2024. július 20., szombat

5 tipp a pénzügyileg tudatos karácsonyhoz

Az ünnepi időszakban a szeretet és az öröm ünneplése gyakran jár együtt a pénzügyi nyomással. A karácsonyi bevásárlások, ajándékok és ünnepi dekorációk költségei megterhelőek lehetnek. De nem kell, hogy a pénztárcánk megszenvedje az ünnepi hangulatot! A pénzügyi tudatosság ahogyan az év minden napján, úgy karácsonykor is kiemelkedően fontos! ,,Megugró húsfogyasztás, 10-15%-kal növekvő papírfogyasztás, fejenként évi 175 kg ételhulladék – csak néhány szempont, ami miatt az ünnepi időszakban érdemes környezettudatosabban élnünk” – fogalmaz az MNB tudatosságra ösztönző tájékoztatója.

Cikkünkben 5 hasznos tippet osztunk meg veled, hogy hogyan spórolhatsz karácsonykor anélkül, hogy az ünnepi időszak szépségéből veszítenél. Legyen szó költségvetés tervezésről, időben történő vásárlásról vagy a menü összeállításáról, fontos, hogy a karácsonyi készülődés ne csak szívderítő, hanem pénztárcabarát is legyen. Készülj fel a karácsonyi szezonra úgy, hogy a pénzügyeid is mosolyogjanak!

A pénzügyi tudatosság karácsonykor is fontos

1. Készíts költségvetési tervet!

Sokan nemhogy karácsonyra, egy átlagos hónapra sem készítenek költségvetési tervet! Ez viszont nélkülözhetetlen egy pénzügyileg tudatos karácsonyhoz. Az emberek nagy része ebben az időszakban elereszti magát, túlzásba viszi az ajándékvásárlást és így a költekezést is. Olyanok is vannak, akik az ünnepre hitelből vásárolnak. Ez egy hatalmas hiba, hiszen az eladósodás az ünnepek után is sokáig kísérthet!

Ahhoz, hogy átlássuk pénzügyeinket, először is érdemes meghatározni, hogy milyen büdzséből tudunk karácsonykor gazdálkodni. A kiadások megtervezésekor segíthet, ha meghatározzuk az ajándékok, az élelmiszerek, a díszek és egyéb költségek keretösszegét. Ha tartod magad a tervhez, akkor nem fogsz túlköltekezni és a felesleges vásárlásokat is elkerülheted! És ha már karácsonyra készítettél költségvetést, akkor legyen az az újévi fogadalmad, hogy a háztartásra is készítesz minden hónapban! Ennek a legegyszerűbb módszere a 80/20-as ökölszabály.

2. Tervezd meg az ünnepi menüt!

A pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik legfontosabb eleme a költségvetés megtervezése. Ezen belül érdemes megtervezni az ünnepi menüt is. Ha különlegesebb ételeket nem engedhetünk meg magunknak, akkor a család kedvenceivel nem foghatunk mellé. Tartsuk szem előtt a mértékletességet is, hiszen az ételpazarlás voltaképpen pénzpazarlást is jelent. Felesleges túlzásba esni, a karácsony nem csak az evésről szól!

Ha megvan a karácsonyi menü, akkor írjunk hozzá egy bevásárlólistát, majd igyekezzünk olyan helyre menni, ahol jó áron lehet beszerezni az alapanyagokat. Sok helyen hűségkártyához kapcsolódó vagy kuponos kedvezményekben részesülhetünk. Tehát ha nem az utolsó pillanatra hagyjuk a beszerzést, akkor akár mindenhez hozzájuthatunk jó áron vagy akár kedvezményesen is. Ez már egy néhány tagú család esetén is több ezres vagy tízezres nagyságrendű megtakarítást is jelenthet!

3. Csapj le az akciókra!

Ez a pont szorosan kapcsolódik az előzőhöz. Ha nem az utolsó pillanatra hagyod a vásárlást, akkor olcsóbban beszerezheted az alapanyagokat. Az év során folyamatosan vannak jó ajánlatok, akciók és kuponok. Amennyiben ezt sikerül kihasználni, akkor sokkal kedvezőbb áron juthatsz az élelmiszerekhez vagy akár az ajándékokhoz is hozzá. Ez is segíthet a pénzügyi tudatosság fejlesztésében és a túlköltekezés elkerülésében.

Rengeteg stresszt úszhatunk meg, ha nem az utolsó pillanatban szerzünk be mindent, hiszen mindehol tömeg van és hiányosak már a készletek. Arról nem beszélve, hogy vannak, akik erre a kiemelt időszakra megemelik áraikat. A tervben tehát nemcsak a szükséges élelmiszereket érdemes sorra venni, hanem az ajándékokat, dekorációkat, csomagolóanyagot is egyéb dolgokat is. Emellett még a bevásárlóközpontokban meghirdetett kuponnapok segíthetik pénzügyi terveink tartását, az élelmiszerek tekintetében pedig jó megoldás lehet az online árfigyelő használata is!

4. Használj ár-összehasonlító platformokat!

A pénzügyi tudatosság fejlesztését segíti az is, ha megnézzük mire mennyit költünk. Karácsonyi ajándékoknál például érdemes lehet az ár-összehasonlító oldalakat használni. Az egyes boltokban ugyanazon terméket eltérő áron kínálhatják, így mindig érdemes előzetesen lecsekkolni, hogy honnan szerezzük be az adott terméket. Ez nemcsak karácsonykor, hanem minden időpontban hasznos lehet, hiszen lehet, hogy ezzel az egyszerű lépéssel több ezer forintot takarítunk meg!

Természetesen itt arra is oda kell figyelni, hogy a webshop megbízható legyen. Legyen gyanús, ha valami már szinte túl szép, hogy igaz legyen! Célszerű lehet megnézni a kommenteket és a vásárlói véleményeket is. Ebből gyorsan kiderül, hogy akik ott vásároltak, elégedettek-e vele. Arról nem is beszélve, hogy az online vásárlás sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mint a boltokat körbejárni. Ezzel a lépéssel tehát nemcsak pénzt, hanem időt és stresszt is megtakaríthatsz!

5. Cseréljetek ajándékokat!

Ha nagy a család vagy a baráti kör, gondoljátok át az ajándékcsere ötletét! A pénzügyi tudatosság ezzel a megoldással is nagyban fejleszthető! A tagok húznak egy nevet egy kalapból, így mindenki csak egy ajándékot vásárol. Ez nemcsak költséghatékony, hanem izgalmas is lehet.

Ekkor érdemes egy keretösszeget is meghatározni, amihez mindenki tartja magát! Ez amellett, hogy segít elkerülni az esetleges kellemetlenségeket, biztosítja, hogy mindenki egyenlő feltételekkel induljon. Ez a módszer nemcsak pénzt takaríthat meg minden résztvevőnek, hanem az ajándékozás élményét is fokozza, mivel mindenki kíváncsian várja, hogy vajon ki lesz az, akitől ajándékot kap.

Az ünnepi időszakkal sajnos együtt jár a pénzügyi teher is, de ezt is lehet okosan csinálni! Ne csak boldog, hanem pénztárcabarát is legyen a karácsonyod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük