2024. május 18., szombat

A lakásárak az egekben, a kereslet mélyponton

Érdekes tendenciák mentek végbe a lakáspiacon 2022 utolsó negyedévében. A lakáspiaci forgalom összesen ötödével csökkent, amelyből egyedül Budapest nem részesült, mindenhol máshol visszaesés volt tapasztalható az eladott lakások volumenében. A lakásárak továbbra is növekedtek, viszont ez folyamatosan lassult az év során, ami a negyedik negyedévbe már csökkenésbe váltott. Az áremelkedés éves szinten is lassult, az összevont lakáspiaci árindex 16,6%-kal volt magasabb, mint 2021-ben. A rezsi drágulása miatt tavaly egyértelműen előtérbe kerültek a lakáspiacon az energiahatékonysági szempontok is.

20%-os volt a visszaesés

A KSH friss lakáspiaci jelentése szerint tavaly legalább egytizedes csökkenés ment végbe a lakáseladások vonatkozásában a 2021-es adatokhoz viszonyítva. Negyedéves szinten ez az alábbiakat jelenti:

  • 1. negyedév: 3,5%-os,
  • 2-3. negyedév: 10% feletti,
  • 4. negyedév: 20%-os csökkenés volt tapasztalható a 2021-es év azonos időszakaihoz viszonyítva.

A jelentésből az is kiderült, hogy a tavaly értékesített lakások 6,5%-a volt új építésű, ami alulmúlja a 2021-es 7,5%-os arányt.

A lakásárak növekedése csökkenésbe váltott át

A lakásárak növekedése tavaly az első negyedében 9,8%-ot tett ki, majd a harmadik negyedévre ez 3,1%-ra mérséklődött a használt lakások körében. A lassulás a negyedik negyedévben már a lakásárak esetében csökkenésbe váltott át, ennek értéke -2,6% volt. 2022 első felében hasonlóan drágultak és a használt és az új lakások, amely a második félévben stagnálásba fordult át kisebb (1% alatti) kilengésekkel.

KSH átlagos lakáseladások
forrás: KSH

Visszaesett a hitelből való finanszírozás mértéke is: a használt lakások vásárlásánál a hitelek száma 26%-kal csökkent az első félévben. Az év második felében már megközelítőleg 50%-os visszaesés volt a használtlakás-hitelt folyósításoknál, mint egy évvel korábban. A lakáshitelek igénylési feltételeinek romlása szoros kapcsolatot mutat a használtlakás-tranzakciók számának és árszintjének csökkenésével. A használtlakást vásárlók jobban tudnak igazodni a változásokhoz, így akár el is napolhatják a vásárlást, miközben az új lakások esetében a már megkötött előszerződések bebiztosítják az adás-vétel lebonyolítását.

Ez magyarázza azt is, hogy az új lakásvásárlásra folyósított hitelek volumenében csupán kismértékű, 1,9%-os csökkenés ment végbe, értékük pedig a második félévben 24%-kal növekedett is. Az új lakások vásárlására átlagosan 18 millió forintot igényeltek a vevők az első félévben, ami az év második felére 21 millió forintra bővült. A használt lakásvásárlásra igényelt hitel átlagos nagysága 14 millió forint az egész év során.

A nominális lakásár-emelkedés alacsonyabb volt, mint a fogyasztói árak emelkedése

A harmadik negyedévben a nominális lakásárak emelkedtek, ugyanakkor ez alacsonyabb, mint a fogyasztói árak növekedése, azaz a reál lakásárindex már ebben az időszakban csökkenésnek indult. Az utolsó negyedévben a nominális index mérséklődésével a reál lakásárak csökkenése jelentősebbé vált, ezáltal 2022 végére a lakásárak 13%-kal voltak alacsonyabbak, mint a rekordnak is megfelelő második negyedévi érték. A 2015. évi bázist a nominális lakásárindex 156%-kal, a reálindex 72%-kal szárnyalta túl.

A negyedik negyedévben bekövetkezett lassulás eredményeképpen a 2021-es évhez viszonyított lakásár-emelkedés csökkent, a második negyedévben tapasztalt rekordérték, vagyis a 25%-os éves nominális áremelkedés 2022 végére 17%-ra mérséklődött. Amennyiben a lakásárakat reálértéken vizsgáljuk, akkor látható, hogy tavaly a negyedik negyedévi szint 5,0%-kal alulmúlta az egy évvel korábbi időszak értékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük