2024. július 21., vasárnap

Bankonként változhat a készpénzfelvétel felső határa

A 2020-as évek elején a hazai lakosság bankkártya és bankszámla lefedettsége már a 90 százalékot is elérte. Ugyanakkor sokan még mindig előnyben részesítik a készpénzt, annak ellenére is, hogy tudnának kártyával is fizetni. Természetesen vannak olyan helyzetek is, amikor ténylegesen szükséges lehet a nagyobb összegű készpénz. A készpénzfelvétel felső határa azonban attól is függ, hogy melyik banknál és milyen bankszámlával rendelkezel. Csokorba fogtuk hát, hogy milyen lehetőségeink vannak most!

Majdnem minden felnőttnek van legalább egy bankszámlája

A Magyar Nemzeti Bank 2021 decemberében publikált olyan tanulmányt, amelyből kiderülnek a fizetési szokásokkal és készpénzforgalommal kapcsolatos adatok. Ebből megtudható, hogy a 2020-as évek elejére a felnőttkorú lakosság

  • 87 százaléka rendelkezett minimum egy bankszámlával és
  • 85 százalékának volt legalább egy bankkártyája is.

A háztartások esetében ennél magasabb arány tapasztalható: 91 százalékuk legalább egy bankszámlával, 90 százalékuk pedig minimum egy bankkártyával is rendelkezett. A kiemelkedő arány ellenére sokan még mindig nem tudták elengedni a készpénzes fizetést. Ebből kifolyólag az is világos, hogy miért van életben már 10 éve a rendelet, amely legfeljebb havi két alkalommal összesen 150 000 forint készpénzfelvételt biztosít ingyenesen. A szabály csak a belföldi automatákra vonatkozik.

Bankonként eltér a készpénzfelvétel korlátja

A hazai bankok hirdetményeit áttanulmányozva világossá válik, hogy az egyes bankok napi készpénzfelvételi határai nagyban eltérnek egymástól. Nézzük végig néhány bank ajánlatát!

A Raiffeisen Bank ügyfeleinek az augusztus 1-től érvényes kondíciós lista szerint a legtöbb bankkártya esetében 300 ezer forintos készpénzfelvétel lehetséges naponta. Ugyanakkor néhány prémium bankkártyánál a felső korlát 500 ezer forint. Ráadásul a Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag akár 1,2 milliós pénzfelvételt is biztosíthat.

Az MBH Bank oldalán lévő tájékoztatás szerint a bank kártyáival legfeljebb 1 millió forint összegben vehető fel készpénz naponta. Mindazonáltal a korábban Budapest Bank által üzemeltetett automatáknál ez 800 ezer forintra csökken. 

Az OTP Bank augusztus 3-tól érvényben lévő hirdetménye alapján a bank ATM-jei legfeljebb 40 darab bankjegyet adhatnak ki egy-egy tranzakciónál. Ez legfeljebb 800 ezer forint készpénzfelvételt jelent. A bankkártyás hirdetmény szerint azonban nem vehetünk fel ekkora összeget: kártyatípustól függően a maximum 150 ezer, 300 ezer és 500 ezer forint lehet.

Nézzük tovább!

Az Erste Bank honlapján olvasható információk szerint az ATM-ek 50 bankjegyet tudnak kiadni. Ezzel összesen 1 millió forint összegű készpénzfelvétel válik lehetségessé. A július végi hirdetmény szerint alapvetően viszont 500 ezer forint a felső határ. Ugyanakkor beállítható az úgynevezett időzáras limit, ami ténylegesen 1 millió forintos felvételt tesz lehetővé naponta.

A K&H Bank lakossági ügyfelei a legtöbb bankkártyával naponta legfeljebb 1 millió forintot vehetnek fel ATM-ből. Amennyiben a bankkártya tulajdonosa nem töltötte még be 18. életévét, akkor a korlát 285 ezer forintra csökken.

A CIB Bank is hasonlóan 1 millió forintos limitet szabott meg a lakossági kártyatulajdonosok számára. A hirdetményük szerint azonban közel sem ilyen egyszerű a helyzet. Az automaták ezer és 10 ezer forintos címleteket tudnak kiadni, ami tranzakciónként legfeljebb 20 darab bankjegy lehet, összesen 200 ezer forintos összegben. “A Bank a következő felsorolásában szereplő ATM berendezések esetében az 1 000 Ft-os és 10 000 Ft-os címletek mellett 20 000 Ft-os címletet is kiadnak, Bankkártya Tranzakciónként maximum 20 db bankjegyet, maximum 400 000 Ft értékben (melyet az ATM berendezéseken matrica is jelöl): […]”, majd itt jön egy lista ezekről az ATM-ekről.

Az UniCredit Bank oldalán azt írja, hogy az ATM-ek 1 millió forint összeget tudnak egyszerre kiadni. A lakossági ügyfelek többségének azonban 500 ezer forintos összeg a készpénzfelvétel határa. A bank hirdetménye alapján az is lehetséges, hogy 1 hétre magasabb napi korlátot válasszanak. Ezt viszont a banknak egyedileg el kell bírálni.

Az összesítéssel kapcsolatban szükséges hangsúlyozni, hogy a felsorolt limitek a forint alapú lakossági bankszámlákra és bankkártyákra vonatkoznak, valamint az adott bank által üzemeltetett ATM-ekre érvényesek. Amennyiben nagyobb összegben van szükségünk készpénzre, mindenképpen érdemes előre tájékozódni, hogy a felvételt hol és milyen feltételek mellett tehetjük meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük