2024. június 15., szombat

Többmilliós lakodalom – spórolási tippek a nagy naphoz

Már nemcsak egy olyan lakodalom lehet keményen zsebbe nyúlós, ahova több száz embert hívnak meg, hanem egyszerűbb, szerényebb is többmilliós tétel lehet a leendő ifjú párnak. Egy lakodalom megszervezése mindig is drága mulatságnak számított, idén viszont 30-50 százalékos áremelkedés ment végbe a tavalyi szinthez képest. Ha ez nem lenne elég, 2022-ben csökkent a házasságok száma is a KSH adatai szerint. Cikkünkben olyan spórolási tippek találhatóak, amivel érdemes lehet belevágni a felkészülésbe a lakodalomra!

Már 8 millióba is kerülhet egy lakodalom

Anyagilag nem jár jól, aki most tervez házasodni: idén már 8 millió forintba is kerület egy átlagos 80 fős lakodalom. Ha azt gondolnánk, hogy ez az összeg azért jött ki, mert mindenből a legjobbat, legdrágábbat vagy a legexkluzívabbat választottuk, el kell szomorítsunk, nem így van. A 8 millió forint nem tartalmazza a vendégek elszállásolását és semmilyen különösebb programot.

Sokan nem engedhetnek meg maguknak ekkora kiadást, így vagy lemondják, vagy elhalasztják a lakodalmat arra számítva, hogy idővel talán olcsóbban is meg tudják szervezni. Az áremelkedés azonban tényleg brutális: a lakodalmakat tavaly még 3-5 millió forint közötti összegből ki lehetett hozni.

Az egyes szolgáltatásokban nagyobb árkülönbségek lelhetőek fel, azonban a fotósoknál, szertartásvezetőknél, dekoratőröknél és minden egyes szolgáltatónál érezhető a drágulás. Tehát aki most szeretne házasodni, tartsa szem előtt, hogy egy 80 fős lakodalom minden extra nélkül simán kerülhet 8 millió forintba. Ebben a helyzetben különösen jól jöhetnek a spórolási tippek, amelyek segítenek elkezdeni megtakarítani a nagy napra.

Spórolási tippek az esküvő szervezéséhez

Az esküvőre és a lakodalomra való előzetes anyagi felkészülés fontos pénzügyi cél. Minél korábban kezded, annál könnyebben fogod tudni finanszírozni a felmerülő költségeket. Sőt, már kisebb összegben is érdemes elkezdeni a megtakarítást. Arról nem is beszélve, hogy a megtakarítás hozzájárul a pénzügyi stressz csökkentéséhez is. A cikkben olyan spórolási tippek szerepelnek, amelyeknek nagy hasznát veheted, ha a terveid között szerepel a lagziszervezés!

Készíts egy lakodalmi költségvetést!

Határozd meg nagyjából, hogy mennyit szeretnél a nagy napra költeni. Ehhez szükséged lesz egy részletes költségvetésre, amely magában foglalja a lakodalom minden egyes aspektusát, többek között a helyszínt, a vendéglátást, a ruhát, a dekorációt, a fotózást és az egyéb felmerülő költségeket. Az átfogó költségvetésnek köszönhetően pedig könnyedén ki tudod számolni, hogy havonta mekkora összeget kell félretenni a cél eléréséhez.

Nyiss megtakarítási számlát!

Érdemes lehet egy külön megtakarítási számlát nyitni, amelyen kifejezetten az esküvőre félretett pénzeket gyűjtögeted. Ennek egy költséghatékonyabb változata – már persze ha van Revolut számlád -, ha a Revoluton belül nyitsz egy külön zsebet, ahol a pénzedet gyűjtögeted. Ez egyszerűbb és olcsóbb, de ha ragaszkodsz a megtakarítási számlához, akkor is számos lehetőséged van!

Határozd meg a havi megtakarítási célt!

A spórolási tippek közül talán az egyik legfontosabb egy megtakarítási cél kitűzése. Ha már kiszámoltad, hogy mekkora összeg szükséges a lakodalomhoz és hogy mikor lesz a nagy nap, akkor könnyen megkapható, hogy ahhoz havonta mennyit kell félrerakni. Amennyiben viszonylag rövid idő alatt szeretnéd összegyűjteni a szükséges pénzt, akkor elképzelhető, hogy a havi jövedelmednek nagyobb részét kell félrerakni, így viszont le kell mondani néhány extrább kiadásról.

Kerüld el a felesleges költekezést!

A pénzügyi célok elérésekor minden esetben érdemes áttekinteni a jelenlegi költési szokásaidat. Ezzel látni fogod azokat a területeket, ahol a kiadásokon lehet csökkenteni. Az olyan extrább kiadásokat, mint egy sokadik új ruha, több streaming szolgáltatás, adott márkás élelmiszerek érdemes leépíteni, de még a bankszámla és a bankkártya költségein is spórolhatsz. Ezeket a kisebb megtakarításokat is áthelyezhetjük az esküvői megtakarításba!

Készíts egy havi költségvetési tervet!

Érdemes lehet egy havi szintű költségvetési terv létrehozása is, ami tartalmazza a bevételeidet, kiadásaidat és azt az összeget, amelyet havonta szeretnél megtakarítani a lakodalomra. Mindenképpen ragaszkodj ehhez a költségvetéshez, hogy folyamatosan haladj előre a megtakarítási cél irányába!

Automatizáld megtakarításaidat!

A spórolási tippek közül szintén hasznos lehet a megtakarítások automatizálása. Célszerű lehet megfontolni az automatikus átutalás lehetőségét is, ami minden hónapban egy meghatározott összeget utal át a folyószámláról az esküvői megtakarítási számlára. A megtakarítások automatizálása segíthet a fegyelmezettség és pénzügyi tudatosság kialakításában azáltal, hogy rendszeresen átvezeti a beállított összeget.

Gondolkozz egyéb bevételi forrásokban!

Ha van arra lehetőséged, akkor kereshetsz további lehetőségeket, amivel a havi bevételedet gyarapítod. Ez magában foglalhatja a részmunkaidős munka vállalását, valamilyen szabadúszó munkát vagy olyan tárgyak, ruhák eladását, amelyekre már nincs szükséged. Utóbbira ma már számos könnyen kezelhető felület rendelkezésre áll!

Fizesd ki az adósságaidat!

Amennyiben vannak fennálló adósságaid, akkor az esküvő előtt mindenképpen érdemes azokat rendezni! A tartozás visszafizetése “elkölthető” pénzt szabadít fel amellett, hogy megakadályozza a szükségtelen kamatköltségek fizetését is.

Keress költséghatékony megoldásokat!

Keresd meg a módját, hogy hogyan lehet az esküvő és a lakodalom költségeit csökkenteni. Ilyen lehet például a rövidebb vendéglista, egy olcsóbb helyszín, ruhabérlés vásárlás helyett, a fotós barát, családtag felbérlése vagy az esküvő egyes dekorelemeinek otthoni elkészítése.

Ne feledd, hogy a pénzügyi célok eléréséhez minden esetben reálisan kell látni saját anyagi helyzetedet és az esküvővel kapcsolatos elvárásokat. A spórolási tippek betartása és a megtakarítás időben való elkezdése, a szorgalmas tervezés és a fegyelmezett, tudatos megtakarítás mind-mind hozzájárulhat ahhoz, hogy felesleges anyagi terhek nélkül szervezhesd meg álmaid nagy napját!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük