2024. július 19., péntek

5 + 1 tipp a megfelelő bankszámla kiválasztásához

Manapság már szinte mindenki rendelkezik bankszámlával, viszont azt nem tudják, hogy a megfelelő számlával akár több tízezer forint is megtakarítható. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet erre a területre, így jóval drágább csomaggal rendelkeznek, mint amire valójában szükségük lenne. Honnan tudjuk viszont, hogy a megfelelő bankszámla konstrukciót választottuk? Cikkünkben öt szemponton keresztül mutatjuk be, hogy a bankszámla kiválasztásához milyen tényezőket érdemes figyelembe venni.

A megfelelő bankszámla kiválasztásának 6 lépés
creditline.hu

1. Tudakolódj a számlavezetési díjról!

Az első és legfontosabb tényező, hogy a bankszámla milyen költségekkel jár, hiszen nem mindegy, hogy mennyibe kerül az adott számla vezetésének éves díja. Manapság már több ingyenes konstrukció érhető el, azonban ehhez gyakran előre meghatározott feltételeket kell teljesíteni, amelyeket a bankok promóciói nem mindig említenek. Fontos kérdés, hogy mekkora összeget emészt fel a bankkártya éves díja, így érdemes összehasonlítani az első év után felmerülő díjakat a kezdetben ingyenes és nem ingyenes számlacsomagok esetében is.

Ahhoz, hogy a számunkra megfelelő bankszámlát válasszuk, végig kell gondolni a számlahasználati szokásainkat és aktivitásunkat, hiszen ezek jelentős költségeket eredményezhetnek, ha nem a megfelelő konstrukciót választottuk. Ha gyakran utalunk pénzt vagy állítunk be csoportos beszedési megbízásokat, akkor a kisebb tranzakciós díjjal járó konstrukció választása a célszerű. Ha utalás helyett gyakrabban veszünk fel készpénzt, akkor olyan konstrukciót kell választani, ahol a kártyahasználat díja alacsony.

2. Gondold át, ki legyen a bankkártya használója!

A második mérlegelendő kérdés, hogy ki fogja használni a bankkártyát. A használók számától függően szükséges meghatározni az online vásárlási lehetőséget, a költési limitet, a többi felhasználó használati jogosultságát és a használat összeghatárát.

Ha esetleg cégnek igényeled a bankszámlát, akkor azt is el kell dönteni, hogy kinek a neve kerül a bankkártyára, illetve hogy az a személy milyen jogkörrel bír, például utalhat-e, vehet-e fel készpénzt azt ATM-ből, a felvételnek mekkora összeghatára legyen.

3. Érdeklődj a tranzakciós adó felől!

A bankszámla kiválasztásánál érdemes utánajárni, hogy a bank által feltüntetett árak tartalmazzák-e a tranzakciós adó mértékét. Ehhez szükséges, hogy tisztában legyünk a havi költésünk nagyságával, ugyanis ennek függvényében határozódik meg az utalás banki költsége. Gyakran a készpénzfelvételek számától és összegétől függően is fizetendő a bankköltség, így mérlegelni kell, hogy a mindennapokban mekkora összegben szükséges készpénzt tartani.

4. Tervezz a devizaforgalommal!

Abban az esetben, ha devizaforgalmat is bonyolítasz, akkor is szükséges informálódni a banki költségekről, hiszen külföldi utalás esetében más alapdíj és százalékos díj van érvényben. Kisebb összegű devizaforgalom esetében az alapdíj mérvadó lehet, hiszen az jelentősen megnövelheti a fajlagos költségeket.

5. Mérd fel az online ügyintézési lehetőségeket!

A megfelelő bankszámla kiválasztásához mérlegelni kell azt is, hogy az adott csomaghoz milyen kiegészítő szolgáltatások vehetőek igénybe. Ehhez át kell gondolnunk, hogy a bankszámlával milyen céljaink vannak:

  • Havi szinten csak néhány készpénzfelvétel vagy aktív számlahasználat?
  • Szükséges-e hozzá netbank?
  • Szeretnénk a telefonos applikáción keresztül intézni banki ügyeinket?
  • Szükség lesz-e mobilfizetési szolgáltatásra?

A járványhelyzettel előtérbe került az online banki ügyintézés, így érdemes meggyőződni arról, hogy mennyire felhasználóbarát az adott bank felülete vagy applikációja. A könnyen elérhető és átlátható netbank a mindennapok során számos ügyintézési folyamatot megkönnyít.

Az SMS szolgáltatás a leggyakrabban igényelt banki többlet szolgáltatás, hiszen ezzel számos terület felett gyakorolható kontroll. Mivel a telefon legtöbbünk zsebében mindig ott lapul, így hasznos lehet az SMS értesítés beállítása olyan eseményeknél, mint a bankszámla egyenlegének változása, a tranzakció engedélyezése vagy a helytelen netbanki belépés. A tarifadíjak meghatározásakor több bank is figyelembe veszi, hogy melyik mobilszolgáltató felhasználója vagy.

+1 Tipp: Egyéb kiemelt szempontok

Bizonyos szempontok esetében nem azt kell átgondolnunk, hogy az mekkora költséggel jár, hanem  hogy mennyire időhatékony. Ha mindent egy banknál szeretnénk intézni, akkor kiemelten fontos, hogy az adott intézmény minden igényünknek megfeleljen. Tehát mielőtt elköteleződnél, vizsgáld meg azt is, hogy van-e a közeledben a banknak fiókja és hogy hol van ATM, hiszen nem mindegy, hogy az ügyintézéshez mennyit kell utaznod.

Annak is érdemes utánajárni, hogy az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség csak az adott bank ATM-jeire vonatkozik vagy mindegyikre, így nem kell hosszasan keresgélni az adott bank automatáját egy egyszerű készpénzfelvételhez.

Még most is sokan dolgoznak otthonról vagy távmunkában, így egy-egy tranzakció vagy ügyintézés miatt beutazni a városba igencsak költséges és időigényes lehet. A kisebb településeken általában csak a nagyobb bankok rendelkeznek fiókteleppel, így érdemes átgondolni, hogy megéri-e olyan bankot választani, amihez sokat kell utazni vagy ahol az ügyintézés csak postai úton történhet. Ha mégis olyan bankot választanánk, aki nem rendelkezik bankfiókkal a közelben, akkor győződjünk meg arról, hogy van-e az adott banknak online ügyintézési lehetősége.

Ha évekkel ezelőtt választottad a számlacsomagodat, esetleg ha nem vagy teljesen elégedett a jelenlegi konstrukcióval, akkor mindenképp érdemes ezt felülvizsgálni a bemutatott 5 + 1 szempont segítségével. Amennyiben a váltáson gondolkozol, szerencsére ez ma már egy gyors és rugalmas folyamat, néhány bank esetében már otthonról online is intézhető a folyamat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük