2024. július 20., szombat

Ingyenes készpénzfelvétel

Az ingyenes készpénzfelvételi űrlap kitöltésével jelentős összeget takaríthat meg – olvassa el az ATM-eknél való megtakarításról szóló ismertetőnket.

2014. február 1-jétől havonta legfeljebb két alkalommal vehet fel összesen legfeljebb 150 000 Ft összegű készpénzt ingyenesen az Ön által megjelölt fizetési számláról. Ahhoz azonban, hogy igénybe vehesse ezt a kedvező szolgáltatást, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően be kell jelentenie szándékát. A pénzintézeteknél vezetett számlákat, amelyeket általában bankszámlának vagy folyószámlának neveznek, a hatályos jogszabályok fizetési számlának nevezik. Azért használják ezt az elnevezést, mert már nemcsak a hagyományos bankok, hanem a nem banki pénzforgalmi szolgáltatók új típusai is rendelkezhetnek pénzátutalásra alkalmas számlákkal.

Ingyenes készpénzfelvételSzabályok és információk
Felvétel gyakorisága és összegHavonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 000 Ft ingyenes készpénzfelvétel a megjelölt fizetési számláról.
Kik vehetik igénybe a kedvezményt?Fogyasztók, akik betöltötték a 16. életévüket, és rendelkeznek magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel.
Nyilatkozat kötelezőségeNyilatkozatot kell tenni a számlavezető szolgáltatónál, hogy melyik számlára kívánják érvényesíteni a kedvezményt.
Hol lehet nyilatkozni?A nyilatkozatot a számlavezető szolgáltatónál, bankfiókban vagy az online banki szolgáltatáson keresztül lehet elvégezni.
Kedvezmény érvényesítése bankváltás eseténBankváltás esetén újra nyilatkozni kell az ingyenes készpénzfelvételről az új banknál, mivel a kedvezmény nem automatikus.

Forrás: creditline.hu

Hogyan lehet kihasználni ezt a lehetőséget

Az ingyenes készpénzfelvételi kedvezmény igénybevételéhez a fogyasztónak legalább 16 évesnek kell lennie, magyarországi lakóhellyel kell rendelkeznie, és írásban vagy e-mailben nyilatkoznia kell arról, hogy melyik számlán kívánja igénybe venni a kedvezményt.

Fogyasztónak minősül az a természetes személy, aki az ügyletkötés során a szakmai vagy üzleti tevékenységével össze nem függő célból jár el. A törvény értelmében csak fogyasztók használhatják ezt a lehetőséget, cégek vagy vállalkozók nem.

A kedvezményt nem alkalmazzák automatikusan, és a fogyasztónak több számlája is lehet. A nyilatkozat alapján határozzák meg, hogy mely számlákra vonatkozik a kedvezmény. Ha nincs nyilatkozat, a készpénzfelvételek a vonatkozó díjszabás szerint kerülnek felszámításra.

Mikortól jár az ingyenes készpénzfelvétel?

Ha adott hónap 20. napjáig jelentkezik, a kedvezmény a következő hónap 1. napjától vehető igénybe, ellenkező esetben a második hónap 1. napjától. A kedvezmény csak az ATM-felvételekre vonatkozik, a közvetlen fiókos tranzakciókra nem.

A kedvezmény Magyarországon belül bármely ATM-ben igénybe vehető. Ez azt jelenti, hogy nem korlátozódik a számlavezető szolgáltató ATM-jénél havonta kétszer történő pénzfelvételre, összesen 150.000 Ft összeghatárig. Megjegyzendő, hogy a kedvezmény nem vonatkozik a postai készpénzfelvételre, amelyért a pénzintézetek külön díjat számítanak fel. Ha a számlához több kártya is kapcsolódik, a kedvezmény nem vonatkozik minden egyes kártyára. A számlakivonat a számlához kapcsolódik, nem a kártyához. A kedvezmény legfeljebb kétszer vehető igénybe, legfeljebb 150.000 forintos összegre. A második készpénzfelvétel nem ingyenes, ha az első tranzakció már elérte a 150.000 Ft-ot.

Hol kell nyilatkozni?

A bankfiókban vagy az online banki szolgáltatáson keresztül nyilatkozzon a számlavezető banknál arról, hogy melyik számlára kívánja a kedvezményt érvényesíteni. Ha a nyilatkozattétel nehézségekbe ütközik, a nyilatkozatot képviselő is megteheti bizonyos esetekben. Az, hogy a meghatalmazott megteheti-e a nyilatkozatot, az adott pénzintézettől függ. Fontos, hogy a meghatalmazás megfeleljen a formai követelményeknek, és tartalmazza a helyes számlaszámot.

Mi a teendő, ha egy számlát többen használnak, és több tulajdonosa van? Ha több tulajdonos van, a kedvezmény csak egyszer használható fel. Ez azt jelenti, hogy havonta legfeljebb kétszer vehet fel 150 000 forint ingyenes készpénzt.

Bankváltás esetén is érvényesíthető az ingyenes készpénzfelvétel?

A bankváltás nem akadályozza meg a kedvezmény érvényesítését, azonban a kedvezmény nem érvényesül automatikusan, és az ingyenes készpénzfelvételt újra kérelmeznie kell annál a banknál, ahová átváltott.

Ingyenes készpénzfelvétel 150.000 forint összértékig

Legfeljebb kétszer 150.000 Ft-ot vehet fel ingyenesen a fizetési számlájáról. Például, ha első alkalommal 60.000 Ft-ot, másodszor pedig 40.000 Ft-ot vesz fel (azaz összesen 100.000 Ft-ot), akkor hiába vehet fel újabb 50.000 Ft-ot díjmentesen, a kedvezményt csak havonta kétszer kapja meg, mivel ez a harmadik tranzakció, így nem lesz ingyenes a pénzfelvétel. Ha a pénzfelvétel a hónap utolsó napján történik, akkor a pénzfelvétel időpontja a pénzforgalmi szolgáltató szabályaitól függ. Ezért előfordulhat, hogy az egyik hónapban végzett tranzakciókat a következő hónapban terhelik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük