2024. május 19., vasárnap

Bankszámla költségcsökkentés bankváltás nélkül

Ha nem szeretnéd sem a bankszámla csomagodat lecserélni, sem bankot váltani, viszont sokallod a a felmerülő költségeket, akkor ezt az útmutatót mindenképp neked ajánljuk. Ezekkel a tippekkel már azonnal spórolhatsz, hosszú távon pedig akár tízezres nagyságrendű összeget takaríthatsz meg.

1. Mérd fel a bankszámla használati szokásaidat!

A bankszámlával kapcsolatos túlzott költségeket gyakran az indokolja, hogy számos olyan szolgáltatásért is fizetünk, amit nem használunk. Ez azt jelenti, hogy nem a számunkra megfelelő számlacsomagot választottuk. Át kell gondolni, hogy mire szeretnéd használni a bankszámládat, mik a pénzügyi szokásaid, hiszen a megfelelő csomaggal akár nagyobb összeget is megtakaríthatsz. Ehhez azt kell figyelned, hogy a hónapban milyenek a pénzköltési és kártyahasználati szokásaid.

Ezeket a kérdéseket gondold át:

  • Kártyás fizetés vagy készpénz?
  • Milyen gyakorisággal utalsz?
  • Gyakran vásárolsz online?
  • Mi a legbiztonságosabb módja a pénzem kezelésének?
  • Online vagy személyes ügyintézés?
  • Milyen extra szolgáltatások szükségesek?

3. Használd ki az online bankszámlát!

A legtöbb banknak ma már van mobilbankos vagy internetbankos lehetősége, ahol az ügyintézés  nemcsak gyorsabb, de olcsóbb is, mint a folyamat személyes vagy telefonos lebonyolítása. Ha még nem használtál korábban netbankot, akkor a legegyszerűbb, ha az utalások indításával ismerkedsz meg.

Ha tudod, hogy biztosan nem fogod kihasználni ezeket az online lehetőségeket, jobban szereted a személyes ügyintézést, akkor inkább ne igényeld a mobilbankot. Néhány pénzintézet már azért is díjat számít fel, hogy a netbankot használod, így ez akkor is pluszköltséget jelent, ha valójában nem  is használod.

4. Olvasd át az apró betűs részeket is!

A reklámokban szereplő ajánlatok sokszor csak azt mutatják be, hogy miért előnyös az adott konstrukció. Ez elsőre igencsak csábító lehet, viszont mindenképp informálódj a bankban, hogy a kedvező ajánlathoz milyen feltételeknek kell teljesülni. A kedvező számlavezetési díjhoz a bankok gyakran olyan kritériumokat írnak elő, hogy rendszeresen érkezzen bizonyos összeg a számládra, legyen az a fizetésed, ösztöndíj vagy bárminemű pénzösszeg.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a bankok számos jogcímen számíthatnak fel költségeket, így lehet, hogy a kedvező ajánlat ezekkel a költségekkel már nem is olyan kedvező. A legjobb esetben 0 forintos számlavezetési díjjal is találhatsz a kínálatban bankszámlát, számos csomag pedig csupán párszáz forintos költséggel jár, viszont a megfelelő körültekintés nélkül több ezer forintot is fizethetsz feleslegesen.

5. Tervezd meg a készpénzfelvételeket!

Ha gyakran használsz készpénzt, akkor tudnod kell, hogy havonta kétszer, maximum 150 000 forint értékben vehetsz fel készpénzt költségmentesen. Abban az esetben, ha ennél többször, vagy nagyobb összegben szeretnél készpénzhez jutni, akkor azért a bank plusz pénzt számol fel. Ezek a díjak a bankok esetében eltérőek, de figyelembe veszik azt is, hogy az ATM-et használtad vagy a bankfiókban, postán vetted-e fel a pénzt.

Az ingyenes készpénzfelvételnél bármelyik hazai automatát választhatod, viszont ezen felül érdemes azt az ATM-et választani, ahol a számládat vezeted. Jellemzően a saját bankod automatájából felvett összeg többletköltsége alacsonyabb, viszont néhány számlacsomag ugyanazokat a költségeket számítja fel függetlenül attól, hogy melyik bank ATM-jét használtad. Ha nagyobb összegű készpénzre lenne szükséged, akkor még fontosabb, hogy tisztában legyél a  bankod díjszabásával.

6. A megtakarításnak nem a bankszámlán van a helye!

A megtakarításodat nem érdemes a folyószámlán tartogatni, hiszen ekkor csak csekély kamatot fizet utána a bank, főleg, hogy a jelenlegi inflációs környezetben a megtakarításod értéke napról-napra csökken. A megtakarításokat célszerű megtakarítási számlán gyűjteni vagy éppen befektetni.

A befektetési lehetőségek köre igencsak széles, ugyanis az egyes opciók eltérő hozammal és kockázattal rendelkeznek. Azt is át kell gondolni, hogy mire gyűjtünk: lakást szeretnénk vásárolni vagy a nyugdíjas éveinket szeretnénk bebiztosítani. Ha megtakarításaiddal hosszú távon tervezel, akkor érdemes lehet elgondolkozni a TBSZ-számlán is.

7. Tartsd szemmel a bankszámla csomagodat!

A bankok gyakran az első évben eltérő díjszabással dolgoznak, hiszen szeretnék megnyerni maguknak az ügyfelet. A kedvező konstrukciók a második évtől viszont megváltozhatnak, így érdemes a későbbiekben is nyomon követni a szerződési feltételeket. Az is lehetséges, hogy az első évben mentesülünk a kártya éves díjának fizetése alól, így a második évtől az is növelheti a költségeinket. Ezt évről-évre nyomon kell követni, mert elképzelhető, hogy 1-2 év elteltével a csomagunk veszít kedvezőségéből.

8. Válaszd a bankszámla alternatívákat!

Ahhoz, hogy a bankszámla költségcsökkentést érjünk el, vegyünk igénybe alternatív megoldásokat.

  • Az SMS értesítéseket cseréljük le a telefonos alkalmazásban ingyenesen elérhető push üzenetekre!
  • A papír alapú értesítéseket (pl. számlakivonat) mondd le, hiszen ezeket költségmentesen megtekintheted a netbankodban!
  • Ha csak az alap dolgokra használod a bankkártyádat (pl. fizetés, online vásárlás, készpénz felvétel), akkor a dombornyomott kártyát érdemes lecserélned sima plasztik kártyára.
  • Bizonyos szolgáltatásokért plusz díjat számítanak fel a bankok (pl. PIN-kód módosítás, másik számlacsomagra váltás, számla megszüntetése), ezeket igyekezz elkerülni!

Ahhoz, hogy érdemben tudjuk csökkenteni a banki költségeinket, nélkülözhetetlen a tudatos pénzügyi magatartás, ugyanis a megfelelő utánajárással könnyen megtalálhatod az egyéni  preferenciáidnak megfelelő csomagot, amivel akár tízezres nagyságrendű összeget is spórolhatsz. Ne tántorítson el a bankváltás vagy a csomag lecserélése, hiszen az ügyintézés ma már gyors és egyszerű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük