2024. július 5., péntek

Gyermekcélú megtakarítás: mennyivel szálljunk be?

Szülőként egyértelmű, hogy mindent megtennénk gyermekünkért. Ennek részeként fontos az előrelátás és a tervezés, hiszen az életkezdés jelentős kiadásokkal jár. A megoldást pedig erre a gyermekcélú megtakarítás jelenti. Gondoljunk bele, hogy melyiket választanánk: egy összegben kifizetni ezeket a költségeket, vagy az évek során a havonta félrerakott összegekből finanszírozni mindent? Feltehetőleg sokan az utóbbi lehetőségekre voksolnának. A megtakarítási lehetőségekről már sok szó esett, így most inkább azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy mennyivel érdemes ezekbe beszállni?

Minél hamarabb érdemes a gyűjtögetést elkezdeni

A megtakarítás alapvetően nemcsak azért jó, mert pénzügyileg bebiztosíthatjuk a jövőnket, hanem azért is, mert ezzel megalapozhatjuk a gyermekek pénzügyi tudatosságát is. Már ha csak pár ezer forintot teszünk félre havi szinten, azzal is előrébb lehetünk. Ezt pedig minél hamarabb elkezdjük, annál nagyobb összeggel tudjuk majd támogatni a gyermekeink életkezdését. 

Ha a gyűjtögetést már a gyermek fiatal korában elkezdjük, akkor 10-15 év alatt jelentős összeget takaríthatunk meg. Értelemszerűen az infláció ellen védekezni kell, így nem érdemes otthon tartani ezt a pénzt. Számos gyermekcélú megtakarítás közül választhatunk, ahol a kamatos kamatnak köszönhetően folyamatosan növekedhet a félretett összeg. Sőt, arra is van lehetőségünk, hogy már a gyermek születésekor indítsunk számára megtakarítást, amire a Babakötvény kiváló lehetőséget nyújt.

Miket vegyünk figyelembe?

Amennyiben elhatároztuk magunkat gyermekcélú megtakarítás indítása mellett, akkor kérdésként merülhet fel, hogy mégis mekkora összeget tegyünk félre havonta. Ezt pedig nyilvánvalóan az egyéni jövedelmi és megtakarítási helyzetünk határozza meg. Először is azt érdemes átgondolni, hogy mennyit tudunk havonta úgy félrerakni, hogy az ne járjon túlzottan sok lemondással, vagyis ne okozzon nagyobb nehézséget a mindennapokban.

Ezen felül célszerű azt is figyelembe venni, hogy gyermekünk hány éves, ugyanis ha még óvodás, akkor bőven van időnk gyűjtögetni az életkezdésig, így kisebb összegekkel is belevághatunk a megtakarításba. Ugyanakkor középiskolás korú gyermekünk számára már nagyobb összegeket szükséges félrerakni. Természetesen az sem mindegy, hogy hány gyermeket nevelünk, így az összeget ehhez is érdemes igazítani.

Gyermekcélú megtakarítás, na de mekkora összeggel?

Azt valószínűleg nem nagyon kell magyarázni, hogy az életkezdéssel járó kiadások milliós nagyságrendet tesznek ki. Egy lakásbérlés két havi kaucióval már önmagában több százezer forint, nem beszélve az utazási kiadásokról, tandíjról, jogosítványról vagy éppen a nyelvvizsgáról. Amennyiben a fővárosba vagy pedig külföldre költözne, akkor ezek a költségek hatványozottan jelentkezhetnek.

Összességében pedig nemcsak milliós nagyságrendű, hanem akár tízmilliós tétel is lehet a gyermek kirepülése. Erre pedig már érdemes előzetesen felkészülni gyermekcélú megtakarítás indításával. Általánosságban a szülők 10-30 ezer forint körüli összeget tudnak gyermekenként egy hónapban félrerakni, ami néhány év gyűjtögetés után már hatalmas segítséget jelenthet. Mindent összevetve tehát egy néhány tízezres havi szintű megtakarítással már kedvező helyzetből indulunk.

Milyen gyermekcélú megtakarítás van most?

Számos gyermekcélú megtakarítás közül választhatunk, és bármelyik mellett is döntünk, mindenképpen jól fogunk járni. A megtakarításra járó hozam azonban lényegesen eltérhet – akár több százezer forinttal is –, így érdemes előtte alaposan informálódni és körültekintően választani.

Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy jogszabályi értelemben a gyermekcélú megtakarítás nem létezik, nincsenek konkrétan ilyen névvel ellátott megtakarítások. Ettől függetlenül viszont vannak olyan megtakarítási formák, amik kiválóak a havi szintű gyűjtögetéshez. Ezekből pedig szerencsére jó pár van. A választást érdemes a saját preferenciáinkra és lehetőségeinkre alapozni.

Választhatunk például olyan államilag támogatott konstrukciókat, mint a Babakötvény és a Start-számla. Ezek a gyermek születésétől kezdődően nyújtanak rugalmas megtakarítási lehetőséget egészen a 18. életév betöltéséig. Emellett pedig ott vannak a jobbnál jobb piaci lehetőségek is, mint például a banki gyermek megtakarítási számla, a biztosítói gyermek megtakarítás, a gyermek lakásszámla vagy akár a tartós befektetési számla (TBSZ).

A választás 4 legfontosabb lépése

Az egyes megtakarítási formákon belül több konstrukció is elérhető, amelyek közül azt érdemes kiválasztani, ami az aktuális élethelyzetünkhöz a leginkább passzol. Ha figyelembe vesszük a hosszú távú terveinket is, akkor pedig ez nem egyszerű dolog. 

A számunkra legjobb gyermekcélú megtakarítás kiválasztásához 4 fontos kérdést kell előzetesen megválaszolunk:

  1. Milyen célokra szeretnénk félretenni? A kérdés megválaszolásából már nagyjából láthatjuk, hogy mekkora összegre lesz szükségünk, hiszen például egy lakásvásárlás nagyobb megtakarítást kíván.
  2. Mekkora összeget tudunk havonta félretenni? Ekkor érdemes egy olyan összeget meghatározni, amennyi még nem okoz gondot és minden hónapban stabilan félre tudjuk rakni.
  3. Milyen gyermekcélú megtakarítást válasszunk? Ehhez érdemes a lehetőségeknek utánajárni, illetve az élethelyzetünknek megfelelő típust választani.
  4. Mire elég a félretett összeg? A választott megtakarítási formával nagyjából már meg tudjuk határozni, hogy évek múlva mekkora összeget fogunk belőle kézhez kapni.

A kérdések megválaszolása nem egyszerű feladat, így érdemes lehet egy pénzügyi szakértő segítségét kérni, aki megtalálja a számunkra legoptimálisabb megtakarítás típust.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük