2024. június 14., péntek

Amiről kevés szó esik: a faktoring és a forfetírozás

A vállalatoknak mindig nagy hangsúlyt kell helyezni a pénzügyi stabilitás és a likviditás területeire. Különösen igaz ez egy olyan válsággal sújtott környezetben, mint most. A fizetőképesség javításának pénzügyi eszközei között két olyan megoldás emelkedik ki, amelyekről bár kevés szó esik, fontos szerepük van: ez a faktoring és a forfetírozás. Sokan félve kezelik ezt a két idegen fogalmat, pedig nagyon egyszerű ügyletekről van szó. Tarts velünk és vizsgáljuk meg ezt a két pénzügyi eszközt!

Mi a faktoring?

A faktoring egy pénzügyi szolgáltatás, amelynek során egy vállalat (vagyis az eladó) eladja a követeléseit egy másik vállalatnak (azaz a faktornak). Az ügylet célja, hogy az eladó azonnal pénzhez jusson. Az eladó tehát átadja a követeléseit a faktornak, aki cserébe azonnal fizet. A faktoring során általában egy meghatározott százalékot fizet csak ki a faktor előre, majd később a teljes összeget. A faktor is haszonnal jön ki az ügyletből, ugyanis ezért díjat számít fel.

A faktoringot leggyakrabban vállalkozások alkalmazzák, hogy növeljék likviditásuk és megerősítsék pénzügyi stabilitásukat. Különösen jellemző ez olyan szektorokban, ahol hosszú a fizetési időszak. Ugyanakkor fontos megismerni a faktoring alapvető tulajdonságait is, mielőtt erre adná a cég a fejét.

Mik a legfontosabb jellemzői?

A faktoring során az eladó szerepe, hogy a követeléseit eladja a faktornak abból a célból, hogy azonnal pénzhez jusson. A vásárló vagy faktor lehet egy másik vállalat vagy akár pénzintézet is, aki megvásárolja az eladó követeléseit, majd behajtja az összeget azoknál az ügyfeleknél, akik tartoznak az eladónak.

Az ilyen típusú ügyletek megteremtik az eladó cég pénzügyi rugalmasságát. A faktoring növelheti az eladó likviditását és pénzügyi stabilitását, mivel azonnali kifizetést biztosít. Az ügyletben értelemszerűen a faktornak is jól kell járnia, így ezért a szolgáltatásért díjat számít fel. Emellett a faktor a pénz ,,előrehozataláért” cserébe kamatot is számíthat fel.

Ekkor lehet jó megoldás

Mikor érdemes a faktoringot választani? Abban az esetben, ha az értékesíteni kívánt követelések rövid lejáratúak, azaz nem haladják meg a 180 napot. Az ilyen követelésekre épülő ügyletek leggyakrabban alapanyagok, nyersanyagok és fogyasztási cikkek szállításából származnak. A faktoring jó megoldás lehet fiatal vállalkozásoknak és nagyobb méretű vállalatoknak is, ugyanis egyből képes orvosolni a pénzáramlás változékonyságát és az abból eredő problémákat. Gyakran a kereskedelem, az építőipar, a szállítmányozás vagy az egészségügy területén tevékenykedő cégek preferálják ezt a megoldást, ugyanis csekély adminisztrációval javítható és válik tervezhetővé a likviditás.

Faktoring vagy bankhitel?

A faktoring szinte bármely vállalkozás által igénybe vehető. Gyakran felmerül a kérdés, hogy miben jobb a faktoring, mint egy banki hitel. A válasz nagyon egyszerű: nincs hitelminősítési és szerződéskötési folyamat, ami gyakran hosszú időt vesz igénybe, illetve az ügylet nem igényli valamilyen fedezet (pl. ingatlan) bevonását. Sőt, akár újonnan alakult cégek is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A többi finanszírozási formához képest elbírálása rövidebb és egyszerűbb is. Ebből kifolyólag a folyósítás is gyorsabban történhet. Választhatunk akár olyat is, hogy a faktorálás hitelbiztosítással kombináljuk, ami tovább mérsékli a potenciális veszteségeket. Szintén a faktoring mellett szól, hogy könnyebben kezelhetővé válnak a szállítói kötelezettségek, ráadásul a cég bevételei is tervezhetőek lesznek.

Mi az a forfetírozás?

A faktoringgal együtt gyakran emlegetik a forfetírozást is. A forfetírozás egy olyan egyedi hitelezési módszer, amely a közép- és hosszú lejáratú követelések visszkereset nélküli megvásárlását foglalja magában. Az ügylet követelései leggyakrabban szállítási és beruházási szolgáltatásokból származnak. A forfetírozás során az exportőr jövőbeli fizetést fogadott el az áruszállításért, amiből visszkereslet nélkül pénzt szeretne csinálni. Ebből kifolyólag a követelést átadja a forfetőrnek, ezzel rá száll a nemfizetés kockázata.

Az exportőr számára ez azért előnyös, mert nem terheli a kamat- és az árfolyamkockázat, illetve a nem neki kell beszedni a szolgáltatások ellenértékét. Emellett pedig ugyanolyan likviditásjavító hatása van, mint a faktorálásnak.

Faktoring vagy forfetírozás?

A faktoring és a forfetírozás olyan pénzügyi eszközök, amelyek segítik a vállalkozások kintlévőségeinek kezelését és likviditásuk növelését. A faktorálasnál a faktor azonnal kifizeti a vállalkozásnak a kintlévőség egy részét, ami általában 70-90% közötti arányt jelent. Ezzel szemben a forfetírozás során a vállalkozás egy előre meghatározott összeget kap az eladott követeléseire, és ezzel áthárítja a kintlévőségek kockázatát és kezelését. Ez az ügylet kifejezetten a hosszú távú követelésekkel foglalkozik, amelyek általában több éves időtávra szólnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük