2024. június 15., szombat

Egyszerűsített bankváltás pillanatok alatt

A pénzügyi világ dinamikusan változik, különösen érezhető ez a bankváltás területén. Az egyszerűsített bankváltás egyre népszerűbbé válik, hiszen az ügyfelek számára nagyban leegyszerűsödik ez a folyamat. Ennek köszönhetően a felhasználók gyorsan és hatékonyan válthatnak bankot anélkül, hogy a hagyományos bürokratikus eljárásokon végig kellene menniük. Ebben a cikkben felfedezzük az egyszerűsített bankváltás folyamatát, időtartamát és lépéseit. A banki költségek idén is drágulni fognak, így ha gondolkozol a bankod lecserélésében, akkor hasznodra lesz az útmutatónk.

Ezeket gondold végig előtte

Mielőtt elhatározod magad a fizetési számlád vagy a bankod leváltása előtt, gondold át a három alábbi kérdést:

  • Miért van szükség a bankváltásra? Ha valamelyik szolgáltatás nem tetszik, esetleg sokallod a díját, de ehhez hasonló, másik szolgáltatást szívesen igénybe vennéd, akkor sincs feltétlen szükség másik bankot keresni.
  • Van másik szolgáltatás, ami tetszik? Érdemes lehet először más pénzintézetek kínálatát is megnézni, hogy van-e egyáltalán olyan termékük vagy szolgáltatásuk, amit szeretnénk. Ehhez nem szükséges a bankokat végigjárni, az MNB bankszámlaválasztója segít.
  • Mik a legfontosabb szempontok? Az új bankszámla vagy bank kiválasztásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni: a bankfiókok elérhetősége, helye, nyitvatartási ideje, ATM-ek elhelyezkedése stb.

Az egyszerűsített bankváltás folyamata

A bankváltás kapcsán sokakban felmerül, hogy ez egy bonyolult, hosszadalmas, időigényes ügyintézést jelent. Az egyszerűsített vagy „egyablakos” bankváltás viszont nagyban leegyszerűsíti ezt a folyamatot.

Az első lépést a számla tulajdonosának vagy tulajdonosainak kell a kiválasztott banknál kezdeményezni. Fontos, hogy több tulajdonos esetén mindenkinek részt kell vennie ebben. Ekkor az új bankban ki kell tölteni a számlaváltási meghatalmazást, amit a régi banknak kötelezően el kell fogadni. Az új pénzintézet kezébe veszi az ügyet és 2 munkanapon belül megkéri a korábbi bankot, hogy 5 munkanapon belül bocsássa rendelkezésére

  • a beérkező rendszeres átutalások,
  • a rendszeres átutalási megbízások és
  • a beszedési felhatalmazások adatait (például az utalás összege, rendszeressége, határideje, azonosítója)

Ezeket az adatokat az elmúlt 13 hónapra visszamenőleg kell az új banknak átadni. Amennyiben szükségünk van erről egy kimutatásra, azt ingyenesen kérhetjük.

forrás: MNB

Van lehetőség arra is, hogy megválasszunk azt az időpontot, amikortól a tranzakciók már az új számláról teljesülnek. Ehhez egy nyilatkozatot kell csak tenni. Ugyanakkor a legkorábbi időpont az adatok új bankhoz való beérkezését követő 6. munkanap lehet. Arról is dönthetünk, hogy a régi bankszámlát mikortól szüntessék meg.

A bankváltás nem mindig lehetséges

Ha az előírt feltételek teljesülnek, akkor az adatok átadása után megszűnik a régi bankszámla, annak egyenlege pedig az új bankszámlára kerül át. Fontos azt is tudni, hogyha a számla egyenlege negatív (például folyószámlahitel-tartozás miatt), akkor a korábbi számla nem szüntethető meg. Erről a bank azonnal informálja az ügyfelet. Az sem lehetséges, hogy a régi bank a felmondás napja előtt letiltsa a bankkártyánkat.

A régi bank nem utasíthatja vissza a bankváltás kezdeményezését akkor sem, ha számlacsomagot igényeltünk, vagyis ha olyan szolgáltatások társulnak a bankszámla mellé, mint a netbank, sms értesítés vagy biztosítás. A meglévő hitelszerződés sem jelenthet akadályt.

Ha a folyamat során minden rendben van, akkor a bankváltás mindössze 13 munkanapon belül megtörténik. Látható, hogy a folyamat oroszlán részét a bank bonyolítja le, az ügyfélnek csupán elindítani kell azt.

Ezeket vedd még figyelembe!

Amennyiben figyelembe vettél minden fontos szempontot és ténylegesen a bankváltás mellett döntesz, akkor a folyamat elindítása előtt gondold még át a következő néhány pontot:

  • Érdemes átgondolni, hogy a régi számla mellé milyen szolgáltatások társultak és azt, hogy az új számla mellé is igénybe lehet-e venni azokat.
  • Mielőtt a szolgáltató váltást kezdeményeznéd rendezd a számlán lévő folyószámlahitel-, vagy egyéb tartozást.
  • A bankváltás időszakára is célszerű annyi pénzt megtartani a régi számlán, hogy még az arról induló tranzakciókra legyen elegendő fedezet.
  • A számlaváltás folyamatáról, határidejéről és esetleges költségeiről érdemes lehet az új banknál  előzetesen informálódni.

Az is előfordulhat, hogy a bankszámla megszüntetését követően nem szeretnénk újabb számlát nyitni. Ekkor fordítsunk arra figyelmet, hogy ennek milyen következményei lehetnek és hogyan történik az ügyintézés. 

Tudtad?

A meghatalmazás benyújtását követően akár 13 munkanap alatt is lebonyolíthatjuk a folyamatot!

A bankváltás egy kockázatmentes folyamat, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy kárt szenvedünk el, ahogyan attól sem, hogy a régi vagy az új bank nem megfelelően jár el. Amennyiben a bank hibázik és emiatt anyagi kár ér minket, akkor a banknak kötelező ezt azonnal megtéríteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük