2024. július 25., csütörtök

Költségvetés: minden háztartásnak fontos terveznie!

A háztartási költségvetés vezetése sokféle formában történhet. Olvassa el ezt a cikket, hogy megtudja, miért fontos a háztartási költségvetés vezetése, és hogy felkészüljön a tudatos pénzügyi tervezésre.

A háztartási költségvetés vezetése – a bevételek és kiadások rögzítése és elemzése – az egyik első és legfontosabb lépés a pénzügyi műveltség fejlesztése felé.

Mi az a háztartási költségvetés?

A fő cél a kiszámítható háztartási költségvetés. Érdemes átgondolni a várható jövőbeli kiadásokat és bevételeket, hogy felkészüljünk a váratlan kiadásokra, és könnyebben megvalósíthassuk a terveket. Bölcs dolog átgondolni a rövid, közép- és hosszú távú terveket, és rendelkezni arról, hogy mire és mikor lehet költeni. Minden egyes nagyobb kiadásnál mérlegelni kell, hogy azt hogyan fedezik majd a bevételek. Ha a számítások azt mutatják, hogy a tervezett kiadások meghaladják a következő időszakban várható bevételeket, akkor újra kell gondolnia, hogy mit lehet a költségvetésbe betervezni. Ellenkező esetben a túlköltekezés komoly pénzügyi nehézségekhez vezethet.

Az iskolakezdésre való felkészülés során például megbecsülheti a várható kiadásokat, és drága háztartási gépek, például mosógép vagy karácsonyi ajándékok vásárlását tervezheti. Ha ezeket a költségeket a költségvetésbe tervezik, az előkészületek hónapokkal korábban elkezdődhetnek, és folyamatosan építkezhetnek, hogy az új tanév kezdetén ne legyenek váratlan költségek a mosógép vagy a karácsonyi ajándékok megvásárlásakor. Ennek eredményeként a családi költségvetés nem terhelődik meg, és elkerülhetők a fizetési nehézségek.

A költségvetés elkészítése előtt átgondolandó dolgok

Az első dolog, amit figyelembe kell vennie, a kiadásai és a bevételei.

Bevételek:

  • Fizetés, jövedelem
  • Munkáltatói béren kívüli juttatások (pl. cafeteria),
  • Állami juttatások (pl. családi pótlék),
  • egyéb nem hivatalos jövedelmek.

Költségek:

  • Állandó költségek (pl. általános költségek, hiteltörlesztés),
  • megélhetési költségek (pl. élelmiszer, közlekedés, ruházat),
  • előre nem látható kiadások (pl. mosógép javítása).

A pénzforgalom szervezésének többféle módja van. Használhat például speciális jegyzetfüzeteket, Excel táblázatokat, számítógépes programokat vagy akár mobilalkalmazásokat is.

Miért kell a kiadásokra gondolni?

A háztartás pénzügyeinek tudatos megtervezése nemcsak a kiszámíthatóságot növeli, hanem azt is lehetővé teszi, hogy később ellenőrizze, szükség van-e a tervek felülvizsgálatára. A tudatos tervezés segíthet abban is, hogy elkerülje a hitelfelvételt. Az eredmények értékelése nagyon fontos lépés az otthoni költségvetés tervezésében. Ez lehetővé teszi, hogy megértse, milyen szokásokon kell változtatni, és milyen kiadásokat kell újragondolni. A kiadások tervezése a tartalékok és megtakarítások képzése szempontjából is hasznos.

Forrás: Pixabay

Költségvetés-készítési folyamat

Az első lépés az elmúlt hónapok pénzforgalmának elemzése. Ennek legegyszerűbb módja, ha részletes bankszámlakivonatokat szerez be egy pénzforgalmi szolgáltatótól, vagy megvizsgálja a befizetett csekkeket, blokkokat. Ha a bevételeket nem írták jóvá a számláján, vezessen nyilvántartást az összes bevételről és kiadásról egyik kifizetéstől a másikig. Ezután előre tud tervezni.

Ezután állítson fel új célt a rendelkezésre álló összegnek megfelelően.

Minta költségvetési célok

– Könyvek és tanfolyamok: legfeljebb 30 000 forint.

– Sporteszközök vásárlása: legfeljebb 50.000 forint.

Természetesen egy éves terv ennél sokkal több célt is tartalmazhat, de ez a két példa mutatja, hogyan lehet ezt megtenni. Meg kell határoznod, hogy hány hónap van hátra az eseményig, és fel kell mérned, hogy a terv teljesíthető-e. Egyszerű példaként tegyük fel, hogy január 1-jén 0 Ft áll rendelkezésére.

A könyvek és tanfolyamok megvásárlásához szükséges 30.000 forintot hat hónap alatt össze lehet gyűjteni úgy, hogy havonta 5.000 forintot tesz félre („A. eset”), vagy három hónap alatt úgy, hogy havonta 10-10.000 forintot tesz félre („B. eset”). Fontos alaposan megfontolni, hogy melyik lehetőség felel meg jobban az egyéni igényeknek.

A sportfelszerelésekre az év elejétől kezdve lehet havi fix összeget félretenni, ebben az esetben 10 hónapon keresztül havi 5.000 Ft-ot kell félretenni („A eset”), vagy a könyvek, tanfolyamok megvásárlása után lehet elkezdeni a megtakarítást. Ebben az esetben öt hónap alatt kell összegyűjteni a szükséges összeget, azaz havi 10.000 Ft-ot („B eset”). A kiadások tervezésénél figyelembe kell venni a ténylegesen várható egyéb kiadásokat is. Mindkét esetben a teljes összeg megegyezik, de a havi megtakarítás eltérő. Ezért fontos, hogy minden várható költséget előre figyelembe vegyünk és kiszámítsunk.

HónapKönyvek és tanfolyamok megtakarítás („A” eset)Könyvek és tanfolyamok megtakarítás („B” eset)Sporteszközök megtakarítás („A” eset)Sporteszközök megtakarítás („B” eset)
Jan5,000 Ft10,000 Ft5,000 Ft
Feb5,000 Ft10,000 Ft5,000 Ft
Már5,000 Ft10,000 Ft5,000 Ft
Ápr5,000 Ft5,000 Ft10,000 Ft
Máj5,000 Ft5,000 Ft10,000 Ft
Jún5,000 Ft5,000 Ft10,000 Ft
Júl5,000 Ft10,000 Ft
Aug5,000 Ft10,000 Ft
Szep5,000 Ft
Okt5,000 Ft
Nov
Dec
Forrás: creditline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük