2024. július 25., csütörtök

Lépkedünk a kamatstop kivezetése felé

A kamatstop a változó kamatozású hitellel rendelkező vállalatokat továbbra is védi azzal, hogy egy adott pontnál nem lehetnek drágábbak. A jelenlegi információk alapján az intézkedés április elejéig marad érvényben. Ugyanakkor a piaci környezet átalakulásának köszönhetően a vállalati kamatstop magát vezeti ki lassacskán.

A vállalati hiteleket is védi a kamatstop

A vállalati hitelek esetében továbbra is érvényben van a kamatstop, de nem minden hitel sorolható ide. A jogszabály szerint a 2022. november 15. előtti változó kamatozású vállalkozói hiteleket védi az intézkedés. A legfrissebb információk szerint ez április elsejéig lesz érvényben.

De miért is fontos ez? A változó kamatozású kölcsönök kamata két tényezőre bontható: egy piaci mutatóra és egy kamatfelárra. Az előbbi többnyire a BUBOR, így az ehhez kapcsolt hitelkamat 1, 3 és 6 havonta változhat. Ez azt jelenti, hogy a BUBOR egy százalékpontos növekedése esetén a hitel kamata is egy százalékponttal emelkedik. Ezt a folyamatot hivatott a kamatstop meggátolni azáltal, hogy egy múltbeli időpontra vonatkozóan árazza be a hiteleket ebben az átmeneti időszakban.

A vállalati hitelek árazása

A vállalkozók által igényelt hiteleknél a kamatstop a kölcsönhöz kapcsolódó referencia kamatláb a 2022. június 28-ai dátumra vonatkozik. Az átárazódáshoz ez a mutató jelenti az alapot. Az egyes kamatperiódusok esetében a hozammutató az alábbiak szerint alakul:

  • 1 havi BUBOR: 2022. június 28-ai értéke 7,32%, ami március elsején 8,93% volt,
  • 3 havi BUBOR: 2022. június 28-ai értéke 7,77%, ami március elsején 8,24% volt,
  • 6 havi BUBOR: 2022. június 28-ai értéke 8,26%, ami március elsején 7,91% volt.

Ebből is egyértelműen látszik, hogy a kamatfixálás hossza alapvető fontosságú. Amennyiben csak rövid időre, mondjuk egy hónapra van fixálva a kamat, akkor a kamatstopnak ténylegesen van haszna. Ebben az esetben az intézkedés 1,61 százalékponttal csökkenti a fizetendő kamatot. Mindazonáltal a fél éves időszaknál már teljesen más a helyzet: a BUBOR értéke már most alacsonyabb, mint az intézkedés által fixált szint.

A jogszabály azt is tartalmazza, hogy a vállalati hitelek esetében a kamatstop április első napjáig marad meg. Az elmúlt időszakban a kivezetés dátumát folyamatosan tologatták ki, de a mostani helyzet alapján arra következtethetünk, hogy ez már tényleg a végleges dátum. 

Hogy alakul a kamatstop a lakossági jelzáloghiteleknél?

A lakáshitelek esetében még nem ennyire kedvező a helyzet. Ez azért van, mert a BUBOR értékét egy sokkal korábbi, 2021. október 27-ei érték alapján rögzítették. Ehhez képest a referenciakamatok jelenlegi értékei még mindig magas szinten állnak. 

A jelzáloghiteleknél még nem érkezett el az a pont, hogy az intézkedés kivezesse magát. Ezeknél a hiteleknél az intézkedés 2024. június 30-ig van érvényben. Érdekes kérdés, hogy addig hogyan alakulnak a BUBOR értékei és hogy a kormány erre mit lép.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük