2024. április 23., kedd

Egészségbiztosítás és magán orvosi kezelés – így egyszerűbb

A magánegészségügyi ellátás olyan egészségügyi szolgáltatás, amelyet magánszektorban nyújtanak, és nem az állami rendszer része. Az ilyen szolgáltatások gyorsabb és személyre szabottabb ellátást kínálhatnak, de magasabb árakat is jelenthetnek.

Az ellátás területei között szerepelnek többek között:

  • a járóbeteg-szakellátás,
  • a sebészeti beavatkozások,
  • a fogászat,
  • a szemészet.

A magánegészségügyi ellátásra magas költségei ellenére egyre többen spórolnak, ahelyett, hogy az ingyenes állami egészségügyi ellátásra várnának. Sokan azonban még mindig a napi megélhetési költségeikből fizetik a drága szolgáltatásokat, annak ellenére, hogy hozzáférnek a támogatott magánegészségügyi ellátáshoz.

Azt mondjuk, hogy az egészség mindennél fontosabb, de a valóságban nem teszünk meg mindent az egészségünkért, és csak akkor megyünk orvoshoz, ha baj van. Ez nemcsak az egészségünknek, hanem a pénztárcánknak is jót tesz. Ennek oka, hogy a megelőzés általában sokkal olcsóbb, mint az időközben kialakuló betegségek kezelése.

Mivel sokan igyekeznek elkerülni a hosszú várakozási időt az állami egészségügyi szolgáltatásokban, a magánklinikák egyre fontosabb szerepet játszanak a szakorvosi vizsgálatok és diagnózisok biztosításában. A betegek vizsgálatához is szervezettebb környezetet biztosítanak, mint az állami intézmények. Ezeknek a vizsgálatoknak a költsége azonban nem olcsó, eléri a több tízezer forintot, és a legtöbb ügyfél ezt napidíjként kezeli és fizeti.

Vannak kényelmesebb finanszírozási módok is

Vannak különböző szolgáltatások, amelyek segítenek a magánegészségügyi szolgáltatóknak a vizsgálatok és kezelések finanszírozásában. Például választhat magán egészségbiztosítást az állami biztosítás kiegészítéseként. Ez általában havi fix díj ellenében történik, és gyorsabb és könnyebb hozzáférést biztosít az egészségbiztosítókkal szerződésben álló magánklinikák szakorvosaihoz és más orvosaihoz.

Az egészségbiztosítás másik fontos előnye, hogy nem kell időpontot kérnünk, ezt a biztosító intézi helyettünk. Ha felvesszük a kapcsolatot a biztosítótársasággal, egy rövid konzultációt követően időpontot egyeztetnek velünk a választott városban vagy a lakóhelyünkhöz minél közelebb. Ezután tájékoztatást adnak a vizsgálat helyéről és idejéről, valamint arról, hogy a költség hány százalékát fedezi az Ön biztosítása, azaz kell-e fizetnie az orvosnak, és ha igen, mennyit.

Az egyéni biztosítások összevetése nem könnyű. A biztosítótársaságok több csomagot kínálnak különböző díjakkal és szolgáltatásokkal. Ennek eredményeképpen az egyes csomagok nem mindig egyeznek meg, és a díjak egyszerű összehasonlítása félrevezethet. A biztosított életkorától és életmódjától függően is vannak különbségek; minél fiatalabb valaki és kevésbé valószínű, hogy megbetegszik, annál alacsonyabb díjról lehet tárgyalni. Ezeket a paramétereket azonban nem könnyű összehasonlítani.

Továbbá az egészségbiztosítás nem mindenre nyújt fedezetet. Például a szerződéskötéskor ismert betegségek kezelésének költségei nem fedezhetők ilyen módon, ahogyan az általános sürgősségi ellátás sem – azt továbbra is az állam fedezi. A különböző biztosítók különböző kritériumokat állítanak fel, ezért célszerű a szerződés aláírása előtt tájékozódni.

Az egészségbiztosítás egészségpénztárral együtt is igénybe vehető

Magán egészségügyi ellátás esetén az egészségbiztosítás, valamint az egészségbiztosítás és az egészségpénztár kombinációja jó választás lehet. Ebben az esetben az egészségpénztári számlára befizetett pénzt különböző egészségügyi célokra lehet felhasználni (a lista sokkal hosszabb, mint az egészségbiztosításé), és a befizetett összegből évente legfeljebb 20% adó-visszatérítés igényelhető.

Az egészségpénztár és az adójóváírás révén összegyűjtött pénzt ezután egészségbiztosítási díjakra lehet felhasználni, de ahhoz, hogy a két szolgáltatást kombinálni lehessen, az egészségpénztárnak szerződést kell kötnie egy biztosítótársasággal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük