2024. május 19., vasárnap

Erre figyelj a bankszámla költségeinek csökkentéséhez

Ha alapjaiban véve elégedett vagy mostani bankszámláddal, de sokallod a költségeit, esetleg nem akarod a macerás bankváltás folyamatát végigcsinálni, akkor ez az útmutató hasznos lehet számodra! Néhány egyszerű taktikával és egy kis odafigyeléssel lényegesen csökkentheted a bankszámla költségeit. Ezekkel a tippekkel akár több tízezer forintot is megtakaríthatsz. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy mire érdemes figyelned!

Bankszámla költségek: ezekkel találkozhatsz leggyakrabban

A számlanyitásért a bankok nem számolnak fel semmilyen költséget, viszont a számlavezetés díja a legtöbb konstrukciót terheli. A számlavezetési díjat néhány banknál ügyfélkapcsolati díjként, számlafenntartási díjként vagy havi zárlati díjként nevezik, azonban minden esetben ugyanazt jelenti. Nem az a lényeg, hogy ezt a költséget hogyan nevezték el, hanem az, hogy ezt minden hónapban beterheli a bank a számlánkra. Ugyanakkor a bankok kínálhatnak ingyenességet is, ha az ügyfél teljesít bizonyos feltételeket.

A bankszámla vezetési díja mellett szintén gyakran találkozhatunk az SMS szolgáltatás díjával. Ez azt a célt szolgálja, hogy a bankszámlán mindenféle pénzmozgásról kapunk üzenetet. Egy SMS általában 35-40 forint között mozog, így ez is nagyobb összeggé duzzadhat havi szinten.

A bankok a bankkártyáért is díjat számíthatnak fel, ami évente fizetendő. Ez általában 9000 forintig  terjedő összeg. A bankkártyához bizonyos esetekben tartozhatnak olyan többletszolgáltatások, mint az utasbiztosítás vagy a balesetbiztosítás. Ez alapvetően hasznos, viszont az éves díjat is megdobja.

A bankkártya díja mellett előfordulhat, hogy egy egyszeri, kibocsátási díjat is meg kell fizetnünk. Ugyanakkor ez nem minden banknál van így: többnyire a bankkártya lejáratával az új kártya kibocsátásakor merül fel. Most pedig térjünk rá, hogy milyen egyszerű trükkökkel tudod csökkenteni a bankszámlád költségeit!

Az ingyenes bankszámla feltétele lehet a jóváírás

Ahhoz, hogy a számlavezetési díjat megspóroljuk, általában elvárás egy meghatározott összegű havi jóváírás. Itt az is fontos, hogy a pénz külső forrásból érkezzen. Az tehát nem megoldás, ha a bankon belüli számláid között átvezeted a szükséges összeget. A minimum összeg viszont lényeges szórást mutat: a havi 75 ezer forinttól akár a milliós nagyságrendig is terjedhet. Utóbbi inkább a prémium bankszámlák esetén jellemző.

Emellett az is fontos, hogy az adott összegű jóváírásnak kell a számlára érkeznie, vagy pedig az ügyfél havi jövedelmének. A jóváírás könnyedén teljesíthető egy másik számláról, viszont a jövedelemérkeztetés néha problémásabb folyamat. A feltételek között arra is figyelmet kell fordítani, hogy az elvárt összegnek egy összegben kell a bankszámlán jóváíródni, vagy történhet több részletben is. Mindkettő bevett gyakorlat a bankoknál.

Ha készpénzfelvétel, akkor csak okosan

A készpénzfelvétel mindig egy nehéz kérdés, hiszen nehéz előre kiszámítani, hogy mekkora összegre lehet szükségünk. Ebből kifolyólag érdemes a jogszabályba foglalt havi kétszeri ingyenes pénzfelvételt kihasználni. Van olyan konstrukció is, ami ennél lényegesebb magasabb összegű pénzfelvételt biztosít. Az viszont tévhit, hogy csak a bankod ATM-jénél van csak erre lehetőséged. Ez esetben inkább arra érdemes figyelmet fordítani, hogy személyenként egy számlára vonatkozik csak az ingyenes felvétel. Akkor tehát, ha egy bankszámlát a pároddal, családoddal közösen használsz, akkor együttesen érvényes a legfeljebb 150 ezer forintos limit. Az ingyenes készpénzfelvételről a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor oldalán tájékozódhat.

A banki felületeken keresztül érdemes utalni

Az ingyenes bankszámláknál érdemes tudni, hogy csakis azok az utalások ingyenesek, amelyeket az elektronikus csatornákon indítunk. (Arra is van példa, ahol csak a mobilbankos utalás díjmentes.) Ezzel szemben a bankfiókban vagy a postán indított utalások költséget vonnak maguk után. Az elektronikus tranzakciók viszont a bankoknál pénzben mindig kedvezőbbek. Ezzel nemcsak pénzt, de időt is megtakaríthatunk.

SMS helyett push üzenet

Az SMS értesítések nagyobb költségtételt eredményezhetnek. Kimondottan igaz ez, ha minden egyes tranzakcióról vagy netbanki belépésről kapunk üzenetet. Egy értesítés általában 35-40 forint, ami havi szinten gyorsan több ezer forintot jelenthet. Ehelyett érdemes lehet a bank applikációján belül a push értesítésekre váltani. Ezek ingyenesek, viszont még nem elérhető mindenhol. Az ingyenes bankszámlákhoz viszont mindig push üzenetek tartoznak.

Érdemes lecserélni a csekkes fizetéseket

A számláját célszerű lehet állandó átutalási vagy csoportos beszedési megbízással kifizetni a sárga csekkes megoldás helyett. Nemcsak azért, mert olcsóbban jöhetünk ki belőle, hanem azért is, mert adott számláknál ez a fizetési megoldás ingyenes. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a tranzakció ingyenessége mellett a módosításért számolhatnak fel költséget. Ez elvétve fordul elő, illetve nem egy nagyobb összeg, így hosszú távon megérheti.

Bankszámla mellé elektronikus bankkártya

A bankszámlákhoz szükségszerűen tartozik bankkártya is. Ez lehet dombornyomott is, de a bankkártyák többsége elektronikus kártya. A bankkártya díja évente fizetendő, általában 3000 – 8000 forint közötti tételt jelenthet. Az elektronikus kártya általános bankolási szokások esetén teljesen elegendő, hiszen mindent ugyanúgy intézhetünk vele, mint egy hagyományos kártyával. Vehetünk fel vele készpénzt, fizethetünk vele az üzletekben vagy akár online is. Ha nem jó az a bankkártya, ami az ingyenes bankszámla mellé jár, akkor ezért a bankok díjat számolhatnak fel. Ugyanakkor a számla többi kondícióját ez nem befolyásolja.

Ha megfogadod tippjeinket, akkor ezek mind segíthetnek csökkenteni a bankszámla költségeit anélkül, hogy bankot kellene váltanod. Mindazonáltal mindig fontos, hogy alaposan tájékozódj a bankszámla feltételeiről és díjszabásáról, hogy tisztában legyél azzal, pontosan milyen költségekkel jár az adott konstrukció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük