2024. május 17., péntek

Bankkártya vagy készpénz?

Ha tippelnünk kellene, hogy mivel fizetünk a leggyakrabban, bankkártyával vagy készpénzzel, akkor melyiket választanánk? Az MNB legfrissebb adataiból kiderült, hogy a kártyás vásárlások értéke kétszer akkora, mint a készpénzfelvételé, amellett, hogy minden harmadik bankkártya tulajdonos nem kártyájával, hanem mobiljával fizet. És ez még nem minden!

Mitől lett ennyire népszerű a bankkártya?

A bankkártyás fizetések egyre inkább előre törnek, nem meglepő módon, hiszen a bankkártya számos előnnyel rendelkezik. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb adataiból az is kiderült, hogy a fizetési szokásokra erős hatást gyakorolt a pandémia, a magas infláció és a fintech-forradalom is.

A statisztikából jól látható, hogy a tavalyi év végén többeknek volt bankszámlája és bankkártyája, mint valaha. 2023-ban a hazai bankoknál a 178 ezret is meghaladta az újonnan nyitott forintszámlák száma, míg az új devizaszámlák száma 65 ezerre rúgott. Ezek figyelembe vételével a hazai bankszámlák darabszáma már alulról karcolja a 11 milliót. Ennek jelentős része, (9,93 millió darab) magánszemélyekhez, a többi vállalkozásokhoz és más szervezetekhez tartozik.

A számlatulajdonosok nagyobb része bankkártyával is rendelkezik. Az elmúlt év végén 10,07 millió darab magyar kibocsátású fizetési kártyát számlált a jegybank, melynek nagyobb része betéti kártya volt. A hitelkártyát továbbra sem preferáljuk: 2017 óta a számuk mintegy 300 ezerrel esett vissza. Ebben az időszakban viszont a betéti kártyák száma 1,24 millióval gyarapodott.

Beduplázott a bankkártya a pénzfelvételhez képest

A magyar lakosság fizetési szokásaiban az egyik legnagyobb változást a bankkártyás vásárlások előtérbe kerülése jelenti. Az MNB statisztikája szerint a fordulat a pandémia időszakában ment végbe: 2020 második negyedévében a bankkártyás vásárlások értéke meghaladta a pénzfelvételét.

Ekkor indult csak be igazán a bankkártya dominancia, ugyanis 2023 negyedik negyedévében a bankkártyás vásárlások értéke már túlszárnyalta a 4600 milliárd forintot is. Ez több mint duplája a készpénzfelvétel értékének, ami az év végén 2276 milliárd forinton állt. A vásárlások darabszáma és értéke is növekszik, de a magyar kibocsátású bankkártyás pénzfelvételek száma és értéke lényegében változatlan. Sőt, már szinte csökken az elmúlt évek magas inflációja miatt.

Sokan már a telefonjukkal fizetnek

A készpénz és fizetési funkcióval ellátott bankkártyák közel egyharmadát digitalizálták a bankkártya tulajdonosok telefonjukba vagy órájukba. A leginnovatívabb ügyfelek pedig már az okosgyűrűikkel is fizethetnek. Ez mind értékelendő, hiszen ezek a módszerek jóval biztonságosabbak, mint kártyával fizetni. Amennyiben valamelyik okos eszközünkkel fizetünk, akkor a bankkártya adatok és PIN-kódja sem lopható el. Ha még emellé biometrikus azonosítást is alkalmazunk, akkor járunk el a legbiztonságosabban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük