2024. július 19., péntek

Karácsony: eladósás helyett válaszd a pénzügyi tervezést!

Az ünnepi szezonban gyakran háttérbe szorul a pénzügyeink tudatos kezelése, így könnyedén túlköltekezhetünk. Van viszont néhány olyan okos pénzügyi alkalmazás, ami segíthet abban, hogy nyomon kövessük a kiadásainkat. Fontos, hogy a karácsonyi időszak ne borítsa fel pénzügyi céljainkat és szem előtt maradjon a tudatos pénzügyi tervezés. Mutatunk néhány applikációt, amelyek segítenek a karácsonyi költekezés nyomon követésében és a pénzügyi céljaink elérésében.

Kerüld el az eladósodást!

Nemcsak karácsonykor, hanem mindig kiemelten fontos, hogy elkerüljük az eladósodást. Az eladósodás azt jelenti, hogy olyan kiadásokra kötelezzük el magunkat, amelyeket a pénzügyi helyzetünk alapján nem vagyunk képesek fenntartani. Ez semmiképpen sem jó döntés, hiszen számos problémát okozhat majd később a mindennapokban:

Hosszú távú pénzügyi stabilitás felborulása: Az eladósodás nemcsak rövid távon okoz problémákat, hanem hosszú távon is súlyos következményekkel járhat. Az adósságok felhalmozódása csökkentheti a pénzügyi stabilitást, aminek hosszú időn keresztül ihatjuk a levét.

Magas kamatköltségek: Az ajándékok megvásárlásához sokan személyi kölcsönt vesznek fel, amelyek bár többségében szabad felhasználásúak, a kamatai még mindig az egekben járnak. Ebből kifolyólag az eladósodás magas kamatköltségekkel járhat. A nagybevásárlásokat gyakran hitelkártyával fizetik ki az emberek, ami akkor jelenthet problémát, ha nem használják azt tudatosan. Ekkor a kölcsönvett összeg sokszorosára duzzadhat a tartozás.

Hosszú távú pénzügyi célok veszélyeztetése: Az eladósodás kihívásokat támaszt a pénzügyi tervezés elé is. A túlköltekezés például az otthonvásárlás vagy a nyugdíj megtakarítások kárára történhet.

Inkább legyen kevesebb ajándék a fa alatt: az eladósodás helyett inkább a pénzügyi tervezés lehetőségét használjuk ki! Kiadásaink és bevételeink tudatos megtervezése segíthet abban, hogy tisztában legyünk a költségeinkkel és a rendelkezésre álló forrásainkat okosan használjuk fel.

Már egy jó app is elég a pénzügyi tervezés megvalósításához!

Pénzügyi tervezés témájú app-ok

A Mint az egyike azoknak az alkalmazásoknak, amelyek egy helyen összefogják pénzügyeinket. A pénzügyi tervezés támogatására szolgál például a költségkeretek beállítása. Ha ezt túllépjük, akkor figyelmezéseket kapunk. Az ünnepi időszakban speciális kategóriákat hozhatunk létre az ajándékokra, dekorációkra és egyéb karácsonyi kiadásokra.

Az YNAB (You Need A Budget) egy kifejezetten hasznos pénzügyi alkalmazás, amely segít minden forintot számon tartani. A pénzügyi tervezés jegyében különféle kategóriákat állíthatunk be, például karácsonyi ajándékok, vacsorák, utazások stb. A pénzünket tehát pontosan azokra a területekre irányíthatjuk, amelyek a legfontosabbak számunkra.

Költségkövetést szolgáló alkalmazások

A költségeink nyomon követését szolgálja a PocketGuard applikáció, ami automatikusan összegyűjti és csoportosítja a kiadásainkat. Az ünnepek előtt beállíthatunk speciális költségkereteket, a túlköltekezés érdekében pedig az alkalmazás figyelmeztet, ha valamelyik kategória túllépi a tervezett összeget.

Egy másik kiváló applikáció a Wally, ami kimondottan egyszerű, mégis hatékony alkalmazás a költések nyomonkövetésére. Az app képes fotókat is készíteni a blokkokról, így mindig pontosan láthatjuk, hogy mire költöttünk. Az alkalmazás nemcsak az általános pénzügyi tervezés folyamatában segít, hanem a karácsonyi időszak költéseinek szabályozására is használható.

Az ünnepi időszakban a pénzügyeink nyomon követése és a pénzügyi tervezés kifejezetten lényeges. A cikkben bemutatott alkalmazások lehetővé teszik, hogy pontosan lássuk, hova megy a pénzünk. Ezen felül segítenek a pénzügyi célok elérésében a karácsonyi szezonban és azon túl is. Az eladósodás elkerülése nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem általánosságban is fontos a pénzügyi jólétünk és stabilitásunk szempontjából. A pénzügyi tervezés segítségével a karácsony öröme akár stresszmentesen is élvezhető!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük