2024. április 23., kedd

Az Apple a bankválság nyertese

Az Apple nemrég vezette be a legfrissebb újítását, a megtakarítási számlát, ami hatalmas népszerűségnek örvend. Az Apple Savings elindulásától számított négy napon belül már megközelítőleg egymilliárd dollárnyi betéttel gazdagodott. A hatalmas sikerhez nagyban hozzájárulhat az elmúlt időszakban tapasztalható Egyesült Államokban végbement több bankcsőd.

Közel egymilliárd dollár jött be az Apple Savings első napján

Több forrás is úgy nyilatkozott, hogy már az Apple Savings bevezetésének napján 400 millió dollár körüli betét jött be a cégóriáshoz. Az ezt követő három napban a növekvő tendencia folytatódott, így a negyedik nap az első napi zárást megduplázta. Ez azt jelenti, hogy már az első négy nap alatt 990 millió dollár értékben helyeztek el betétet az ügyfelek. A számlanyitások is szárnyaltak: az első héten 240 ezren nyitottak számlát.

Az Apple Savings egy olyan egyedi megtakarítási lehetőség, ami éves szinten 4,15 százalékos kamatot biztosít a betétekre. A megtakarítási szolgáltatásnál is érezhető az az ökoszisztéma építés, ami a cégnél már bevett gyakorlat. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy az új szolgáltatást csak azok az ügyfelek vehetik igénybe, akik rendelkeznek Apple Card hitelkártyával.

A felhasználók a hitelkártyás vásárlásaikra járó pénzvisszatérítést gazdagíthatják a magasnak számító kamattal. Az ezáltal realizált kamatot és a megtakarított összeget az ügyfelek az Apple Wallet applikáción belül tarthatják szemmel.

Apple Savings

A cashback a szolgáltatás bevezetése előtt az Apple Cash bankkártya számláján lett jóváírva. Néhány kalkuláció szerint az Apple Cash-be éves szinten 3,8 milliárd dollár érkezett be. Ez az összeg az Apple Savings szolgáltatásnál nagyban megemelkedhet a kedvező kamatok miatt. Ráadásul hozzájárulhat a hitelkártyás vásárlások növekedéséhez is, ha a felhasználók a nagyobb megtakarítási cél miatt gyakrabban fizetnek Apple Card kártyájukkal.

Természetesen a biztos anyagi háttér és a megtakarítás az élet fontos része, viszont gyakori probléma, hogy az emberek nem tudják hogyan kezdjenek el spórolni. Az Apple ebben is segíti ügyfeleit, ugyanis a napi hitelkártyás vásárlások után automatikusan megtakaríthatnak.

Az Apple profitálhat a bankcsődökből

Az Egyesült Államokban több bank is bedőlt már, kezdve a Sillicon Valley Bankkal, amelyet a First Republic Bank követett. Ez utóbbi mondható az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődjének. A bedőléseket követte a Signature Bank és a Silvergate Bank csődje is.

Az amerikai lakosságban félelmet keltett a kibontakozó bankválság, így elkezdték kivenni pénzüket a kisebb bankokból és hitelintézetekből. Az ügyfelek betéteiket inkább a nagyobb bankokhoz viszik át, mint például a Chase vagy a Bank of America. A nagybankok mellett viszont egyre többen preferálják a neobankokat is. Ide sorolható lényegében az Apple is. A cég hatalmas hangsúlyt helyez a pénzügyi innovációra, amelyet bizonyít az idei évben elinduló Apple Pay Later hitellehetőség és az emlegetett Apple Savings megtakarítási számla is. Az elmúlt időszak eseményeinek következtében sokan elvesztették a bankszektorral szembeni bizalmat, így inkább olyan fintech bankokhoz pártolnak át, mint az Apple, ami az egyik legértékesebb cég a világon.

A bankválság mellett még inkább kedvező helyzetet teremt a megtakarítások után járó 4,15 százalékos kamat. Az Egyesült Államokban a bankszektor átlagosan 0,5 százalékos kamatot biztosít a megtakarításokra, de még a Goldman Sachs kiemelkedő 3,9 százalékos kamata is az Apple Savings mögött áll. Az Apple ezzel a jelentős előnnyel és erős versenytársként szerepelhet a piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük