén a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktussal magyarázható, hiszen az ukrán állampolgárok egy része hazánkban telepedett le, így költéseik nagyban megnövelték a forgalmat.

Növekedési eredmények a külföldi tranzakciókban
creditline.hu

Az első negyedévi pénzforgalomra jelentős hatást gyakorolt az infláció is, ami egyrészt a készpénzfelvételekben, másrészt az ukrán állampolgárok hazánkban végbement tranzakcióiban tükröződik. Összességében idén az első negyedében növekedés volt tapasztalható a fizetési rendszerek forgalmában. Habár a pénzforgalmi likviditás minimális csökkenést mutatott a 2021-es év első negyedévéhez képest, az továbbra is megteremti az átutalási tranzakciók problémamentes teljesítését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük