2024. április 23., kedd

Távozik egy partner: mi lesz az Apple pénzügyi szolgáltatásaival?

Egyes piaci információk szerint az amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató, a Goldman Sachs gondolkozik az Apple-lel való partnerségének felbontásán. Először a Wall Street Journal-ban jelent meg a hír, amelyet később a CNBC más forrásból is megerősített. De mi lesz így a fintech pénzügyi szolgáltatásaival, mint az Apple Card vagy a Savings?

Az Apple régóta együttműködésben állt a bankkal

A tech óriás és a Goldman Sachs együttműködéséhez egészen az 1990-es évekig kell visszamennünk. A mai tech óriás akkor még csak finanszírozási forrásért fordult a multinacionális bankhoz. A helyzet és a partnerségük azonban az azóta eltelt több mint három évtizedben jelentősen átalakult. A fintech azóta több pénzügyi innovációt is kifejlesztett és bevezetett. Ezekben kulcsfontosságú szereppel bír a Goldman Sachs. Ilyen pénzügyi szolgáltatás például az Apple Card, az Apple Pay Later és az Apple Savings is.

A bank stratégiájába jó pár évig illeszkedett a partnerség a neobankkal. A Goldman Sachs, mint befektetési bank hatalmas sikereket ért el, azonban a lakossági szektorban nem igazán jeleskedett. Éppen ezért volt jó az együttműködés, hiszen milliós nagyságrendű almás termék tulajdonoshoz juttatta el a könnyű hozzáférést, ami a terjeszkedésükhöz nagyban hozzájárult.

A több mint 30 éves kapcsolat megszűnni látszik

A lakossági termékeket és szolgáltatásokat biztosító Platform Megoldások üzletág nem teljesít valami jól: 2020 óta mintegy 4 milliárd dolláros mínuszban van. Ebben központi szereppel bírt az Apple Card is. A vezetőség ugyan sokáig megtartotta pozitív hozzáállását, hittek abban, hogy a szektor beindul és jövedelmező lesz. Miután ez nem következett be, belátták, hogy nem sok értelme van ezt így folytatni, így felszámolták a lakossági tevékenységüket.

Azt lehetett látni, hogy a felszámolás nem érinti a Goldman Sachs és az Apple közös pénzügyi szolgáltatásait. Azt követően, hogy a befektetési bank szétdarabolta a Marcus elnevezésű digitális bankját, ugyanúgy jelentek meg közös innovációk a tech óriással. Ebben azonban fordulat következett most be.

A legfrissebb hírek szerint a Goldman Sachs szeretné felbontani a partnerséget. A két fél elvileg már felvette a kapcsolatot egy másik, főleg bankkártyakibocsátással foglalkozó pénzügyi vállalattal, az American Express-szel. A cég szívesen átvállalná az Apple Card kezeléséének kártyakibocsátói oldalon megjelenő feladatait. Azt azonban még nem tudjuk, hogy mi fog történni a többi pénzügyi szolgáltatással, például az Apple Pay Laterrel vagy a Savings-szel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük