2024. július 25., csütörtök

Ingyenes bankszámla? Nem csak a mesékben létezik!

Az elmúlt néhány évben jelentős drágulás ment végbe a számlavezetés esetén a magyar bankoknál, ráadásul újabb emelések várhatóak. A banki különadó miatt a szakértők 15-20 százalékos emelést jósolnak. A jelenlegi válság közepette pedig igencsak felelőtlen döntés lehet, ha több tízezreket “kidobunk” számlacsomagunkra. A kínálatban a bankok rendszeresen reklámozzák ingyenes számlacsomagjaikat, viszont felmerülhet a kérdés, hogy meddig ingyenes a csomag? Milyen feltételeket kell hozzá teljesíteni? Van olyan, ami végig ingyenes marad? A cikkben minden kérdést megválaszolunk.

Ezekkel a csomagokkal ténylegesen jól járhatunk

A bankok kínálatában több olyan számlacsomag is található, amelynél a főbb szolgáltatások ténylegesen ingyenesek, amennyiben teljesíted az ehhez előírt feltételeket. Most három bank – a CIB Bank, az UniCredit és a Raiffeisen Bank – ajánlatát mutatjuk be. A hangsúly az ingyenességen van, azonban nagyban eltérőek a bankok által nyújtott kedvezmények és az ehhez teljesítendő feltételek is. A megfelelő számla kiválasztása nem egyszerű feladat, számos szempont alapján hozhatjuk meg döntésünket.

Unicredit bank, CIB bank és Raiffeisern bank összehasonlítása

1. A havonta jóváírt minimum összeg

Az ábrán csakis olyan bankszámlacsomagok szerepelnek, amelyek legalább két éven keresztül biztosítják ügyfeleiknek a kedvezményeiket. Az akciós díjszabás megszerzéséhez viszont szigorú előírásoknak kell megfelelni. Ezeknél a konstrukcióknál a legtöbb bank elvárja, hogy az adott számlát fizetési számlaként használjuk, azaz a pénzintézet által előírt minimum összeg érkezzen meg minden hónapban a számlánkra. Ez a CIB Banknál elérhető Eco számlánál az aktuális nettó minimálbért jelenti, ami idén 154 270 forint. Az UniCredit Partner Aktív Zéró csomagjánál még ennél is kedvezőbb a feltétel: mindössze 75 ezer forint beérkezését várják el havonta. A Raiffeisen Prémium Gold 2.0 a legszigorúbb mind közül, ugyanis itt 400 ezer forintos havi jóváírást vár el a bank. (Ugyanakkor ezt felülírja, ha minimum 8 millió forinttal rendelkezünk a banknál.)

2. További feltételek

A Raiffeisen számlacsomagjánál ezen felül az is előírás, hogy a bankkártyával évi minimum 500 000 forintot költsünk. A másik két pénzintézetnél nincs ilyen előírás, csupán annyi további feltételt szabtak meg, hogy nem lehet másik bankszámlát vezetni a kedvezményes mellett.

Mindhárom csomagnál megvalósul, hogy a főbb díjtételek többnyire ténylegesen költségmentesek, ami havonta több ezer forint spórolást is eredményezhet.

  • Az átutalás is ingyenes (az UniCredit csomagjánál csakis a mobilbankon keresztüli utalás),
  • a tranzakciók is költségmentesek,
  • az SMS szolgáltatás helyetti push értesítések beállítása szintén ingyenes.

Arra viszont mindenképpen figyelni kell, hogy az előírt feltételeknek minden hónapban megfejeljünk. Amennyiben nincs meg az elvárt havi jóváírás összege (vagy a Raiffeisennél az ezt kiváltó megtakarításunk lecsökken), akkor keményen a zsebbe kell nyúlnunk.

Az UniCredit Zéró Aktív Csomagjánál nem sújtanak jelentős költségekkel, mindössze 1166 forint a kedvezmények nélküli számlavezetési díj havonta. A CIB ECO egyes ajánlataival már nem járhatunk ennyire jól: 2562 és 5267 forintos díjszabás lép életbe. A Raiffeisen Prémium Gold 2.0-nál pedig még többet, havonta 12 092 forintot kérhetnek el számlavezetési díj gyanánt. Ebből is látható, hogy csakis akkor érdemes ilyen számlát nyitni, ha ténylegesen tudjuk teljesíteni a bank által előírt feltételeket.

3. A kedvezmény ideje

Hiába felelünk meg minden feltételnek, ezekben a kedvezményekben általában csak egy bizonyos ideig részesülhetünk. A CIB Bank ajánlatainál ez 2 évet, az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomagjánál pedig 3 évet jelent. A Raiffeisen csomagja viszont kivételt jelent: a kedvezmény az ajánlat visszavonásáig jár. Az akciós időszak azonban a másik kettő csomagnál is kedvező, ugyanakkor 1-2 évente célszerű lehet megfontolni a számlaváltást, akár bankon belül is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük